Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • ' Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб: Закон України від 20.09.2001 р. № 2740-III // Відомості Верховної Ради України. - 2002. - № 5. - Ст. 30.

  • 2 Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мере­ жі та кількісного складу суддів: Указ Президента України від 16.11.2004 р. № 1417/2004 // Урядовий кур'єр. - 2004. - № 224.

  • 3 Про внесення змін до Статуту Національної акціонерної компанії «Надра України»: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.06. 2007 р. № 886 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 48. - Ст. 1985.

  • витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізич­них осіб - підприємців1.

  • Окрім наведених документів, досить часто для підтвердження міс­цезнаходження юридичної особи, особливо судами, використовується витяг з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, котрий ведеться органами державної статистики відповідно до ст. 10 Закону України «Про державну статистику»2, і має містити інформацію про місцезнаходження (абз. 4 п. 4 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України)3.

  • У певних випадках законодавством передбачається, яким саме чином має бути підтверджене місцезнаходження юридичної особи. Такі ви­моги містяться в ГПК. Відповідно до ч. 6 ст. 16 ГПК справи розгляда­ються господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фі­зичних осіб - підприємців.

  • Наведене правило обумовлене тим, що саме відомості, які внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підпри­ємців, є достовірними, відкритими, загальнодоступними і можуть бути використані у спорі із третьою особою (ст. 18, 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

  • 3.2.7. Підтвердження відомостей про юридичну особу

  • Законодавством передбачена спеціальна процедура для підтверджен­ня відомостей про юридичну особу, яка спрямована на забезпечення достовірності інформації, котра міститься в Єдиному державному ре-

  • Про порядок отримання, зміст витягу та плату додатково див.: Щодо затвердження деяких нормативно-правових актів про надання відомостей з Єдиного державного ре­естру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців: Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20. 10.2005 р. № 97 // Офіційний вісник України. - 2005. - № 44. - Ст. 2785; Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за одержання витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців: Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 99 // Офіційний

  • г вісник України. - 2006. - № 9. - Ст. 563.

  • Закон України «Про державну статистику»: Закон України від 17.09.1992 р. № 2614-ХІІ //

  • ^ Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 43. - Ст. 609.

  • ро внесення змін до Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та орга­нізацій України: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 р. № 499 // Офіційний вісник України. - 2005. - № 25. - Ст. 1443.

  • 74 Офи&~ І

  • єстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та підтвердження перебування юридичної особи за певною адресою.

  • Не пізніше тринадцяти місяців з дня подачі (надіслання рекомендо­ваним листом) останньої реєстраційної картки, що містить відомості про юридичну особу, юридична особа зобов'язана подати (надіслати рекомендованим листом) державному реєстратору реєстраційну карт­ку встановленого зразка1 про підтвердження відомостей про юридичну особу (ч. 7 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

  • Неподання реєстраційної картки про підтвердження відомостей може мати наслідком внесення до Єдиного державного реєстру запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (абз. 4 ч. 8 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

  • 3.2.8. Зміна місцезнаходження

  • Перш за все наслідком зміни місцезнаходження виступає внесення змін до установчих документів2 юридичної особи та заміна свідоцтва про державну реєстрацію (абз. З ч. 6 ст. 9 Закону України «Про держав­ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

  • Непослідовність законодавства щодо необхідності чи навпаки позна­чення в установчих документах юридичної особи даних про її місце­знаходження потягло за собою й непорозуміння з його зміною. Зокре­ма, це проявляється у відсутності спеціальних правил у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри­ємців» щодо регулювання випадків зміни установчих документів при зміні місцезнаходження, як це зроблено, наприклад, для внесення змін до установчих документів у зв'язку зі зміною найменування юридичної особи (ч. 15 ст. 29). Причому варто зауважити, що в ст. 19 цього Закону передбачається таке: якщо подається (надсилається) реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про місцезнаходження юри­дичної особи, до неї додається свідоцтво про державну реєстрацію

  • ' Форма № 6 - підтвердження - реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юридичну особу. Див.: Про затвердження форм реєстраційних карток: Наказ Держав­ного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.04.2007 р. № 54 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 34. - Ст. 1370.

  • 2 Якщо місцезнаходження не є обов'язковим положенням установчого документа, то від­бувається тільки заміна свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи.

  • юридичної особи. Звісно, за такої ситуації, для дотримання вимог інших законів, необхідно разом із реєстраційною карткою та свідоцтвом про державну реєстрацію подавати і установчі документи.

  • Публікації в засобах масовоїінформацїї (ЗМі). Відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичнихосіб та фізичних осіб - підприємців» інформація про зміну місцезнаходження юридичної особи підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друко­ваному засобі масової інформації. Повідомлення про зміну місцезнахо­дження юридичної особи повинно містити відомості про: найменування юридичної особи; ідентифікаційний код юридичної особи; попереднє та нове місцезнаходження юридичної особи; місце та дату внесення запису про зміну місцезнаходження юридичної особи (ч. 1,3 ст. 22).

  • Таким спеціальним друкованим ЗМІ є «Бюлетень державної реєстра­ції», заснований Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва1. Повідомлення підлягають опублікуванню спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації про­тягом десяти робочих днів з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. Причому публікація повідомлення про зміну місцезнаходження здійснюється безоплатно (ч. 19,20 ст. 22).

  • Спеціальні наслідки передбачені в нормативно-правових актах, які стосуються регулювання певного виду юридичних осіб і обумовлені специфікою їх правового положення або діяльністю, котру вони здій­снюють, зокрема повідомити певний орган:

  • а) правління (рада директорів) банку зобов'язане протягом трьох робочих днів інформувати Національний банк України про зміну міс­ цезнаходження банку (п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про банки і банківську діяльність»)2;

  • б) уразі зміни місцезнаходження політична партія інформує Міністерство юстиції України в тижневий строк після прийняття рішень з цього питання (ч.12 ст. 11 Закону України «Про політичні партії в Україні»)3;

  • Про надання роз'яснень деяких норм Закону України «Про державну реєстрацію юри­дичних осіб та фізичних осіб - підприємців»: Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 16.08.2004 р. № 5530 // БД «НАУ -ЕКСПЕРТ». Версія: 9.5.1.0.

  • Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 р. № 2121-Ш // Офі­ційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http:// з zakon-rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

  • Про політичні партії в Україні: Закон України від 05.04.2001 р. № 2365-Ш // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 23. - Ст. 118.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]