Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
    1. ІЙ» т&

    1. 28

    1. Таким чином, можна всі юридичні особи класифікувати на такі групи:

    1. установи

    1. суб'єкти господарю­вання, визначені в ГК

    1. AT, створені у

    2. процесі корпоратизації і приватизації

  1. державні і

  2. комунальні

  3. підприємства

  4. товариства

    1. К

    1. юридичної особи (за ГК)

  5. державні і

    1. державні

    2. акціонерні

    3. компанії

  6. комунальні

  7. господарські

  8. об'єднання

  9. визначені в ЦК

  10. ч

  11. 1.3.2. Організаційно-правові форми юридичних осіб

  12. За проектом ЦК передбачалися лише дві організаційно-правові форми юридичних осіб приватного права: установи і товариства. Останні можуть бути підприємницькими і непідприємницькими, а підприємницькі - гос­подарськими товариствами і виробничими кооперативами.

  13. Логічність такого підходу очевидна, корисність також, що дозволило б привести до загального знаменника всі численні форми і види юри­дичних осіб, що за своєю суттю можуть бути віднесені до однієї з двох названих організаційно-правових форм.

  14. Однак утіленню такої стрункої системи юридичних осіб перешкодив ГК, в якому передбачаються інші види (або форми) юридичних осіб. У зв'язку з цим ст. 83 ЦК було викладено в такій редакції, що допускає існування інших організаційно-правових форм юридичних осіб при­ватного права, крім установ і товариств.

  15. Таким чином, виходячи зі ст. 83 ЦК, можна було б зробити висновок про існування трьох організаційно-правових форм юридичних осіб приватно­го права: установ, товариств та інших. При цьому в самому ЦК регулюють­ся тільки перші дві, а решта регулюються ГК й іншими законами (це різні

  16. -**%^ 29

  17. види підприємств, передбачених ГК: приватні (ст. 113), підприємства ко­лективної власності (гл. 10), фермерські господарства (ст. 114) таін.)

  18. У зв'язку з цим розглянемо регулювання юридичних осіб не тільки за ЦК, але й за ГК.

  19. У ЦК використовується, але не розкривається поняття «організаційно-правова форма». Прийнято вважати, що під цим терміном варто розуміти закріплену нормами права модель організа­ції, визнаної юридичною особою1. Поняття «організаційно-правова форма» і «юридична особа» не можна розділяти одне від іншого, а для визначення видів юридичних осіб необхідно установити відповід­ні критерії. Цими критеріями пропонується вважати об'єкти права власності учасників і їхню відповідальність за боргами юридичної осо­би2. Саме завдяки їм стає можливим розмежувати установи і товариства з подальшою класифікацією останніх.

  20. У ст. 83 ЦК названо лише дві організаційно-правові форми юридичних осіб - товариства й установи. З цього виходять принаймні два висновки.

  21. По-перше, акціонерне товариство, кооператив тощо не являють со­бою організаційно-правові форми юридичних осіб, а є видами юридичних осіб у рамках тієї або іншої їхньої форми (товариства або установи).

  22. По-друге, юридична особа не може бути одночасно товариством і уста­новою, у зв'язку з чим вимагають змін численні закони України. Так, напри­клад^ ст. 1 Закону України «Про господарські товариства» вказується, що господарське товариство є підприємством, установою, організацією. Уст. 2 Закону України «Про страхування» також міститься аналогічна фраза, що страховики як фінансові установи створюються в зазначених формах гос­подарських товариств. А в ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги і державне регулювання ринку фінансових послуг»3 фінансова установа визначається як юридична особа, що надає фінансові послуги. Ними можуть бути банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товари­ства, страхові компанії, установи накопичувального пенайного забезпе­чення, інвестиційні фонди і компанії та шші юридичні особи.

  23. Отже, особливо в останньому випадку очевидно, що термін «уста­нова» вживається тут не в тому значенні, який у нього вкладається ч. З

  24. Кравчук В.М. Сутнісні ознаки юридичної особи // Предпринимательство, хозяйство и право. - 1999. - № 7. - С.31-32.

  25. Кучеренко ЇМ. Організаційно-правові форми юридичних осіб приватного права. - Київ: Аста, 2004.-С 18,20,22. 3 Відомості Верховної Ради України. - 2002. - № 1. - Ст. 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]