Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. 440 в~|8М^

  2. При цьому спостерігається неузгодженість законодавства, яке з одного боку, дасучаснику право вносити частину вкладу протягом року, а з другого - зобов'язує його внести несплачену частину вкладу на вимогу кредиторів товариства в будь-який час, зокрема й достроково.

  3. Очевидно, логічно було б передбачати не солідарну, а субсидіарну від­повідальність учасників ТОВ за боргами товариства. Це означало б, що перед тим, як звернутися з вимогою до учасника, кредитор повинен був би звернутися попередньо з цією вимогою до товариства. Якщо товариство відмовилося задовольнити вимогу кредитора або кредитор не одержав від нього в розумний строк відповіді на предявлену вимогу, кредитор може пред'явити вимогу в повному обсязі до учасника, який несе субсидіарну відповідальність (загальне правило, передбачено ст. 619 ЦК України);

  4. 3) припинення корпоративних відносин зучасником. Відповідно до п.2 ч.1 ст. 117 ЦК України учасники господарських товариств мають ви­конувати свої зобов'язання перед товариством, у тому числі ті, що пов'язані з майновою участю, а також робити вклади (оплачувати акції) в розмірі, в порядку та засобами, що передбачені установчим документом.

  5. Стаття 64 Закону «Про господарські товариства» передбачає, що учасник може бути виключений з товариства, зокрема, якщо він систе­матично не виконує або неналежним чином виконує свої обов'язки.

  6. Увага! За несплату вкладу учасника може бути також виключено.

  7. Відповідальність за прострочення сплати вкладу може бути встанов­лена самими учасниками в статуті. Передбачати санкції в інших корпора­тивних актах, окрім статуту, було б неправомірним. Статутом можуть передбачатися зовсім інші за своєю правовою природою санкції і засоби забезпечення виконання зобов'язань зі сплати вкладів. Допускається й взагалі повна відмова учасників від будь-яких санкцій на цей випадок.

  8. Неналежне виконання обов'язку учасників ТОВ по своєчасному внесенню ними своїх вкладів негативно відбивається й на самому това­ристві. Так, відповідно до ч. З ст. 144 ЦК України якщо учасники про­тягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинно оголосити про зменшення свого

  9. статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у вста­новленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства. А відповідно до ч. 5 цієї самої статті зменшення статутного капіталу ТОВ допускається після повідомлення в порядку, установленому за­коном, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право ви­магати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків.

  10. 3.3.14. Захист права товариства на одержання вкладу

  11. Якщо учасник не сплачує свого вкладу, постає питання про примусо­ве виконання цього обов'язку. Такі справи не належать до поширених, тому що в більшості випадків порушення усувається шляхом вжиття корпоративних заходів впливу. Проте, якщо вони виявилися неефек­тивними, справа може бути розглянута судом.

  12. Основним способом захисту прав товариства є примусове виконан­ня обов'язку зі сплати вкладу учасника в натурі. Тут виникає проблема процесуального характеру: кому саме належить право на такий позов -іншим учасникам чи самій юридичній особі.

  13. Свою правову позицію щодо цього питання Верховний Суд України висловив у постанові від 30.03.2004 р. Суд відзначив, що відносини що­до передачі вкладу до статутного капіталу виникають між учасником товариства і самим товариством, а не між учасниками товариства. Тому заявляти вимоги стосовно виконання зобов'язання з передачі вкладу має право безпосередньо товариство1.

  14. Позиція ВСУ щодо цього питання не безспірна. Вважаємо, що заявля­ти такі вимоги може як будь-хто з інших учасників, так і саме ТОВ. Зобов'язання, які беруть на себе учасники для створення юридичної осо­би, є зобов'язаннями на користь третьої особи. Відповідно до ст. 636 ЦК України договором на користь третьої особи є договір, в якому боржник зобов'язаний виконати свШ обов'язок на користь третьої особи, яка вста­новлена або не встановлена в договорі. Виконання договору на користь третьої особи може вимагати як особа, яка уклала договір, так і третя особа, на користь якої передбачено виконання, якщо інше не встановле­но договором або законом чи не випливає із суті договору.

  15. Вирішуючи спори про спонукання до виконання зобов'язання в на­турі, суди повинні виходити з того, що одностороння відмова від вико-

  16. 1 Постанова Верховного Суду України від 30.03.2004 р. // Адвокатура. - 2004 р. - № 11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]