Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • жавними AT до продажу їх акцій. Такі особливості регулюються, як правило, в їх статутах.

  • Важливим є питання врегулювання у статуті порядку формування виконавчого органу корпорації. Адже у ст. 52 як компетенція наглядової ради передбачаються обрання та відкликання повноважень голови і членів виконавчого органу, що при порівнянні зі ст. 59 викликає питан­ня та різні варіанти їх вирішення.

  • Вагомими і значущими є питання заміни померлого члена виконав­чого органу, особливо якщо це одноособовий орган. Для колегіального ж органу не менш значущим є поступова ротація його членів.

  • Для всіх АГ істотне значення набуває врегулювання питань відпові­дальності, про що зазначається тільки загальним чином у ч. 4 ст. 92 ЦК.

  • У статуті АГ доцільно врегулювати порядок оцінки і внесення май­нових вкладів (оплати акцій майном). Можливо, є сенс закріпити у статуті положення щодо залучення суб'єкта оціночної діяльності для проведення експертної оцінки майнового вкладу. Особливого значення це набуває в разі внесення якоїсь унікальної технології, ноу-хау, інших об'єктів інтелектуальної власності. Підвищується значущість такого підходу при створенні інноваційних компаній.

  • Хоча залучення суб'єкта оціночної діяльності передбачено в ст. 8 За­кону «Про акціонерні товариства», є потреба в урегулюванні порядку затвердження наглядовою радою ринкової вартості майна (цінних папе­рів), адже така вартість лише визначається на засадах незалежної оцінки (ч. 1 ст. 8 Закону) і має бути затверджена наглядовою радою (ч. З ст. 8).

  • Бажано в статуті врегулювати нюанси реалізації акціонерами права на інформацію - яку інформацію можуть одержати акціонери, від кого, в який строк, в якому вигляді, які заборони можливі при цьому.

  • Стаття 13 Закону «Про акціонерні товариства» вимагає зазначення в статуті АГ про наявність переважного права акціонерів приватного товариства на придбання його акцій, які пропонуються їх власником до продажу третій особі, та визначення порядку їх реалізації.

  • 3.4.14. Відповідальність засновників

  • Крім загальних норм ч. З ст. 153 ЦК про солідарну відповідальність засновників АГ, яку вони несуть за пов'язаними з його заснуванням зобов'язаннями, що виникли до його державної реєстрації, та про умо­ву переходу відповідальності за цими зобов'язаннях до АГ в разі схва-

  • лення дій засновників загальними зборами акціонерів, ст. 12 Закону «Про акціонерні товариства» містить й уточнення. У ній встановлю­ється, по-перше, що таке рішення може прийматися загальними зборами акціонерів протягом шести місяців після державної реєстрації AT; по-друге, інформація про такі зобов'язання товариства має бути відобра­жена у статуті товариства.

  • Утім, ЦК не встановлює наслідків невиконання цієї вимоги, на від­міну, наприклад, від законодавства Німеччини, яке містить аналогічне правило і передбачає, що без цього договори і дії з їх виконання щодо АГ є недійсними1.

  • Слід звернути увагу й на таке: по-перше, на відміну від Закону «Про господарські товариства», яким ці питання вирішувалися установчими зборами, за ЦК воно перебуває в компетенції загальних зборів; по-друге, за вказаним Законом схвалювалися угоди, укладені засновниками до створення АГ, а за ЦК - дії засновників, пов'язані з його створенням. Угоди (за сучасною термінологією - правочини) є діями, але термін «дії» ширше за «правочини».

  • Засновники, які понесли витрати на створення АГ, зобов'язані нада­ти письмовий звіт про них, у якому вказати всі правочини, укладені ними до проведення установчих зборів, та витрати за ними. Після об­рання правління, наглядової ради і ревізорів останні здійснюють пере­вірку процесу заснування АГ і складають звіт про свої дії з обґрунту­ванням зроблених ними висновків. При проведенні такої перевірки ревізори мають право одержувати від засновників будь-які пояснення і документи, залучати експертів, за що мають право на винагороду.

  • Якщо ж схвалення не відбудеться і АГ витрати засновників прийма­ти на себе не буде, засновники не отримають відповідної компенсації. Це може стосуватися діяльності засновників по створенню AT в цілому, тобто будь-яких дій, із несенням невиправдано високих витрат. Заснов­ники залишаються зобов'язаними щодо них як солідарні боржники. При цьому подібне зобов'язання хоча й було пов'язано із заснуванням АГ, але є самостійним і ніяк не залежить в майбутньому від становища за­сновників у АГ.

  • 1 55 26,32-35 Акціонерного закону Німеччини // Закон об акционерных обществах от 06.09.1965 г. // Германское право. Часть II. Торговое уложение и другие законы: Пер. с нем./ Серия: Современное зарубежное и международное частное право. - М.: Международный центр финансово-экономического развития, 1996. - С.163-327.

  • 3.4.15. Статутний капітал at

  • Статутний капітал традиційно вважається зосередженням (ядром) корпоративної власності. Поняття статутного капіталу важливе і для формування майна AT при його створенні, і для розподілу акцій серед акціонерів, і для корпоративного управління, адже голосування на за­гальних зборах відбувається за принципом «одна акція - один голос».

  • Важливими є питання початкового формування статутного капіталу і його зміни в подальшому; функцій статутного капіталу; правового режиму вкладів, унесених в оплату акцій; співвідношення понять «май­но», «статутний капітал», «активи», «фонди», «частка в статутному капіталі», «корпоративні права» та «акції» та ін.

  • Термін «статутний капітал» використовується в ЦК (ст. 115 та ін.) та в сучасному бухгалтерському обліку1. У податковому законодавстві поняття «статутний капітал» і «статутний фонд» фактично ототожне­ні2. У ГК використовується термін «статутний фонд» (ст. 87 та ін.).

  • По суті, «фонд» є поняттям економічним, фіксується в балансі кор­порації і має обліково-бухгалтерське значення. За бухгалтерським за­конодавством він являє собою сукупність вкладів (у грошовому виразі) учасників (власників) у майно при створенні юридичної особи для за­безпечення її діяльності в розмірах, визначених установчими докумен­тами. Звідси і випливає уявлення про статутний капітал (фонд) як но­мінальну вартісну умовну величину, яка до того ж є стартовою і відображає джерело формування коштів.

  • Отже, статутний капітал - поняття бухгалтерське, запозичене правом для своєї мети. Він не є ні майном, ні об'єктом цивільного права взагалі, а являє собою бухгалтерсько-правовий засіб, постійний бухгалтерський шифр, в якому відображається майно, що має існувати, а не те, що дійсно існує3. Натомість через нього простежується зв'язок з майном товари­ства, яке вже є об'єктом права.

  • Так, поширеним є визначення статутного капіталу як зафіксованої установчими документами і оціненої учасниками в національній валю­ті (а у випадках, передбачених законом, також і в іноземній валюті)

  • 1 Пункт 37 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженого Наказом Мінфіну України від 31.03.1999 р. № 87.

  • 2 Пункт 1.8 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

  • 3 Батистар.Т. Правовое регулирование акционерных общества в Панаме: Автореф. дис.... канд. юрид. наук. М., 1978. - С.80.

  • сукупності вкладів, об'єднаних учасниками при створенні господар­ського товариства для забезпечення його діяльності1; як грошового еквівалента майна, яке повинно передаватися товариству у вигляді вне­сків для забезпечення його діяльності та як сплати його учасниками отримуваних ними майнових прав2; як суми вкладів учасників, що ви­конують функції джерела коштів товариства3.

  • Відповідно до ч. 1 ст. 155 ЦК статутний капітал AT утворюється з вартості вкладів акціонерів, унесених внаслідок придбання ними акцій. Це означає, що статутний капітал безпосередньо не пов'язаний ні з грошима, ні з майном, що передаються як вклади або в оплату акцій, тому що гроші корпорацією можуть вільно використовуватись, а майно може відчужуватися, споживатися або списуватися як зношене, що не впливає на розмір статутного капіталу. У зв'язку з цим статутний капітал ніколи не відображає дійсної вартості майна, яке знаходиться на балан­сі корпорації, і сам по собі не є реально існуючим об'єктом.

  • Увага! Статутний капітал, не будучи об'єктом, не може відчужуватися. Неможна вчиняти правочин з продажу статут­ного капіталу. Не вірно говорити й про право власності на ста­тутний капітал. На нього неможна звертати стягнення.

  • Згідно з визначенням AT (ст. 152 ЦК) його статутний капітал поді­лений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості. Це можуть бути прості та привілейовані акції. Частка привілейованих акцій у загальному обсязі статутного капіталу АГ не може перевищувати два­дцяти п'яти відсотків (ч.І ст.158 ЦК,ч.5 ст.20 Закону «Про акціонерні товариства»).

  • Отже, статутний капітал:

  • слугує визначенню участі кожного акціонера залежно від кількос­ті акцій;

  • є критерієм рівноваги для співвідношення з активами, бо в разі зменшення активів і порівнянні зі статутним капіталом товариство

  • 1 Кибєнко Е.Р. Корпоративное право Украины: Учебное пособие - X.: Эспада, 2001.

  • С.114.

  • 2 Ямкова О.С. Правове регулювання статутного фонду комерційних організацій; Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.04. - Донецьк, 2000. - СЮ.

  • 3 Глибко С.В.Сущностные признаки акционерного общества: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03.-Х, 1995. -СІ IS.

  • зобов'язано заявити про зменшення свого статутного капіталу (ч. З ст. 155 ЦК). Тому останній виступає показником прибутко­вої роботи AT; - необхідний для розпочинання підприємницької діяльності, адже

  • статутний капітал є першоджерелом формування майна AT. Виходячи з цього, наголошується на таких функціях статутного ка­піталу, як стартова, гарантійна та визначально-структурна щодо корпоративних прав акціонерів.

  • Законодавство України намагається забезпечити додержання гаран­тійної функції статутного капіталу. У ньому чітко врегульоване форму­вання статутного капіталу, встановлюється його мінімальний розмір, який для АГ має бути не менше 1250 мінімальних заробітних плат (ст. 14 Закону «Про акціонерні товариства»), порядок його збільшення та умови і порядок зменшення.

  • У законодавстві передбачаються і строки його формування. Згідно з частинами 3 та 4 ст. 11 Закону «Про акціонерні товариства» кожний засновник АГ повинен оплатити повну вартість придбаних акцій до дати затвердження результатів розміщення першого випуску акцій. У проти­вному разі АГ вважається не заснованим. У будь-якому разі статутний капітал АГ має бути сформований (акції оплаченими) до державної реє­страції товариства, а точніше -до скликання установчих зборів (ч. 1 ст. 10 Закону «Про акціонерні товариства»). Відкрита підписка на акції не провадиться до повної сплати статутного капіталу (ч. 2 ст. 155 ЦК). Гарантійній функції статутного капіталу відповідають:

  • а) заборона зменшення розміру статутного капіталу корпорацій без згоди їх кредиторів;

  • б) заборона виплати дивідендів при збитковій роботі АГ та в інших випадках, передбачених ст. 31 Закону «Про акціонерні товариства»;

  • в) вимога оголосити про зменшення статутного капіталу в разі змен­ шення чистих активів АГ за результатами фінансового року в порівнян­ ні зі статутним капіталом (ч. З ст. 155 ЦК).

  • Усі ці заходи спрямовані на те, щоб статутний капітал став не наду­маним фіктивним відображенням первісно існуючого капіталу, а реаль­ною вартістю активів АГ.

  • Статутний (складений) капітал товариства не є раз і назавжди не­змінним. Він може (а в певних випадках - мусить) зменшуватися або збільшуватися.

  • Статутний капітал АГ збільшується шляхом підвищення номіналь­ної вартості акцій або розміщення додаткових акцій існуючої номіналь­ної вартості у порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

  • АГ має право збільшувати статутний капітал після ре ~страції звітів про результати розміщення всіх попередніх випусків акцій. Додаткові емісії акцій спрямовані на залучення капіталу, необхідного для діяль­ності АГ. Рішення про це приймається тільки загальними зборами ак­ціонерів.

  • Якщо статутний капітал АГ збільшується шляхом підвищення номі­нальної вартості акцій, то при цьому додаткової емісії і оплати акцій не відбувається.

  • Законом «Про акціонерні товариства» встановлено певні заборони до збільшення статутного капіталу. Зокрема:

  • АГ не вправі приймати рішення про збільшення статутного капі­талу шляхом публічного розміщення акцій, якщо розмір власного капіталу є меншим, ніж розмір його статутного капіталу;

  • не допускається збільшення статутного капіталу АГ у разі наявнос­ті викуплених товариством акцій, а також для покриття збитків;

  • обов'язковою умовою збільшення статутного капіталу АГ є від­повідність розміру статутного капіталу після його збільшення вимогам про мінімальний його розмір на дату реєстрації змін до статуту товариства.

  • Зменшення статутного капіталу AT відбувається в порядку, вста­новленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, шляхом зменшення номінальної вартості акцій або шляхом анулювання раніше викуплених товариством акцій та зменшення їх загальної кіль­кості, якщо це передбачено статутом товариства.

  • При цьому вимагається заздалегідь повідомити про це кожного креди­тора, вимоги якого до АГ не забезпечені заставою, гарантією чи по­рукою, про таке рішення. Такі кредитори вправі протягом 30 днів після надходження їм повідомлення звернутися до товариства з письмовою вимогою про здійснення протягом 45 днів одного з таких заходів на вибір товариства: забезпечення виконання зобов'язань шляхом укла­дення договору застави чи поруки, дострокового припинення або ви­конання зобов'язань перед кредитором, якщо інше не передбачено до­говором між АГ та кредитором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]