Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Увага! Держпідприємництво виходить з того, що виплати проводяться після зменшення статутного капіталу у вста­новленому порядку, тобто з урахуванням згоди кредиторів.

  • Утім, видається, що в цьому випадку згоди кредиторів не потрібно, оскільки підставою для зменшення статутного капіталу є пряма вимога закону, а не рішення зборів учасників.

  • Запропонований порядок не враховує, що питання про вступ спадко­ємців у товариство виріїиується на зборах учасників, а зменшення статут­ного капіталу є наслідком відмови у прийнятті спадкоємця до товариства.

  • Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 29.08.2005 р. № 7332 «Щодо врегулювання порядку та способу визначення частки спадкоємців учасника товариства з обмеженою відповідальністю, які не вступили в товариство» // Орієнтир. - 2005. - № 35.

  • Обидва питання, і про вступ спадкоємця, і про зменшення статутного капіталу, повинні бути включені до порядку денного. Коли формується порядок денний, то ще не відомо, як буде вирішено питання про вступ спадкоємця. Тому відсутні підстави, щоб включати до порядку денного питання про зменшення статутного капіталу, коли ще не відомо, чи буде спадкоємцеві відмовлено у прийнятті до товариства.

  • Чинне законодавство не передбачає права спадкоємця, який успад­кував частку в статутному капіталі, продати її. Відповідно до ст. 147 ЦК України право продати частку має учасник товариства, а не власник частки. Таке право слід було б надати спадкоємцеві, щодо якого това­риство не виконує своїх зобов'язань з обов'язкового викупу частки протягом установленого строку. Продаж частки відбувається за прави­лами, передбаченими ст. 147 ЦК України.

  • 3.3.53. Перехід частки внаслідок

  • реорганізації юридичної особи

  • У разі поділу юридичної особи виникає кілька правонаступників. Май­но, майнові права (у тому числі і на частку в статутному капіталі іншого товариства) розподіляються на підставі роздільного акту (балансу). Баланс не має спеціальної статті для обліку корпоративних прав. Вони відобра­жаються, як правило, у рядку 40 балансу «Довгострокові фінансові ін­вестиції». Саме та юридична особа, яка є правонаступником припиненої юридичної особи в частині корпоративних прав, має право на вступ до товариства. Якщо це встановити неможливо, то кожен із правонаступни­ки? має право звернутися із заявою про вступ до товариства.

  • Доказами правонаступництва можуть бути свідоцтво про державну перереєстрацію, статут ТОВ, рішення про поділ тощо. Отже, на відміну від спадкоємців, для яких права на спадщину підтверджуються єдиним документом - свідоцтвом, для правонаступників юридичних осіб таких документів може бути декілька.

  • Корпоративні права можуть переходити до правонаступників у ре­зультаті виділу. Відповідно до ст. 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.

  • За змістом ст. 55 Закону України «Про господарські товариства» та ч.5 ст. 147 ЦК України в усіх випадках припинення (незалежно від виду)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]