Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Стратегічне та операційне планування

Шатохіна С.О., керівник ст. викл. Момот Ю.Г.

Національна металургійна академія України

Правильне визначення мети є важливим чинником для досягнення успіху в будь-якій діяльності. Людині необхідно сфокусувати свою увагу на проблемах, правильно направити і сконцентрувати свої зусилля, і тоді досягнення мети принесе задоволення.

Відсутність чіткої мети приводить до апатії, неуважності і втрати орієнтації, за якою слідують падіння уваги, розслаблення, зниження працездатності і продуктивності. Все сказане відноситься до організації в цілому і до виконавців — її членам. Їм необхідно сконцентрувати свою увагу на меті, стоїть передними з тим, щоб внести максимальний внесок в успішне досягнення мети організації.

В умовах ринку організація стикається з безліччю непередбачуваних чинників, що викликає необхідність відмови від жорсткої системи планування і переходу до гнучкої системи її діяльності. Реалізація такого шляху пов'язана з розробкою стратегії діяльності організації, в якій визначаються головна мета і задачі, їх ресурсне і фінансове забезпечення, шляхи і методи досягнення мети і рішення виникаючих проблем.

Для успішної діяльності організація як суб'єкт ринкових відносин саму повинна визначити стратегічну мету і тактичні задачі, що забезпечують досягнення задуманого. Тому першим і, можливо, найістотнішим рішенням при стратегічному плануванні є вибір мети організації.

Обумовлена причина існування і функціонування організації називається її місією. Для її здійснення виробляється мета, яка служить як критерії для всього подальшого процесу ухвалення управлінських рішень. Значення місії, яка формально виражена і ефективно представлена членам організації, важко перебільшити. Якщо керівники не знають, яка основна мета їх організації, то у них не буде логічної точки відліку для вибору якнайкращої альтернативи. Місія деталізує статус фірми і забезпечує напрям і орієнтири для визначення мети і стратегії на різних управлінських етапах і організаційних рівнях. В поняття місії організації включаються наступні аспекти:

а) задача фірми з погляду її основних послуг або товарів, її основні ринки, технологія і т. д.;

б) зовнішня по відношенню до організації середовище, яке визначає її робочі принципи;

в) культура організації, робочий і соціальний клімат в ній.

Генрі Форд, творець і багаторічний керівник автомобільної компанії, добре розуміючий значення прибутку, визначив місію своєї компанії як надання людям дешевого транспорту. Він правильно відзначав, що якщо "хтось це зробить, то прибуток навряд чи пройде мимо".

Оскільки будь-яка організація є відкритою системою, вона може вижити, задовольняючи якусь потребу, що знаходиться зовні неї самої. Щоб заробити прибуток, необхідний для її виживання, організація повинна стежити за середовищем, в якому функціонує. Саме в навколишньому середовищі керівники організації повинні знайти загальну мету, щоб сформулювати її місію.

Керівництво повинне відповісти на два питання: "Хто наші клієнти?" і "Які потреби наших клієнтів треба задовольнити?". Вибір вузької місії організації (такий, як прибуток, дохід, об'єм продукції) обмежує можливість керівництва вивчати допустимі альтернативи при ухваленні рішення. В результаті можуть не бути врахований ключові чинники, і подальші рішення можуть привести до низької ефективності організації.

Слід зазначити, що на формулювання місії і вибір стратегічної мети накладають відбиток цінності, яких дотримується керівництво, і його мета. Мета — цей конкретний стан або бажаний результат, якого прагне організація. Цінності формуються досвідом, освітою і соціально-економічним фоном.