Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Реєстраційні органи приймають заяви про вихід та реєструють зміни до статутів товариства, не контролюючи дотримання строку поперед­ження. Згідно із законом вони цього й не повинні робити. Усі негативні наслідки таких дій несуть учасник і товариство.

  • Важливим видається також питання про співвідношення заяви про вихід і попередження про вихід. Закон не передбачає форми поперед­ження, тому таке може бути як усним, так і письмовим. Проте зрозумі­ло, що усне попередження важко довести в разі виникнення спору щодо виходу.

  • Увага! Не зважаючи на відсутність спеціальних вимог, попередження доцільно здійснювати письмово. Законом не передбачено вимоги щодо нотаріального посвідчення підпису учасника на цьому документі.

  • За змістом, таке попередження повинно містити таку інформацію: повне найменування товариства, його адресу; прізвище, ім'я та по-батькові учасника, місце його проживання; попередження про вихід з товариства, підпис та дату складення документа.

  • Після спливу строку попередження учасник може подати заяву про вихід з ТО В, яка оформляється окремим документом і є підставою для внесення змін до статуту та державного реєстру. Однак такої заяви учасник може й не подавати, якщо виходити з товариства не бажає.

  • Увага! Попередження про вихід і заява про вихід - це дві різні дії, які повинні оформлятися різними документами.

  • Звичайно, коли товариство зацікавлене у виході учасника, воно може не звернути уваги на формальні порушення. Але якщо, навпаки, товариство не бажає, щоб учасник вибув, воно може послатися на те, що заява про вихід з товариства, подана без завчасного попередження, суперечить за­кону і правових наслідків не породжує. Або ж стверджувати, що заява про вихід - це насправді лише попередження про майбутній вихід, тому після спливу 3 місяців слід подавати ще одну заяву про вихід.

  • Така правова позиція може бути використана товариством, коли необ­хідно буде змінити дату виходу з товариства або затримати строки розрахунку з учасником. Наприклад, через 2 місяці і 29 днів після одер-

  • жання заяви про вихід, товариство повідомляє учасника, що така заява подана з порушенням ст. 100 ЦКУкраїни, без попередження про вихід, а тому учаснику пропонується спочатку виконати вимоги ст. 100 ЦК України, а потім вже виходити з товариства. Учасник або згодиться з таким тлумаченням, що призведе до втрати 3 місяців, або змушений буде доказувати неправильність цієї позиції в суді. Або після спливу З місяців (для попередження) і 12 місяців (для проведення повного розрахунку) учасник дізнається, що його заява про вихід з товариства була лише попередженням і він досі є учасником товариства, а тому підстав для виділення йому частки у зв'язку з виходом не має.

  • 3.3.56. Заява про вихід

  • Волевиявлення учасника, що стосується виходу, фіксується у пись­мовій формі. Фізичні особи звертаються до товариства із заявою про вихід. Заява адресується самому ТОВ (не голові зборів, не учасникам), оскільки саме воно є стороною корпоративного правовідношення. За­кон не регламентує змісту цього документа. Відповідно до усталеної практики в ній зазначається:

  • повне найменування товариства, його адреса;

  • прізвище, ім'я та по батькові учасника, місце його проживання;

  • інформація про вихід з товариства;

  • підпис та дата.

  • Увага! У заяві учасник повідомляє ТОВ про вихід. Просити про це товариство не потрібно, оскільки його позиція немає правового значення. Не може формулюватися в заяві й про звільнення учасника, бо звільнення - це термін, який засто­совується у трудовому праві, а не в корпоративних право­відносинах. Словосполучення «прошу виключити...» - це юридичний нонсенс, оскільки учасника не виключають, а він виходить з товари­ства. Виключення - це форма відповідальності учасника, який не виконує свої зобов'язання, і це завжди примус. Тому просити виклю­чення - те саме, що просити про застосування примусу.

  • Увага! Практичне значення має питання про те, чи впра­ві від імені учасника із заявою про вихід звертатися пред­ставник. Відповідно до частин 2,3 ст. 238 ЦК України пред-

  • 496 ^фьЛ^

  • ставник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє. Тому заява про вихід з ТОВ не може бути подана через представни­ка, оскільки внаслідок виходу припиняється особисте право - право участі в товаристві.

  • У заяві може зазначатися додаткова інформація. Так, на підставі ст.54 Закону України «Про господарські товариства» на вимогу учасника і за згодою ТОВ внесок може бути повернуто повністю чи частково в натуральній формі. Якщо учасник бажає повернути внесок у натурі, таку вимогу потрібно включити до заяви. В іншому випадку в товариства немає підстав для повернення внеску в натурі.

  • Зупинимося на формі заяви про вихід. Частиною 3 ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців» передбачено, що в разі державної реєстрації змін до статуту, пов'язаних зі зміною складу учасників у зв'язку з виходом, до­датково подається або копія рішення про вихід юридичної особи зі складу засновників (учасників), завірена в установленому порядку, або нотаріально засвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників).

  • Відповідно до п. 255 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверженої наказом Міністерства юстиції'України від 03.03.2004 р. № 20/5, вірність копії (фотокопії) документа, виданого фізичною особою, засвідчується в тих випадках, коли справжність підпису фізичної особи на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом або посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування або за місцем роботи, навчання, проживання чи лікування фізичної особи.

  • Увага! Виходячи із цієї норми, можна вважати допустимою письмову форму заяви про вихід, на якій підпис фізичної особи засвідчено не нотаріусом.

  • Відповідно до пунктів 260,261 вищезгаданої Інструкції нотаріус за­свідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини. Нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

  • ^Щ^497

  • Юридичні особи - учасники подають рішення свого органу управ­ління. Для того щоб упевнитися в його повноваженнях, потрібно озна­йомитися з установчими документами юридичної особи. Якщо в них це питання спеціально не врегульоване, то відповідно до ст. 59 Закону України «Про господарські товариства» в ТОВ такі питання уповно­важений вирішувати виконавчий орган. Незважаючи на це, доцільно вимагати, щоб питання про вихід вирішувалося вищим органом. Це гарантуватиме продуманість і остаточність рішення. Якщо питання про вихід вирішене виконавчим органом, але є підстави вважати, що думка вищого органу може бути інша, доцільно інформувати про таке рішен­ня членів наглядової ради чи ревізійної комісії юридичної особи - учас­ника. Це усуне можливість виникнення спору в майбутньому.

  • Правові наслідки настають, якщо рішення про вихід повідомлене товариству. Іншими словами, рішення учасника про вихід, викладене у письмовій формі (заява, протокол, наказ), потрібно вручити това­риству. Час вручення потрібно зафіксувати. Це можна зробити декіль­кома способами:

  1. зареєструвати заяву в журналі реєстрації вхідної кореспонденції (якщо такий ведеться) або

  2. відправити заяву рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення або

  3. передати особисто посадовій особі товариства (наприклад ди­ректору або голові зборів) під розписку про отримання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]