Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • 518 ^фьЛ^

  • здійснення прав не може вважатися порушенням, тому учасник не пови­нен нести відповідальності за таку бездіяльність. Водночас може постати питання про зловживання учасником своїм правом.

  • Для порівняння можна відзначити, що суди Російської Федерації кваліфікують систематичне ухилення без поважної причини від участі в загальних зборах учасників товариства, яке позбавляє товариство можливості приймати рішення з питань, що потребують одностайнос­ті всіх його учасників, як дії (бездіяльність) учасника, які роблять не­можливою діяльність товариства або істотно її ускладнюють і є підста­вою для виключення1.

  • Нездійснення учасниками прав на участь в управлінні ТОВ перешко­джає іншим учасникам як членам вищого органу управління товариства розглянути питання порядку денного, а отже, порушує їх права на участь в управліні товариством. Таким чином, з одного боку має місце нездійс­нення своїх прав учасником, який не з'являється на збори, і одночасно порушення прав учасників, які з'явилися. їх права порушуються, а отже, вони теж повинні мати можливості для захисту. Саме тому процедура вирішення питань у разі неявки учасника, повинна відповідати, в першу чергу, інтересам тих учасників, які на збори з'явилися.

  • Додаткові підстави виключення. Дискусійним є питання про мож­ливість установлення додаткових підстав виключення учасника в стату­ті ТОВ. На підставі ч. З ст. 100 ЦК України можна було б припустити, що окрім тих, які передбачені законом, статутом товариства може бути встановлено додаткові підстави виключення.

  • З іншого боку, спеціальні норми права теж містять підстави для ви­ключення - ст. 128 ЦК України, ст. 64, 72 Закону України «Про госпо­дарські товариства». Ці норми сформульовані як імперативні і в них прямо не передбачено можливості змінити (розширити чи звузити) під­стави для виключення учасника з товариства. Проте це і не заборонено.

  • При вирішенні цього питання слід ураховувати кілька моментів. Ви­ключення - це насамперед санкція за корпоративне правопорушення. Встановлюючи підстави виключення, законодавець тим самим зазначає, за які саме корпоративні правопорушення може бути застосована така

  • ' Пункт 17 Постанови Пленуму Верховного Суду Російської Федерації та Пленуму Ви­щого Арбітражного суду Російської Федерації від 09.12.1999 р. № 90/14 // Цит. за: Филипова Л.В. Процессуальные особенности разрешения корпоративных споров // Арбитражная практика. - 2004. - № 12. - С. 35 - 45; с. 43.

  • санкція. У свою чергу, відповідно до п. 22 ст. 92 Конституції України за­сади цивільно-правової відповідальності (а корпоративна відповідальність є її різновидом) визначаються виключно законами. Неможливість роз­ширення підстав виключення є однією з гарантш охорони корпоративних прав учасників товариства. В іншому випадку можна було б коригувати зміст статуту в тій частині, що стосується підстав виключення, під кон­кретного небажаного учасника лише з наміром припинити його участь. Варто зазначити, що передбачені законом підстави виключення сфор­мульовано достатньо широко і їх застосування передбачає встановлен­ня корпоративного правопорушення, тобто невиконання учасником корпоративних обов'язків. Вичерпність підстав для виключення не пере­шкоджає учасникам закріпити в статуті додаткові корпоративні обов'язки. Чим більше таких обов'язків буде передбачено статутом, тим більше випадків, коли можливе виключення.

  • Увага! Якщо законом визначено підстави виключення, установлення в установчих документах додаткових підстав виключення не допускається. Проте установчими докумен­тами може бути передбачено додаткові корпоративні обов'язки, за невиконання яких може мати місце виключення з товариства.

  • Що ж до ч. З ст. 100 ЦК України, то слід мати на увазі, що вона за­стосовується до усіх товариств (підприємницьких і непідприємницьких). Законодавством, що регулює діяльність непідприємницьких товариств (насамперед, громадських організацій та політичних партій), не перед­бачено підстав виключення. Тому в цій частині їм доводиться керувати­ся лише установчими документами. Натомість для господарських това­риств підстави виключення регулюються спеціальним законодавством і саме воно підлягає застосуванню до цих правовідносин.

  • 3.3.66. Порядок (процедура) виключення

  • Не менш важливим аспектом виключення є порядок (процедура) припинення корпоративних правовідносин з цих підстав.

  • Склад питань, які належать до порядку виключення, законом не пе­редбачено. Порядок виключення включає в себе:

  • і) орган (особу), який уповноважений прийняти рішення про ви­ключення;

  • S20 ОфьЯ^

  1. порядок розгляду та вирішення цього питання уповноваженим органом (особою);

  2. засіб фіксації рішення про виключення учасника з товариства.

  • У ТОВ (п. 7 ч. 4 ст. 145 ЦК України, ст. 64 Закону України «Про господарські товариства») це питання належить до виключної компе­тенції загальних зборів.

  • Рішення про виключення учасника з ТОВ приймається товариством в особі вищого органу - загальних зборів учасників, а не учасниками як такими. За законом учасники товариства, навіть якщо вони мають біль­ше 50% голосів, не мають права приймати рішення про виключення інших учасників з товариства. Проведення загальних зборів їм не оми­нути. Цей момент видається важливим з огляду на встановлення на­лежності сторін у судовій справі, що може виникнути у зв'язку з оскар­женням рішення про виключення. Відповідачем за таким позовом може бути товариство, а не його учасники.

  • ЦК України не встановлює спеціальних норм щодо порядку голосування з цього питання. Тому в цій частині до ТОВ застосовується загальне правило, закріплене у ч. 2 ст. 98 ЦК України: рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом.

  • Разом з тим зазначена норма передбачає можливість застосування іншого правила, якщо воно передбачено законом. Відповідно до ст. 59 та ст. 64 Закону України «Про господарські товариства» при вирішен­ні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

  • За законодавством України пропозицію щодо виключення може вносити будь-який учасник, незалежно від розміру його частки та три­валості участі в ТОВ, а також виконавчий орган, оскільки він теж має право вимагати скликання загальних зборів учасників (ст. 62 Закону України «Про господарські товариства»).

  • Збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники, які володіють у сукупності більше 60% голосів. Тому учасник, який має частку не менше 40% статутного капіталу і знає, що до по-

  • рядку денного внесено питання про його виключення з товариства, може перешкодити виключенню шляхом неявки на збори, які без його участі є неповноважними. Одночасно паралізується прийняття й інших рішень, що мали розглядатися на зборах. Особливо часто така правова ситуація виникає тоді, коли частки між учасниками розподілені по­рівну, наприклад 50 на 50.

  • Рішення про виключення учасника приймається, якщо за нього про­голосують учасники, які в сукупності володіють більше 50% загальної кількості голосів. Тому якщо на зборах присутні учасники, які володіють, наприклад, 65% голосів, то більшість, необхідна для виключення, буде становити не 33%, а все одно 50% голосів. Це означає, що виключити можна лише того учасника, який має частку в розмірі менше 50% ста­тутного капіталу.

  • Рішення про виключення оформляється протоколом зборів учасників товариства. Законом не встановлено особливих вимог до такого рішен­ня. Незважаючи на це, президія Вищого господарського суду України зазначила, що в рішенні про виключення учасника з господарського товариства повинно бути обґрунтовано причини такого виключення і зазначено, які саме факти невиконання статутних обов'язків стали під­ставою виключення учасника з товариства, у чому полягає систематич­ність невиконання учасником товариства його обов'язків, якими саме діями (бездіяльністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товари­ства. Відсутність відповідних відомостей у рішенні про виключення учасника з товариства може бути підставою визнання такого рішення недійсним за позовом даного учасника1. Іншими словами, у протоколі зборів повинні бути зазначені фактичні обставини (тобто докази), які є підставою виключення.

  • Рішення про виключення учасника з товариства набирає чинності з моменту прийняття, незалежно від дати підписання протоколу зборів. Тому після його оголошення учасник, якого виключено, вважається таким, що припинив участь в товаристві. Участі в голосуванні з інших питань, які розглядаються після виключення, він не бере. Після виклю­чення, учасник вправі залишатися на зборах лише за згодою інших учасників, а на вимогу голови зборів повинен залишити зал, де відбува­ється засідання.

  • 1 Пункт 3.10 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. № 04-S/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин» // Вісник господарського судочинства. - 2008. - № 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]