Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • положення ст. 147 ЦК України. Небезпека неналежного оформлення є і в тому, що учасник, який залишив частку на користь товариства, в подальшому може ставити питання про нікчемність цього право-чину і відповідно вимагати виплати йому дійсної вартості частки.

  • 3.3.62. Виплата частини прибутку товариства

  • Крім частки в майні ТО В, учасник вправі одержати частину прибут­ку, одержаного товариством в даному році до моменту виходу. При­буток товариства - це не гроші, як ми це традиційно сприймаємо, не майно товариства, а джерело його утворення. Іншими словами, при­буток - це пасивна стаття балансу, в той час як майном товариства є те, що відображене в його активі. Прибуток - це різниця між валовими доходами і валовими витратами.

  • Приклад. Учасник, який мав частку у розмірі 25% статутного капіта­лу ТО В, вийшов з товариства 01.07.2006 p. TOB у 2006 році одержало чистий прибуток у розмірі 100 000 гривень. Різниця не є майном; май­ном є грошові кошти, обладнання, товари, які придбані за рахунок прибутку, тобто майно на суму 100 000 гривень. Це майно відобража­ється в активі балансу і враховується під час розрахунку вартості част­ки учасника, який виходить з товариства. Учасник одержує вартість частини майна товариства у розмірі 25000 гривень і, крім того, частину прибутку - 25%, що за час його участі в товаристві (184 дні) становить 12534,25 гривень (100000 / 365 х 183 х 0,25). Разом учасник одержує 37534,25 гривень. Таким чином, учасник одержує за одне й те саме майно гроші двічі: по-перше, у складі вартості частини майна товариства, по-друге, у складі суми прибутку.

  • Цей висновок підтверджується й тим, що нерозподілений прибуток звітного року розташовано у рядку 480 балансу, який знаходиться в розділі «Власний капітал». Якщо вартість частки учасника, який ви­ходить, визначається як частина власного капіталу товариства, пропор­ційна розміру частки, то, очевидно, що сума прибутку (яка є частиною власного капіталу), вже до вартості частки включена.

  • Наведене означає, що норма ст. 54 Закону України «Про господарські товариства» в частині виплати учаснику частини прибутку є неправиль­ною, економічно необґрунтованою і повинна бути скасована. Однак оскільки навіть неообгрунтовані закони обов'язкові, учасник, який ви­ходить, має право збагачуватися за рахунок товариства.

  • ^«1^5 507

  • Частка прибутку визначається за результатами поточного року на підставі даних річного балансу за формулою:

  • 4n = Pn/36SxKd,

  • де Чп - частина прибутку;

  • Рп - нерозподілений прибуток звітного року (рядок 480 балансу),

  • 365 - кількість календарних днів у році;

  • Кд - кількість календарних днів року до дня виходу.

  • Частина прибутку не виділяється, якщо за результатами року отри­мано збитки.

  • Товариство зобов'язане здійснити цю виплату згідно із законом. Спеціального рішення зборів не потрібно.

  • 3.3.63. Строк виплати частки

  • Строк виплати частки може бути встановлено статутом товариства. Якщо учасники такої норми не передбачили, застосовується норма, що міститься в ст. 54 Закону України «Про господарські товариства»: ви­плата частки провадиться після затвердження звіту за рік, в якому учасник вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу.

  • Частка може бути виділена не раніше затвердження звіту за рік. Річ­ний звіт затверджується зборами учасників товариства і подається в податкову інспекцію у двомісячний строк після закінчення року, тобто до 1 березня наступного року1. Ця дата є певним орієнтиром для учас­ника. Здійснювати розрахунки до затвердження річного балансу това­риство не вправі, оскільки це буде порушенням ст. 54. Разом з тим за дострокову виплату частки відповідальності не передбачено. Максимальний строк розрахунку - 12 місяців з дня виходу. Проведення розрахунків допускається до спливу 12 місяців з дня виходу. Це граничний строк, тобто в останній день цього строку роз­рахунок повинен завершитися, а не розпочатися. ТОВ вправі виконати розрахунок частковими платежами на рахунок учасника або шляхом видачі йому грошей готівкою, а учасник зобов'язаний таке виконання прийняти, оскільки це не суперечить суті зобов'язання. ' Підпункт 4.1.4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників подат­ків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. // Відо­мості Верховної Ради України. - 2001. - № 10. - Ст. 44.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]