Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Обгрунтування методу обліку витрат на виготовлення продукції на прикладі ват «інтерпайп нтз»

Клочко О.Д., керівник проф. Король Г.О.

Національна металургійна академія України

В ринкових умовах господарювання запорукою ефективного управління виробничим підприємством є повнота, достовірність та оперативність інформації про витрати, які формують собівартість виготовленої продукції. Таку інформацію надає облік витрат виробництва, який є центральною підсистемою в інформаційній системі бухгалтерського обліку. На ВАТ «Інтерпайп НТЗ» використовується попередільний метод калькулювання витрат. Цей метод застосовується при масовому виробництві однорідної продукції. Середні затрати на одиницю продукції визначаються діленням загальної суми витрат на кількість вробленої продукції.

У вітчизняній та зарубіжній практиці фінансового і управлінського обліку утворилися і використовуються більше десятка методів калькулювання та обліку витрат. Найбільш поширені методи калькулювання виробничих витрат:

- позамовний метод (застосовується при різноманітній діяльності підприємства, витрати визнаються за конкретними замовленнями, партіями або договорами);

- нормативний метод (витрати обліковуються за встановленими нормативами, а собівартість продукції калькулюється ще на стадії планування виробництва);

- метод «директ-костінг» (витрати поділяються щодо обсягу виробництва на постійні та змінні, а до собівартості виробленої продукції включаються тільки змінні виробничі витрати) та інші.

Розглянувши сутність, характерні риси методів калькулювання виробничих витрат, можна зробити висновок, що для підприємства ВАТ "Інтерпайп НТЗ" більш економічно вигідним є метод розподілу «директ–костінг». Перевагами цього методу є те, що на основі даних обліку сум покриття можливо приймати різноманітні оперативні рішення з управління підприємством: досягнення ефективної політики цін; визначення меж, до яких можливо зменшувати ціни залежно від ринкових чинників; оптимізації асортименту випуску продукції; встановлення доцільності прийняття додаткового замовлення за цінами нижче звичайних; визначення оптимального розміру партії або серії деталей; оптимізації завантаження виробничих потужностей.

Удосконалення обліку гуманітарної допомоги, що надходить до бюджетних установ

Колеснікова Ю.С., керівник ст. викл. Акімова Т.В.

Національна металургійна академія України

У системі фінансування бюджетних установ України значне місце займають власні кошти. Вони містять обсяг надходжень з джерел, альтернативних надходженням з бюджету та розподіляються за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установою основних функцій. КЗО «Навчально-реабілітаційний центр «Горлиця» не є виключенням. Одним з джерел власних коштів бюджетних установ є гуманітарна (благодійна) допомога. У КЗО «Навчально-реабілітаційний центр «Горлиця» кошти гуманітарної допомоги складають більш 70% власних надходжень, тому питання обліку саме цього елементу власних надходжень для цієї організації є дуже важливим. Облік гуманітарної (благодійної) допомоги в установі ведеться за допомогою первинних документів «Актів отримання благодійної допомоги», рахунка № 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ», № 812 «Видатки за іншими джерелами власних надходжень», з використанням яких формується інформація для «Звіту про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ (форма №4-2д, №4-2м)».

Для підвищення якості обліку таких коштів з метою накопичення даних для управління, аудиту та звітності бюджетної установи пропонується відокремити облік цих коштів в окремі групи доходів та видатків бюджетної установи, та вести їх облік на додаткових субрахунках № 717 «Доходи за спонсорськими, благодійними внесками та іншими коштами гуманітарної допомоги», № 814 «Видатки за спонсорськими, благодійними внесками та іншими коштами гуманітарної допомоги». Також потребує удосконалення аналітичний облік коштів гуманітарної допомоги. Пропонується до існуючих документів обліку власних коштів установи додати аналітичну Відомість обліку коштів гуманітарної допомоги, використання якої дасть можливість узагальнити та швидко отримати детальну інформацію про кожен внесок гуманітарної допомоги.