Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • 632 ^p*J£^

  • (п. 1 ст. 18 Закону «Про режим іноземного інвестування»). Режим пропуску такого майна на територію України врегульовано Законом «Про режим іноземного інвестування» та Постановою КМУ від 07.08.1996 p. № 937 «Про порядок видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвес­тора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна».

  • 4.3.5. Створення піі

  • Створення ПІІ за законодавством України відбувається за загальни­ми правилами, оскільки законодавство не передбачає особливого по­рядку їх створення. Утім, у ЦК та законах «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та «Про режим іно­земного інвестування» позначаються певні умови, за наявності яких юридична особа визнається ПІІ:

  • і) до установчих документів ПІІ закон ставить певні вимоги. Так, крім відомостей, передбачених законодавством України для відповідних організаційно-правових форм юридичних осіб, вони повинні містити відомості про державну приналежність їх засновників (учасників) (ст. 17 Закону «Про режим іноземного інвестування»);

  • 2) існує певна вимога до документів, що подаються для державної реєстрації Till: іноземна юридична особа, яка засновує або бере участь у заснуванні суб'єкта підприємницької діяльності на території України, зобов'язана засвідчити свою реєстрацію у країні місцезнаходження від­повідними документом - витягом із торговельного, судового, банків­ського реєстру. Цей документ повинен відповідати вимогам, що став­ляться до оформлення документів, які подаються державному реєстратору (п. 7 ст. 24 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»);

  • З ) внески до статутного капіталу ПІІ, тобто іноземні інвестиції, а також інвестиції українських партнерів, оцінюються в іноземній конвертованій валюті та у валюті України за домовленістю сторін на основі цін міжнарод­них ринків або ринку України. Перерахування інвестиційних сум в іно­земній валюті у валюту України здійснюється за офіційним курсом валюти України, який визначається Національним банком України.

  • ^Щ?ЗбЗЗ

  • При цьому важливим є визначення дня, на який вираховується курс НБУ, адже він може змінитися в період між складанням статуту та дер­жавною реєстрацією ПІІ або посвідченням договору між учасниками, в якому також вказуються розміри вкладів, та державною реєстрацією.

  • У разі припинення інвестиційної діяльності іноземний інвестор має право на повернення не пізніше шести місяців із дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інвесту­вання в сумі фактичного внеску (з урахуванням можливого зменшення статутного фонду) без сплати мита, а також доходів з цих інвестицій у грошовій чи товарній формі за реальною ринковою вартістю намомент припинення інвестиційної діяльності (ст. 11 Закону «Про режим іно­земного інвестування»).

  • 4.3.6. Державна реєстрація піі

  • Державній реєстрації підлягає також сама іноземна інвестиція. Така реєстрація здійснюється відповідними міськими державними адміні­страціями, які є її органами1, у визначеному законом порядку (п. 1 ст. 395 ГК, ст. 13 Закону «Про режим іноземного інвестування»). Положенням «Про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій» фіксується перелік документів, які іноземний інвестор або уповноважена ним осо­ба мають подати до органу державної реєстрації.

  • Державна реєстрація іноземної інвестиції здійснюється шляхом при­своєння інформаційному повідомленню про внесення іноземної інвес­тиції реєстраційного номера, який на усіх трьох примірниках засвідчу­ється підписом посадової особи та скріплюється печаткою органу державної реєстрації (п. 5 Положення).

  • Як і в разі державної реєстрації юридичних осіб, закон передбачає відмову в державній реєстрації й іноземних інвестицій, фіксує підстави такої відмови, визначає форму її складення, а також право юридичної особи оскаржити відмову в державній реєстрації в судовому порядку (ст. 14 Закону «Про режим іноземного інвестування»).

  • Передбачаються також правові наслідки незареєстрованості інозем­них інвестицій. Так, незареєстровані іноземні інвестиції не дають пра­ва на одержання пільг та гарантій, передбачених законом для іноземних інвесторів і підприємств з іноземними інвестиціями (ч. З ст. 395 ГК). 1 Пункт 2 Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, затвер­дженого Постановою КМУ від 07.08.1996 р. № 928.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]