Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. 406 Ъфи%^

  2. Якщо учасник вийшов з ПТ після набрання чинності ЦК України, то у визначенні розміру частки, належної йому до сплати, господарські суди повинні керуватись положеннями ст. 130 ЦК України1.

  3. 3.1.8. Розподіл прибутків та збитків пт між його учасниками

  4. Прибутки та збитки ПТ розподіляються між його учасниками за загальним правилом пропорційно до їхніх часток у складеному капіталі. Однак у засновницькому договорі або за домовленістю учасників може бути встановлено інший порядок такого розподілу.

  5. Відповідно до роз'яснень виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності частина прибутку, яку одержують учасники ПТ, не належить до фонду оплати праці, і з цих сум внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовлени­ми похованням, не справляються2.

  6. 3.1.9. Відповідальність учасників пт

  7. За загальним правилом (ст. 96 ЦК) юридична особа відповідає за свої­ми зобов'язаннями всім належним їй майном. Учасник (засновник) юри­дичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юри­дична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, установлених установчими документами та законом.

  8. Для ПТ законом встановлена така відповідальність учасника. Питан­ня відповідальності учасників ПТ за боргами товариства врегульовано ст. 124 ЦК та ст. 74 Закону «Про господарські товариства». Вона настає тільки в разі недостатності в ПТ майна для задоволення вимог креди­торів у повному обсязі.

  9. Факт недостатності майна ПТ для задоволення вимог кредиторів ви­являється лише при його ліквідації, у тому числі в процедурі банкрутства. У цьому випадку учасники ПТ солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення. Со­лідарна повна відповідальність усіх учасників є визначальною ознакою

  10. 1 Пункти 3.6, 3.7 Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.2007 р. № 04-5/14 «Про прак­ тику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин» // Вісник господарського судочинства. - 2008. - № 1.

  11. 2 Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.12.2005 р. № 07-35-2255 // Вісник законодавства України. - 2006.-№12.

  12. ~*&Щ?&407

  13. ПТ. Така відповідальність є обов'язковою і не може бути зміненою за домовленістю сторін. Безпосереднє звернення стягнення на майно учас­ників без звернення до товариства є неприпустимим.

  14. ЦК по-різному вирішує питання відповідальності учасника, що ви­йшов з ПТ, та учасника, який ввійшов до складу ПТ. Учасник, що вийшов з ПТ, відповідає за зобов'язаннями товариства, що виникли до моменту його вибуття, рівною мірою з учасниками, що залишилися, протягом трьох років із дня затвердження звіту про діяльність товариства за рік, у якому він вибув з товариства.

  15. Слід звернути увагу, що Закон «Про господарські товариства» вза­галі не визначає строку, впродовж якого учасник, який вийшов, відпо­відає за боргами ПТ. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва також роз'яснює, що учасник не зобов'язаний сплачувати борги ПТ, якщо дії, учинені товариством, що спричинили негативні наслідки для нього, відбулися після його виходу1.

  16. Що ж стосується учасника, який вступив у товариство, то він відпо­відає за боргами товариства незалежно від того, виникли ці борги до чи після його вступу в товариство. Закон виходить з того, що незнання нового учасника про борги товариства, які виникли до його вступу, не звільняє його від відповідальності за цими боргами.

  17. 3.1.10. Ліквідація ПТ

  18. Ліквідація ПТ здійснюється в загальному для всіх юридичних осіб порядку, установленому статтями 110-112 ЦК. З особливостей при­пинення саме цієї юридичної особи ст. 132 ЦК передбачає ситуацію, коли в ПТ залишається один учасник. Цей учасник має право протягом шести місяців з моменту, коли він став єдиним учасником товариства, перетворити таке товариство на інше господарське товариство в по­рядку, установленому ЦК. Це пояснюється тим, що ЦК не передбачає можливості існування ПТ - корпорації однієї особи.

  19. 3.2. Командитні товариства

  20. Крім ЦК (статті 133-139) правовий статус командитних товариств

  21. регулюється частинами 6,7 ст. 80 ГК та статтями75-83 Закону «Про

  22. господарські товариства».

  23. 1 Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 21.02.2002 р. № 2-222/1051 // Орієнтир. - 2002. - № 21; Вісник законодавства України. - 2002. - № 23.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]