Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Удосконалення системи менеджменту якості регіональної організації з технічного регулювання за умов урахування вимог дсту ohsas 18001

Пундик О.О., керівник проф. Должанський А.М.

Національна металургійна академія України

Міжнародний стандарт (МС) OHSAS 18001 «Система менеджменту професійної безпеки та здоров’я» створений, щоб дозволити організаціям контролювати шкідливі умови праці, які впливають на здоров’я і безпеку професійної діяльності працівників. Система приділяє особливу увагу факторам ризику та активно сприяє виконанню профілактичних заходів для виявлення та оцінки ймовірності виникнення небезпек на робочих місцях.

МС OHSAS 18001 може бути реалізований в організаціях будь-якого масштабу, будь-якої галузі і будь-якої форми власності.

Існуюча система якості в ДП «Дніпростандартметрологія» сертифікована на відповідність вимогам національного стандарту ДСТУ ІSO 9001, що не передбачає виконання специфічних положень МС OHSAS 18001. Зокрема, не враховуються проблеми запобігання виробничого травматизму, нещасних випадків, професійних захворювань. Це підвищує відповідні соціальні, правові та економічні ризики.

З урахуванням вимог МС OHSAS 18001 для умов ДП «Дніпростандартметрологія» було запропоновано ряд відповідних заходів: внесено зміни та доповнення в Політику якості підприємства, проведено оцінку результатів внутрішнього аудиту, скоректовано посадову інструкцію одного із заступників генерального директора з питань охорони праці, запропоновано проінструктувати весь персонал щодо реалізації профілактичних заходів, створено програми системи управління професійною безпекою та здоров’ям на робочих місцях тощо.

Розробка та впровадження на підприємстві системи, заснованої на принципах МС ІSO 9001 з урахуванням положень OHSAS 18001, підвищуючи рівень стандартів діяльності, що використовуються, одночасно з виконанням соціальних вимог суспільства сприяє зростанню рівня конкурентоспроможності та економічної ефективності підприємства.

Показники результативності процесу контролю якості

Сай К.В., керівник доц. Єрмакова О.С.

Національна металургійна академія України

Будь-який процес системи управління якістю може бути оцінений за такими групами характеристик: результативність; ефективність та додаткові характеристики.

Результативність - ступінь реалізації запланованої діяльності та досягнення запланованих результатів.

Показник результативності процесу - якісний або кількісний показник, що розраховується за методикою та адекватно характеризує результат і/або динамічні показники (зміна) функціонування процесу.

У процесу "Контроль якості готової продукції" може бути:

- власне процес - контроль готової продукції за програмою контролю з прийняттям рішення про подальші дії;

- мета - недопущення невідповідної продукції споживачеві;

- показник результативності - співвідношення кількості дефектів, виявлених у споживача, до кількості таких же дефектів, виявлених при контролі.

Показником результативності контролю якості можуть виступати:

1. Дефекти на приймально-здавальних випробуваннях або інших незалежних кінцевих точках контролю (якщо вони передбачені технологією).

2. Дефекти у споживача - відмови (за винятком тих, які не могли бути виявлені контролем).

3. Використання завідомо бракованих деталей та складальних одиниць – з подальшим відстеженням їх.