Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. ігриємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі щодо заро­бітної плати, а також виконати зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язковихплатежів) не інакше якчерез відновлення платоспроможнос­ті. Сукупний обсяг заборгованості при цьому має складати не менше трьох­сот мінімальних розмірів заробітної плати, а строк, протягом якого борж­ник не розрахувався з кредиторами, - три місяці після настання встановленого строку їх сплати (ч. 1 ст. 1, ч. З ст. 6 Закону «Про відновлен­ня платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»).

  2. Увага!

  3. а) суб'єктами банкрутства можуть бути не всі юридич­ ні особи, а лише підприємницькі товариства;

  4. б) обсяг їх заборгованості має бути не меншим трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати;

  5. в) строк, сплив якого дозволяє звернутися до суду із заявою про визнання боржника банкрутом, три місяці з моменту настання в боржника обов'язку сплатити борг (на підставі рішення суду чи ви­конавчого напису нотаріуса).

  6. Особами, які можуть звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство, є сам боржник, тобто юридич­на особа та її кредитори.

  7. Припиненню юридичної особи в цьому порядку передують такі етапи відновлення її платоспроможності:

  8. а) призначення розпорядника майна та виконання ним своїх функцій;

  9. б) санація.

  10. Ліквідація юридичної особи, визнаної банкрутом, може мати місце у випадку, якщо зазначені процедури не дадуть своїх результатів.

  11. Визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів від­бувається не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

  12. При припиненні юридичної особи в процесі банкрутства господар­ський суд призначає ліквідатора, яким може бути особа, яка виконувала повноваження розпорядника майна або (та) керуючого санацією борж­ника. За клопотанням ліквідатора, погодженим із комітетом кредиторів, господарський суд призначає членів ліквідаційної комісії, до складу якої

  13. входять представники кредиторів, фінансових органів, а в разі необхід­ності - також представники державного органу у справах нагляду за страховою діяльністю, Антимонопольного комітету України. У разі ліквідації державного підприємства або підприємства, у статутному капіталі (фонді) якого державна частка складає більше ніж двадцять п'ять відсотків, господарський суд призначає членами ліквідаційної комісії представника державного органу з питань банкрутства та за необхідності - органу місцевого самоврядування (ч. 1 та 2 ст. 24, ч. З ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржни­ка або визнання його банкрутом»).

  14. 9.2.5. Ліквідація банків

  15. У ч. 4 ст. 110 ЦК передбачається, що особливості ліквідації банкш встановлюються Законом «Про банки і банківську діяльність»1. Таку особливість регулювання можливо пояснити важливістю банків у фінан­совій системі держави, що проявляється у залученні ними депозитів, на­данні кредитів, наявністю значної кількості вкладників та клієнтів, охо­рону прав яких необхідно забезпечити при ліквідації2. Наведене обумовлює існування специфічних правил, присвячених їх ліквідації, як власне у Законі України «Про банки та банкшську діяльність», так і в нормативно-правових актах Національного банку України, зокрема в Положенні про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства3.

  16. Однак закріїтлення у ЦК відсилання до банківського законодавства не робить процедуру ліквідації банкш чіткою та однозначною. Це пов'язується

  17. ' Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 р. № 2121-Ш // Офі­ційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

  18. 1 Необхідність забезпечення реалізації прав фізичних осіб - вкладників Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна» стала навіть передумовою для при­йняття ВРУ окремих законодавчих актів, присвячених регулюванню деяких аспектів ліквідації цього банку. Див.: Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб - вкладників та інших кредиторів Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна»: Закон України від 07.03.2002 р. № 3097-ІИ // Відомості Верховної Ради України. - 2002. - № 32. - Ст. 224; Про продовження процедури ліквідації Акціо­нерного комерційного агропромислового банку «Україна»: Закон України від 20.03.2007 р. № 779-V // Відомості Верховної Ради України України. - 2007. - № 23. - Ст. 302.

  19. 3 Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за пору­шення банківського законодавства: Постанова Національного банку України від 28.08.2001 р. № 369 // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство Украї­ни. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

  1. з наявністю зворотних відсилань до положень інших законів. У ст. 87 За­кону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що лік­відація банку з ініціативи власників здійснюється в порядку, передбаче­ному законодавством України про господарські товариства, з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. Тобто, з одного боку, ЦК здійснюється відсилання до Закону України «Про банки і бан­ківську діяльність», а самим законом - до законодавства щодо господар­ських товариств. Причому і в цьому разі простежується певна непослі­довність та алогічність подібних відсилань, не говорячи про елементарну їх невідповідність правилам юридичної техніки. Оскільки банки можуть створюватися у формі ВАТ1 і кооперативів (ч. 1 ст. 6 Закону «Про банки і банківську діяльність»), то за такої ситуації логічним виглядало здій­снення посилання на законодавство про кооперацію та акціонерні това­риства. Хоча відсилання й здійснене тільки щодо законодавства про коо­перацію. Так, у ч. 1 ст. 8 Закону «Про банки і банківську діяльність» закріплено, що законодавство про кооперацію поширюється на коопера­тивні банки в частині, що не суперечить цьому Закону.

  2. Суб'єкти, повноважні приймати рішення про ліквідацію банку, та підстави для його прийняття. Відповідно до ч. 1 ст. 87 Закону «Про банки і банківську діяльність» до таких суб'єктів відносяться:

  3. - власники банку. Використання законодавцем словосполучення «власники банку» не може не викликати подиву. Адже, враховуючи, що банки можуть створюватися у формі ВАТ і кооперативів, повинна вживатися загальноприйнятна термінологія - учасники, акціонери або ж члени кооперативу. Це пояснюється не тільки прийнятністю поня­тійного апарату, але і відсутністю в наведених категорій осіб речових прав на майно банку, в тому числі й права власності.

  4. Прийняття рішення про ліквідацію віднесено до виключної компе­тенції загальних зборів учасників банку (п. 7 ч. ст. 38 Закону «Про банки і банківську діяльність»). Оскільки законодавець окремо не вка­зує підстав для прийняття такого рішення, вони мають бути передбаче­ні в установчих документах банку.

  5. Крім того, встановлюється необхідність наявності згоди НБУ для здійснення ліквідації банку. НБУ надає згоду на ліквідацію банку, якщо:

  6. 1 Окрім цього, зважаючи на прийняття Закону України «Про акціонерні товариства», мають бути узгоджені норми банківського законодавства із цим законодавчим актом, зо­крема, й щодо можливого типу AT - приватного чи публічного для створення банку.

  7. а) достатньо ліквідаційної маси для задоволення вимог усіх кредиторів;

  8. б) кандидатура голови ліквідаційної комісії та її членів відповідає уста­ новленим вимогам; в) відсутній конфлікт інтересів (абз. 2 п. 18.1 гл. 18 розділу VI Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства);

  9. - НБУ. У разі порушення Закону «Про банки і банківську діяльність» чи нормативно-правових актів НБУ що спричинило значну втрату активів або доходів і настання ознак неплатоспроможності банку, НБУ має право відкликати ліцензію та ініціювати процедуру ліквідації банку (ч. 2 ст. 73 Закону «Про банки і банківську діяльність»). Тобто переду­ мовою для ініціювання процедури ліквідації банку Національним бан­ ком України виступає відкликання ліцензії за наявності порушень бан­ ківського законодавства та наявності ознак неплатоспроможності.

  10. Рішення про відкликання банківської ліцензії та призначення ліквіда­тора приймається Правлінням НБУ та оформляється відповідною по­становою. Одночасно за цією постановою: призначається ліквідатор; припиняються повноваження правління (ради директорів), ради банку і загальних зборів банку, а також тимчасового адміністратора, якщо він до призначення ліквідатора здійснював управління банком; надається доручення керівникам відповідного територіального управління НБУ та Центральної розрахункової палати вжити заходів щодо припинення банком активних операцій за його кореспондентськими рахунками, відкритими в НБУ з дня отримання цього рішення; надається доручен­ня Юридичному департаменту ініціювати процедуру ліквідації банку в суді; надається доручення підрозділу центрального апарату, що здійснює функції банківського регулювання і нагляду повідомити контрольні органи інших держав, у яких банк мав філії або кореспондентські від­носини з іноземними банками; зазначаються інші заходи, потрібні для здійснення процедури ліквідації конкретного банку (п. 3.1 глави 3 роз­ділу VI Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства). Тобто фак­тично йдеться про ініціювання судового припинення банку у випадку його неплатоспроможності;

  11. - кредитори банку. Для кредиторів також передбачена можливість звернення з вимогою про ліквідацію банку в судовому порядку у ви­ падку його неплатоспроможності. Однак насамперед кредитори повин-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]