Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • припиненням, а і створенням юридичної особи, оскільки внаслідок реорганізації виникає нова юридична особа. Такий підхід запровадже­но й у ГК (ч. 1 ст. 56). І це є цілком виправданим, адже неправильним у сучасних умовах є класичний підхід до визначення сутності реорга­нізації як форми припинення юридичної особи з правонаступництвом у правах та обов'язках останньої. Справа в тому, що при виділі однієї юридичної особи з іншої створення правонаступника не припиняє існування правопопередника як суб'єкта цивільного права. Хоча по­рядок здійснення виділу за прямою вказівкою закону (ч. 2 ст. 109 ЦК) в цілому є ідентичним процедурі припинення юридичної особи з правонаступництвом й саме правонаступництво має місце при виділі однієї юридичної особи з іншої.

  • Зазначена колізія може бути цілком обґрунтовано вирішена при зверненні до напрацювань вітчизняної цивілістичної доктрини з питань правонаступництва, яка вже досить давно звертала увагу на необхідність розмежування наступництва в окремих правах та обов'язках (сингуляр­ного правонаступництва), наступництва у всій сукупності прав та обов'язків (універсального правонаступництва) та наступництва в окремих стійких сукупностях прав та обов'язків, у тому числі виділених з усієї сукупності прав та обов'язків, належних правонадавачу1. Остан­ній різновид правонаступництва, продовжуючи термінологічну анало­гію із сингулярним та універсальним правонаступництвом, можна було б визначити як часткове або парцелярне правонаступництво.

  • Таким чином, реорганізацію юридичної особи слід визначати як при­пинення юридичної особи зі створенням нової (однієї чи більше) або зміну сукупності прав та обов'язків існуючої юридичної особи в порядку універ­сального чи парцелярного правонаступництва однієї або більше інших юридичних осіб (правопопередників).

  • 9.1.1. Реорганізація і схожі правові конструкції

  • Необхідно враховувати, що в окремих випадках термін «реоргані­зація» вживається в законодавстві або для позначення взагалі інших конструкцій, ніж наведене вище загальноцивілістичне поняття реорга­нізації, або ж його цивілістичний зміст істотно модифікується.

  • ' Див.: Черепахин Б.Б. Правопреемство по советскому гражданскому праву // Черепа-хин Б.Б. Труды по гражданскому праву. - М.: Статут, 2001. - С. 322.

  • Прикладом першого роду є конструкція реорганізації промислово-фінансової групи (статті 1 та 6 Закону України «Про промислово-фінансові групи в Україні» від 21.11.1995 р. № 437/95-ВР). Оскільки промислово-фінансові групи (ПФГ) не є юридичними особами за законодавством України, про їх реорганізацію в класичному цивільно-правовому сенсі йтися не може. Згідно з п. 11 ст. 1 Закону України «Про промислово-фінансові групи в Україні» реорганізація ПФГ - зміна головного під­приємства ПФГ, перезатвердження переліку кінцевої продукції ПФГ та (або) перезатвердження складу учасників ПФГ, що потребує внесення змін до Генеральної угоди.

  • Істотно, майже до перетворення на іншу конструкцію, змінено зміст реорганізації й в межах податкового права (хоча й спирається вона в цілому на цивілістичне розуміння останньої). Відповідно до положень п. 13.5 ст. 13 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фонда­ми» від 21.12.2000 р. № 2181-ІП зміст реорганізації платника податків поряд із класичними формами реорганізації юридичних осіб (хоча й у спаплюженій термінологічній оболонці) включає також зміну назви платника податків, та реєстрацію фізичної особи як суб'єкта підпри­ємницької діяльності без скасування її попередньої реєстрації як іншо­го суб'єкта підприємницької діяльності або з таким скасуванням.

  • Узагалі стан понятійного апарату податкового законодавства з питань реорганізації платників податків є далеким від ідеального, адже містить навіть такі термінологічні «монстри», як «реорганізація платника по­датків шляхом його ліквідації» (п. 13.4 ст. 13 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»).

  • Певної, менш радикальної, модифікації зазнала загальноцивілістична конструкція реорганізації юридичної особи в законодавстві про банки і банківську діяльність, про страхування та про вищу освіту, а саме:

  • - відповідно до ч. З ст. 22 Закону України «Про Національний банк України» від 20.05.1999 p. № 679-XTV Національний банк самостійно вирццує питання, зокрема, щодо ліквідації та реорганізації структурних підрозділів та установ Національного банку, його підприємств, затверджує їх статути та положення; тобто законодавчо допускається процедура ре­організації частин юридичної особи, які не є суб'єктами цивільного права;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]