Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • У коментарі до ЦК України, що готувався суддями Верховного Суду України, автори запропонували інше тлумачення: п. 2 ст. 1219 ЦК Украї­ни є загальною нормою, водночас як ч. 5 ст. 147 ЦК України формулює виняток з нього1. На нашу думку, такий підхід не ґрунтується на нормах ЦК, оскільки в цих статтях ідеться про різні об'єкти: право участі і частку в статутному капіталі. Тому конкуренції норм тут не виникає.

  • Не можна не помітити, що ст. 1219 ЦК України корелюється зі ст. 100 ЦК України, за якою право участі не може окремо передаватися іншій особі. У контексті спадкових правовідносин, слово «окремо» можна розуміти так, що право участі не спадкується окремо від права на част­ку, але ці права можуть спадкуватися разом.

  • Якщо спадкується частка, а статутом ТОВ передбачається набуття спадкоємцями права участі в товаристві, то об' єктом спадкування є пра­во на частку, а вона у свою чергу, надає корпоративні права, які, як відомо, включають і майнові, і організаційні права (зокрема, і право на участь в управлінні. Спадкоємець фактично стає учасником товариства, оскільки набуває такі самі права і обов'язки, як і інші учасники товариства.

  • Коли статутом товариства не передбачено спадкування права участі, то спадкоємець спадкує лише частку в статутному капіталі, але не стає учасником товариства. Він має право вступити в товариство, але це за­лежить від рішення зборів учасників.

  • Увага! До складу спадщини має входити право на частку в статутному капіталі і у свідоцтві про право на спадщину зазначається в будь-якому разі лише ця частка. Унаслідок спадкування у спадкоємця можуть виникати й корпоратив­ні права, якщо це передбачено статкутом ТОВ. Утім, це не

  • впливає на склад спадщини і не тягне за собою специфіки оформлення

  • свідоцтва про право на спадщину.

  • 3.3.S0. Умови спадкування

  • Відповідно до ч. 5 ст. 147 ЦК України часткау статутному капіта­лі ТОВ переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи - учасника товариства, якщо статутом товариства

  • 1 Науково-практичний коментар до цивільного законодавства України: У 4 т. / А.Г. Ярема, В.Я. Карабань, В.В. Кривенко, В.Г. Ротань. - Т. 1. - К.: А.С.К.; Севастополь: Ін-т юрид. дослідж., 2004. - Коментар до ст. 147. - С 383

  • не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства.

  • Отже, за загальним правилом, частка переходить до спадкоємця (правонаступника), так би мовити, автоматично, без будь-яких умов. У цьому випадку жодних спеціальних дій для набуття частки ні від то­вариства, ні від учасника не вимагається, окрім прийняття спадщини. Зазначена норма є диспозитивною і надає можливість самим учасникам товариства визначитися з умовами спадкування частки. Однак свобода учасників обмежується, оскільки закон пропонує їм на вибір лише одну можливу норму: встановити необхідність одержання згоди на перехід частки (по суті - на її спадкування) інших учасників товариства. Інших правил статут установлювати не може.

  • Конструкція переважного права на вступ в ЦК України вже не за­стосовується, однак учасникам дозволяється на власний розсуд устано­вити в статуті необхідність одержання згоди інших учасників. Така зміна правового регулювання відносин з приводу вступу спадкоємців учасника ТОВ відбулася на користь спадкоємців, оскільки вони, за за­гальним правилом, тепер не залежать від інших учасників товариства.

  • Увага! Принципове значення для визначення процедури вступу спадкоємця має статут товариства. Якщо ста­тутом прямо не передбачено необхідність одержання згоди інших учасників, то починаючи з 1 січня 2004 року спадко­ємець спадкує частку незалежно від ставлення до цього інших учасників.

  • За змістом ч. 5 ст. 147 ЦК України статутом товариства може бути передбачено, що перехід прав на частку допускається лише за згодою інших учасників товариства, а не товариства, як такого.

  • Увага! Згода повинна надійти від всіх учасників, тобто від кожного окремо. Обмежуватися лише розглядом цього питання на загальних зборах учасників товариства було б неправильно, оскільки рішення зборів як вищого органу това­риства, і рішення учасника - це явища не тотожні, особливо

  • якщо врахувати, що для прийняття рішення на зборах необхідна

  • проста більшість голосів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]