Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Об’єкти авторського права як основа комунікаційної політики сучасного підприємства чи організації

Репан В. М., керівник доц. Корогод Н.П.

Національна металургійна академія України

Результати інтелектуальної, творчої діяльності визначають рівень розвитку освіти, науки і культури, тобто мистецтва і виробництва загалом, а також виробничої інфраструктури і матеріально-технічного забезпечення побуту будь-якої держави. Творча діяльність - поняття більш широке ніж інтелектуальна діяльність. Результати інтелектуальної діяльності - це результати творчої діяльності. Але результати інтелектуальної діяльності обов’язково мають відповідати встановленим вимогам закону. Лише за цієї умови результати інтелектуальної діяльності можуть стати об’єктами інтелектуальної власності.

Авторське право, як частина цивільного законодавства, регулює відносини, участь у яких беруть, з одного боку, автори творів, їх правонаступники та інші власники авторського права, з другого - організації, зацікавленні у використанні творів: видавництва, редакції періодичних видань, кіностудії, телестудії тощо.

У дипломній роботі будуть розглядатися об’єкти авторського права, які створюються в рекламних агентствах, студіях дизайну чи подібних організаціях комерційної творчості, а також умови і особливості продажу цих об’єктів фізичним та/або юридичним особам (підприємствам будь-якого напряму діяльності та будь-яких форм власності). Для виконання завдань із врахуванням потреб замовників рекламного продукту, «творчим» організаціям необхідно вміти вдало застосовувати засоби маркетингу, що сприятимуть досягненню потрібного для замовника ефекту.

Комунікаційна політика як частина комплексу засобів маркетингу включає в себе рекламу, засоби стимулювання збуту, сервісну політику, прямий або персональний продаж, організацію участі у виставках і ярмарках, товарні знаки, фірмовий стиль, упаковку, формування особистісних відносин між виробниками і споживачами.

Виявлення факторів впливу організаційних змін на економічну ефективність системи Інтелектуальної власності

Соколик К.С., керівник доц. Корогод Н.П.

Національна металургійна академія України

На сучасному етапі розвитку суспільства питання інтелектуальної власності перетворилося на критичне для кожного великого підприємства. Об’єкти права інтелектуальної власності (ОПІВ), зараховані на баланс, можуть генерувати значні прибутки для підприємства.

Ефективне управління інтелектуальною власністю забезпечує високу віддачу від її використання, знижує витрати на виробництво товарів і послуг, дозволяє створювати вироби нового покоління, що мають високу конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Організаційні зміни та організаційний розвиток впливають на ефективність управління завдяки удосконаленню керуючої та керованої систем управління організацією. При цьому економічна ефективність управління визначається, з одного боку, як результат покращання керуючої та керованої систем, з іншого, на засадах трансформації організаційної та економічної ефективності. Організаційна ефективність управління інтелектуальною власністю характеризує якість побудови організації та окремих структурних підрозділів, прийняття управлінських рішень на усіх етапах життєвого циклу ОПІВ, реакцію системи управління на організаційні зміни тощо. Соціальна ефективність управління відображає вплив менеджменту на процеси формування професійних характеристик працівників, у тому числі керівників, формування корпоративного духу, розуміння ролі інтелектуальної власності на підприємстві тощо.

Таким чином, управління організаціями, що розробляють і використовують ОПІВ у своїй господарській діяльності, передбачає: усвідомлення стратегічного впливу ІВ на підвищення конкурентоспроможності підприємства; обґрунтоване визначення напрямів досліджень і розробок; ефективну комерціалізацію результатів науково-технічної творчості для досягнення цілей підприємства; створення сприятливого клімату для науково-технічної творчості на підприємстві.