Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Наноматеріали в пристроях генерації і накопичення енергії

Оруджов Р., керівник доц. Денисенко О.І.

Національна металургійна академія України

Особливу увагу до міжнародного інноваційного проекту «Наноматеріали в пристроях генерації і накопичення енергії», який реалізується у формі науково-освітнього центру (НОЦ) в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (Україна), привертає його тематична спрямованість.

Визначальні відносно перспектив літієвої енергетики в Україні доповіді VI Українського з’їзду з електрохімії (Дніпропетровськ, вересень 2011 р.), “Нове покоління тонкошарових літієвих джерел струму. Нанотехнології та наноматеріали, обладнання для виробництва” [1, 14] і “Катодные материалы на основе оксидов марганца для литиевых источников тока. Методы синтеза. Физические и электрохимические свойства” [1, 15], підготовлені в співпраці співробітниками ДВНЗ “Український державний хіміко-технологічний університет” (Дн-вськ, Україна) і Enerize Corporation (Флоріда, США).

Література:

1. Програма VI Українського зїзду з електрохімії, присвяченого видатним електрохімікам України М.О. Лошкарьову та В.В. Стендеру. – Дніпропетровськ, 2011. – 33 с.

ЕНЕРГІЯ ЗВ'ЯЗКУ І ХВИЛЬОВА ФУНКЦІЯ НЕГАТИВНОГО ІОНА ПОЗИТРОНІЯ

Шкурко П.В., кер. ст.викл.Каленіченко В.В.

Національна металургійна академія України

Надлегкий водневоподібний атом - позитроній - це своєрідний мічений атом, властивості, час життя і механізм загибелі якого в найсильнішому ступені залежати від властивостей навколишнього середовища, служать його характеристиками. У представленій роботі розглядається негативний іон позитронiя, що має два електрони з паралельними спiнами (орто-стан) і обчислюється енергія збудженого стану негативного іона позитронiя. Хвильова функція основного стану негативного іона позитронiя:

× де параметр β = 0,33, а нормувальниймножник .Для одержання значення енергії зв'язку і хвильової функції системи (e-e+e-) у збудженому стані використовується прямий варіаційний метод. При виконанні обчислень використані комп’ютерні програми (мова S++).

Утворення негативного іона позитронія при зіткненнях позитронія з атомами водню

Шустарьов А.В., кер. ст.викл.Каленіченко В.В.

Національна металургійна академія України

У роботі приводяться обчислення, що дають оцінку повного поперечного переріза утворення негативного іона позитронiя при зіткненні позитронiя з атомами водню. Утворення зв'язаного стану системи (e-e+e-) розглядається як одиничне захоплення електрона позитронiєм при зіткненні позитронiя з воднем:

+ Н + Н

У представленiй роботі обчислення зроблені в першому борновському наближенні, також використовувалося оппенгеймер-бринкман-крамерсовське наближення, що дає можливість не розглядати в потенціалі взаємодії член, що відповідає позитрон-протонній взаємодії.

Для обчислення повного поперечного переріза утворення негативного іона позитронія проводилося інтегрування за допомогою комп'ютерної програми мовою S++ і були отримані значення повного поперечного переріза процесу утворення негативного іона позитронія. Максимальний поперечний переріз для 1-електронного захоплення має значення при енергії позитрона 21 еВ.