Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Влив мікрокремнезему на реологічні властивості низькоцементного бетону системи Al2o3 – SiO2 – SiC – c

Соловйова І.О., керівник доц. Пісчанська В.В.

Національна металургійна академія України

Сучасним напрямком вирішення задач підвищення експлуатаційного ресурсу вогнетривких футеровок жолобів доменних печей є застосування неформованих вогнетривких матеріалів, до яких відносяться низькоцементні корундові бетони системи Al2O3 – SiO2 – SiC – C. Хімічна і і корозійну стійкість бетонів до дії розплавів чавуну і шлаку значним чином визначається формуванням низькопористої механічно міцної структури бетону, що досягається використанням добавок поліфункціональної дії – реактивного глинозему, мікрокремнезему та пластифікаторів, які за рахунок дефлокуляції й пластифікації цементної складової, знижують водопотребу бетонної суміші, покращують реологічні властивості мас і забезпечують їх максимальне ущільнення при вібраційному формуванні.

Оцінку впливу добавки мікрокремнезему в кількості 2 – 6 % та пластифікаторів – триполіфосфату натрію (ТПФН) і суперпластифікатору С-3 на реологічні властивості бетонних мас, що містять електрокорунд фракції 6 – 0 мм, карбід кремнію фракції менше 0,5 мм, вуглецьвміщуючий компонент, алюмінаткальцієвий цемент "Gorkal-70" і реактивний глинозем, проводили за показником розтікання бетонної маси. Встановлено, що збільшення кількості мікрокремнезему до 3 – 4 % супроводжується зниженням водопотреби бетонної суміші на 0,5 – 0,8 % та зростанням величини розтікання бетону на 5,0 – 7,5 % у разі використання добавки суперпластифікатору С-3. Введення у склад бетонної суміші добавки ТПФН у поєднанні з мікрокремнеземом призводило до зниження вологості бетонної маси на 0,3 – 0,5 %, але величина показника розтікання бетону при підвищенні вмісту мікрокремнезему знижувалась на 2 – 4 %. Таким чином, пластифікатор органічної природи – суперпластифікатор С-3 більш ефективно впливає на реологічні властивості низькоцементного корундокарбідкремнієвого бетону, який містить добавку мікрокремнезему.

Вплив способу введення пластифікатору на реологічні властивості алюмосилікатного низькоцементного бетону

Онасенко Ю.А., керівник доц., Пиліпчатін Л.Д.

Національна металургійна академія України

З метою встановлення ефективного способу введення пластифікуючої добавки триполіфосфату натрію (ТПФН) у склад шамотного низькоцементного бетону проведено дослідження щодо визначення реологічних властивостей бетонних мас.

Введення ТПФН у кількості 0,1 – 0,25 % (понад 100 %) здійснювали у вигляді водного розчину та сухим способом при приготуванні бетонної суміші складу: шамот фракції 6-0 мм - 90%, високоглиноземистий цемент "Gorkal-70) – 5% і мікрокремнезем – 5%

Встановлено, що введення ТПФН у кількості 0,1 – 0,15 % у бетонну суміш приводить до покращення реологічних властивостей мас, що супроводжується підвищенням індексу розтікання бетону на 16 % у порівнянні зі значенням показника розтікання бетону, що містить водний розчин ТПФН. При збільшенні добавки ТПФН до 0,2 – 0,25 % індекс розтікання бетону знаходиться у межах 90 – 95 % незалежно від способу введення ТПФН.

У результаті проведених досліджень було встановлено, що найкращими реологічними властивостями характеризується низькоцементна алюмосилікатна бетонна маса, що вміщує 0,15 % ТПФН, який введено при приготуванні бетонної суміші.