Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • 706 %^Ц*<Л^

  • лок України. Під відчуженням майна розуміється укладення та ви­конання договорів купівлі-продажу, застави, іпотеки, внесення його до статутних капіталів (фондів) суб'єктів господарювання, інших цивільно-правових правочинів, які передбачають перехід права власності до інших юридичних та фізичних осіб; - тимчасово до прийняття законодавчого акта про визначення суб'єктів права власності майна, яке перебуває у володінні Феде­рації професійних спілок України, було встановлено мораторій на передачу вказаного майна в оренду чи інше користування фізичним та юридичним особам. Відповідно до ст. 7 Закону «Про професійні спілки, їх права та га­рантії діяльності» членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власнос­ті і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі. А якщо це передбачено статутом профспілки, то її членами можуть бути особи, зайняті творчою діяль­ністю, члени селянських (фермерських) господарств, фізичні особи -суб'єкти підприємницької діяльності, а також особи, які навчаються у професійно-технічних або вищих навчальних закладах, особи, які звіль­нилися з роботи чи служби у зв'язку з виходом на пенсію або які тим­часово не працюють. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами. Статутами (положеннями) може бути передбачено обмежен­ня щодо подвійного членства у профспілках.

  • З метою реалізації статутних завдань профспілки можуть здійсню­вати необхідну господарську та фінансову діяльність шляхом надання безоплатних послуг, робіт, створення в установленому законодавством порядку підприємств, установ або організацій із статусом юридичної особи, формувати відповідні фонди, кредитні спілки (ст. 35 Закону).

  • 6.3.6. Творчі професійні об'єднання

  • Ще за часів існування Радянського Союзу творчі об'єднання громадян виділялися як самостійні види громадських організацій. Члени таких творчих спілок мали певні пільги, наприклад, щодо прав на надання

  • додаткової жилої площі1. Після прийняття Закону «Про об'єднання громадян» такі юридичні особи створювалися та діяли відповідно до цього Закону. Враховуючи специфіку їх діяльності, 7 жовтня 1997 року було прийнято Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки», який визначив правовий статус творчих спілок.

  • Відповідно до ст. 1 цього Закону творчі спілки - це добровільні об'єднання професійних творчих працівників (фізичних осіб, творча діяльність яких становить їх основне заняття, що завершується ство­ренням і оприлюдненням творів або їх інтерпретацією в галузі культури та мистецтва і є головним джерелом їх доходів, незалежно від того, мають вони чи не мають будь-яких юридично оформлених трудових відносини відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва), яке має фіксоване членство і діє на підставі статуту. Основними напрямами ді­яльності творчої спілки є: творча діяльність у галузі культури і мистецтва; розвиток національної культури та мистецтва, розроблення і втілення в життя культурно-мистецьких заходів, організація творчих конкурсів, виставок, авторських вечорів, прем'єр, фестивалів тощо. Творчі спілки України можуть мати статус :

  • всеукраїнських творчих спілок - спілки, діяльність яких поширю­ється на територію всієї України і які мають місцеві творчі осеред­ки у більшості її областей.

  • регіональних (місцевих) творчих спілок - спілки, діяльність яких поширюється на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону.

  • Всеукраїнським творчим спілкам може надаватися статус національ­них. Порядок надання творчим спілкам статусу національних установ­люється Кабінетом Міністрів України за пропозицією засновника твор­чої спілки і Міністерства культури та мистецтв України.

  • Стаття 8 вказаного Закону встановила, що творча спілка створю­ється групою професійних творчих працівників відповідного фахо­вого напряму в галузі культури та мистецтва (всеукраїнська - у складі не менш як 100 осіб, регіональна (місцева) - не менш як 20 осіб), що мають у своєму доробку завершені та оприлюднені твори культури і мистецтва чи їх інтерпретації. Питання про надання спілці професій­них творчих працівників статусу творчої спілки як суб'єкта творчої 1 Жилищный кодекс Украинской ССР. Научно-практический комментарий /Отв. ред. В.И. Зайчук. - К.: Изд-во полит, лит. Украины, 1990. - С.132.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]