Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. АГ не має права здійснювати виплату дивідендів за привілейованими акціями певного класу до виплати поточних дивідендів за привілейова­ними акціями, власники яких мають перевагу щодо черговості отриман­ня дивідендів.

  2. 3.4.8. Переважне право

  3. на придбання акцій додаткових випусків

  4. Переважне право акціонерів на придбання акцій, що додатково роз­міщуються товариством, діє лише в процесі приватного розміщення акцій та встановлюється законодавством (ч. З ст. 15 Закону «Про акціонерні товариства»).

  5. Згідно з ч. 2 ст. 27 цього Закону переважне право надається акціоне­ру - власнику простих акцій у процесі приватного розміщення обов'язково, в порядку, встановленому законодавством.

  6. Переважне право надається акціонеру - власнику привілейованих акцій, якщо це передбачено статутом AT Це положення Закону слід розуміти в контексті ч. З ст. 156 ЦК України, де вказується, що пере­важне право акціонерів на акції додаткового випуску може бути вста­новлене в статуті або законі.

  7. Згідно зч. 1 ст. 27 Закону «Про акціонерні товариства» переважним правом акціонерів визнається: право акціонера - власника простих акцій придбавати розміщувані товариством прості акції пропорційно частці належних йому простих акцій у загальній кількості простих акцій; право акціонера - власника привілейованих акцій придбавати розміщу­вані товариством привілейовані акції цього або іншого класу, якщо акції такого класу надають їх власникам перевагу щодо черговості отри­мання дивідендів чи виплат у разі ліквідації товариства, пропорційно частці належних акціонеру привілейованих акцій певного класу в за­гальній кількості привілейованих акцій цього класу.

  1. Віднині цим виключається можливість скористатися ст. 156 ЦК України своєрідним чином, наприклад, установленням у статуті AT правила про такі умови застосування переважного права на придбан­ня акцій додаткових випусків, які не нададуть можливість набути це право всім акціонерам. На практиці не виключалися випадки при­йняття рішення про їх розподіл лише між тими акціонерами, які мають певні пакети акцій.

  2. З прийняттям Закону «Про акціонерні товариства» відбулося за­конодавче регулювання переважного права на придбання акціонерами акцій додаткових випусків зі встановленням переважного права всіх ак­ціонерів на пропорційне придбання додатково випущених акцій.

  3. 3.4.9. Право на викуп акцій

  4. Згідно зі ст. 68 Закону «Про акціонерні товариства» кожний акціо­нер - власник простих акцій товариства має право вимагати здійснення обов'язкового викупу акціонерним товариством належних йому голо­суючих акцій, якщо він зареєструвався для участі в загальних зборах та голосував проти прийняття загальними зборами рішення про:

  5. і) злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділ товариства, зміну його типу з публічного на приватне;

  1. учинення товариством значного правочину;

  2. зміну розміру статутного капіталу.

  1. Кожний акціонер - власник привілейованих акцій має право вима­гати здійснення обов'язкового викупу товариством належних йому привілейованих акцій, якщо він зареєструвався для участі у загальних зборах та голосував проти прийняття загальними зборами рішення про: і) внесення змін до статуту товариства, якими передбачається розміщення нового класу привілейованих акцій, власники яких мати­муть перевагу щодо черговості отримання дивідендів чи виплат під час ліквідації AT;

  2. 2) розширення обсягу прав акціонерів - власників розміщених кла­сів привілейованих акцій, які мають перевагу щодо черговості отриман­ня дивідендів чи виплат під час ліквідації AT.

  3. У Законі встановлюється механізм реалізації акціонерами права на обов'язковий викуп їх акцій.

  4. 3.4.10. Право на переважне придбання акцій приватного AT при відчуженні їх іншим акціонером цього товариства

  5. Переважне право на придбання акцій, що продаються акціонерами AT, мають всі акціонери цього товариства пропорційно кількості акцій, що належать кожному з них.

  6. Переважне право акціонерів на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами цього товариства, діє протягом двох місяців з дня отримання товариством повідомлення акціонера про намір продати акції, якщо коротший строк не передбачено статутом товариства.

  7. Акціонери, які бажають реалізувати своє право, можуть придбати акції за ціною та на умовах, запропонованих акціонером третій особі.

  8. Крім акціонерів, переважне право придбання акцій, що продаються його акціонерами, може бути передбачено для самого приватного AT, якщо відповідні положення містяться в його статуті. Це право реалізу­ється AT за умов, якщо акціонери не використали своє переважне право на придбання акцій протягом 10 днів після закінчення строку дії переважного права на придбання цих акцій акціонерами, якщо коротший строк не передбачено статутом AT.

  9. Строк переважного права, передбачений статутом товариства, не може бути меншим ніж 20 днів з дня отримання товариством відповід­ного повідомлення. Строк переважного права припиняється у разі, якщо до його спливу від усіх акціонерів товариства та самого товариства отри­мані письмові заяви про використання або про відмову від використання переважного права на купівлю акцій. Порядок реалізації переважного права акціонерів та приватного AT на придбання відчужуваних акціоне­ром цього AT акцій передбачається ч. 4 ст. 7 Закону «Про акціонерні товариства». При цьому здійснення всіх необхідних дій для додержання переважного права покладаються на акціонера, який має намір продати свої акції. Цей акціонер зобов'язаний письмово повідомити про це решту акціонери* та саме AT із зазначенням ціни та інших умов продажу акцій. Повідомлення акціонерів товариства здійснюється через товариство. Після отримання вказаного повідомлення AT зобов'язане протягом двох робочих днів направити його копії всім акціонерам.

  10. Акціонер приватного AT, який бажає продати свої акції, може уклас­ти договір з третьою особою лише в разі, якщо інші акціонери цього

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]