Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Вдосконалення товарно-асортиментної політики підприємства

Лукіянчук К.В., керівник доц. Шпортько Г.Ю.

Національна металургійна академія України

Маркетингова діяльність на будь-якому сучасному підприємстві відіграє одну з найважливіших функцій. Маркетингова політика підприємства є шляхом досягнення його головної місії. Під час розроблення маркетингової політики, ми відповідаємо на питання: «що виробляти?», «скільки виробляти?», «за якою ціною реалізувати?», «де збувати?», «як позиціонувати?» та на низку інших фундаментально важливих для ведення бізнесу запитань.

Одним з провідних елементів маркетингової політики є товарно-асортиментна політика підприємства. Маркетингова товарна політика — це комплекс заходів зі створення товарів (послуг) і управління ними для задоволення потреб споживачів і отримання підприємством прибутку. Асортиментна політика є механізмом підвищення конкурентоспроможності товару на ринку шляхом вдосконалення набору товарних груп.

На жаль, керівництво багатьох підприємств на Україні ще погано розуміє всі переваги ефективної товарно-асортиментної політики, і тому одним з напрямків економічного зростання компаній є залучення уваги до даної проблеми.

Так як основною метою будь-якого підприємства є максимізація отримання прибутку, а прибуток підприємство отримує від реалізації товарів та послуг, можна зробити висновок, що результати діяльності підприємства у багатьох аспектах залежать від ефективності провадження на ньому товарно-асортиментної політики.

Вдосконалення товарно-асортиментної політики може здійснюватися шляхом розробки нового товару або послуги, модифікації товару, реалізації товару з підкріпленням. Рішення про вдосконалення товарно-асортиментної політики на підприємстві приймається після вивчення та аналізу ринку збуту, бажань покупців, аналізу діяльності конкурентів.

В умовах економічної кризи, головною метою кожного підприємства є ефективне функціонування і отримання прибутку. Товарно-асортиментна політика що спрямована на якомога кращу відповідність потребам та запитам споживача є потужним фактором виживання компанії у сучасних умовах.

Зовнішньоекономічна діяльність підприємств україни

Романовська М.В., керівник доц. Шпортько Г.Ю.

Національна металургійна академія України

Процес глобалізації міжнародної економіки не обходить і Україну, яка поступово займає своє місце в системі нового міжнародного економічного порядку. Особливістю сучасних міжнародних економічних відносин є те, що їх основним суб'єктом виступає підприємство як ключова ланка ринкової економіки. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства є найважливішою і невід'ємною сферою господарської діяльності, яка при ефективному використанні всього комплексу сучасних форм і методів міжнародного бізнесу здатна позитивно впливати на ефективність виробництва, його технічний рівень, якість виробленої продукції.

Вихід підприємства на зовнішні ринки сприяє пристосуванню економіки до системи світогосподарських відносин, формуванню економіки відкритого типу. Саме тому розвиток зовнішньоекономічної діяльності підприємств - це суттєвий фактор підвищення ефективності господарської діяльності, як на рівні мікроекономіки, так і в масштабах всього народного господарства.

Незважаючи на різноманітність видів зовнішньоекономічної діяльності, провідну роль серед них і раніше грає найстаріша форма зовнішньоекономічних зв'язків - міжнародна торгівля, за допомогою якої країни можуть розвивати спеціалізацію, підвищувати продуктивність своїх ресурсів, збільшувати загальний обсяг виробництва, а також забезпечувати задоволення потреби в тих продуктах, виробництво яких усередині країни вкрай неефективно або неможливо взагалі. Необхідно зазначити, що для Україні ще більшою мірою характерно домінування зовнішньої торгівлі.