Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • 78 Ьф*Л~

  • По-перше, варто вказати, що згідно із Законом України «Про держав­ну податкову службу в Україні» (п. 17 ч. 1 ст. 11) орган державної по­даткової служби має право звертатися в передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування дер­жавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

  • По-друге, тільки Законом України «Про господарські товариства» (пп. «в» ч. 4 ст. 19) передбачається можливість ліквідації господарсько­го товариства на підставі рішення суду за поданням органів, що контро­люють діяльність товариства, у разі систематичного або грубого по­рушення ним законодавства.

  • По-третє, тлумачення вказаної підстави дозволяє говорити винят­ково про порушення законодавства, яке регулює сплату податків та інших ооов язкових платежів.

  • Таким чином, у органу державної податкової служби відсутні повно­важення для пред'явлення вимоги про припинення юридичної особи у зв'язку з наявністю в Єдиному державному реєстрі запису про відсут­ність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

  • Банкрутство відсутнього боржника. У разі якщо керівні органи , боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань (ч. 1 ст. 52 Закону України «Про віднов­лення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»)1. Тобто законодавством встановлюється спрощена процедура банкрутства юридичних осіб у випадку відсутності за їх місцезнаходженням.

  • Наведена підстава припинення юридичної особи характеризується, по-перше, спеціальною процедурою реалізації, установленою Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; по-друге, колом осіб, які можуть звернутися до суду (кредитор незалежно від розміру вимог і строку виконання); по-третє, судом, що уповноважений розглядати таку категорію справ (господар­ський суд - ч. З ст. 6 Закону України «Про відновлення платоспромож­ності боржника або визнання його банкрутом»).

  • ' Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржни­ка або визнання його банкрутом»: Закон України від 07.03.2002 р. № 3088-Ш // Відо­мості Верховної Ради України. - 2002. - Ш 33. - Ст. 235.

  • &а- ?9

  • При тлумаченні зазначеної норми слід звернути увагу на її невідпо­відність до термінології ЦК. Законом України «Про відновлення плато­спроможності боржника або визнання його банкрутом» місцезнахо­дження пов'язується з керівними органами боржника. Ураховуючи, що норми ЦК прийняті пізніше норм законодавства про банкрутство, у цьому випадку слід застосувати правило lex posterior derogatpriori' і від­носити до керівних органів юридичної особи не тільки виконавчий орган, але й учасників ПТ (КТ).

  • Крім того, при розгляді цієї категорії справ, слід зважати на проце­дуру внесення Єдиного державного реєстру запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ч. 8 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри­ємців»), оскільки тільки вона може слугувати достовірним підтверджен­ням відсутності особи за її місцезнаходженням.

  • 3.2.10. Інші наслідки відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням

  • Відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням може бути підставою для інших наслідків, зокрема:

  • а) для закриття розгляду справи щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції (ч. З ст. 49 Закону Україну «Про захист економічної конкуренції»)2;

  • б) для прийняття судом рішення про призначення або заміну управителя, у разі не встановлення місцезнаходження емітента іпо­ течних сертифікатів (ч. 6 ст. 25 Закону України «Про іпотечне кре­ дитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати»)3.

  • Новий закон з того ж питання скасовує дію попереднього.

  • Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11.01.2001 р. № 2210-Ш // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

  • Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати: Закон України від 19.06.2003 р. № 979-IV // Офіційний сайт Верховної Ми України. Законодавство України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/ laws/main.cgi.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]