Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
    1. so ^gJKb-

    § 4. ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

  • v Стаття 94. Особисті немайнові права юридич-рр? ноїособи

  • 1. Юридична особа має право на недоторканність її 2 ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інфор­мацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати.

  • Особисті немайнові права юридичної особи захищаються відповідно до глави 3цього Кодексу.

  • Юридична особа, відповідно до ч. 1 ст. 94 ЦК України f наділена низкою особистих немайнових прав. Особисті не­майнові права відповідно до ст. 269 ЦК України - це різновид цивільних прав, які не мають економічної природи походжен­ня та економічного змісту, а також тісно (нерозривно) пов'язані з особою. Об'єктом цих особистих немайнових прав є особисте немайнове благо (ст. 201 ЦК України) чи інше нематеріальне благо юри­дичної особи.

  • Однак з огляду на те, що юридична особа не є реальною, а фіктивною (похідною) особою, то і поняття щодо неї особистих немайнових прав та відповідно їх перелік суттєвим чином різниться від аналогічного поняття та переліку особистих немайнових прав, якими наділена фізична особа.

  • Насамперед, особисті немайнові права юридичної особи виникають у момент її створення (державної реєстрації) та чинні до моменту її припинення. При цьому окремі особисті немайнові права юридичної особи можуть належати їй з моменту, що прямо передбачений в законі (наприклад, право на комерційну таємницю виникає з моменту ство­рення (придбання) об'єкта, на який поширюється правовий режим комерційної таємниці).

  • Суттєві відмінності містяться і щодо переліку особистих немайнових прав, які належать юридичній особі. Адже відповідно до ч. 1 ст. 94 ЦК України вказаний орієнтовний перелік особистих немайнових прав, які

  • -М^*Э si

  • може мати юридична особа. До них, зокрема, відносяться право на не­доторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на ін­формацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати. Як видно із цього формулювання, список цей відкритий, і юридична особа може мати й інші особисті немайнові права. При цьому важливо лише те щоб вказані особисті немайнові права не суперечили сутності юри­дичної особи. Це означає, що юридична особа не може за своєю сутністю (природою) мати права на життя, здоров'я, честь, гідність тощо, оскіль­ки ці права опосередковують тільки особисті немайнові блага, якими може бути наділена виключно особа фізична.

  • Утім, слід мати на увазі: якщо юридичні особи приватного права, можуть мати інші особисті немайнові права, ніж ті, що встановлені Конституцією України, ЦК України та законами (ч. З ст. 270 ЦК Укра­їни), то юридичні особи публічного права, які є органами державної влади або органами місцевого самоврядування, можуть мати лише такі особисті немайнові права, які відповідають повноваженням цієї юри­дичної особи та здійснюються в порядку та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

  • 4.1. Особисті немайнові права юридичних осіб,

  • регламентовані чинним цивільним законодавством

  • 4.1.1. Право на недоторканність ділової репутації

  • Вказане право регламентує можливості юридичної особи стосовно такого її особистого немайнового блага, як ділова репутація. За загальним підходом під поняттям «ділова репутація» слід розуміти усталену оцін­ку фізичної чи юридичної особи в будь-якій сфері професійної чи іншої суспільно-корисної діяльності, що ґрунтується на наявній інформації про її позитивні та негативні суспільно значущі діяння (поведінку), що відома оточуючим, і в силу цього відображена в суспільній свідомості як думка про особу з точки зору моралі даного суспільства чи соціальної групи.

  • На жаль, законодавець не закріплює загального поняття ділової репу­тації, а лише встановлює його у спеціальних нормативно-правових актах. Іак, зокрема, відповідно до ст. 2 Закону «Про банки і банківську діяль­ність» визначено, що під «діловою репутацією» в цьому Законі розумі­ють сукупність підтвердженої інформації про особу, що дає можливість

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]