Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Напрями удосконалення обліку грошових коштів

Пархоменко О.С., керівник доц. Сокольська Р.Б.

Національна металургійна академія України

В умовах розширення міжнародних економічних відносин та прийняття владою відповідних законів та положень, які в основному спираються на М(С)БО, особливо важливим стає вивчення закордонного досвіду ведення як обліку в цілому, так і окремих його об’єктів, для застосування надбання інших країн у вітчизняній обліковій практиці. Повною мірою це стосується і обліку грошових коштів, які є найбільш ліквідною частиною оборотних активів та потребують ретельного контролю.

На основі порівняльного аналізу ведення обліку грошових коштів в Україні та в зарубіжних країнах, облік у яких відноситься до англо-американської системи, зокрема, у Великобританії, можна визначити певні напрями удосконалення обліку грошових коштів у сучасних вітчизняних умовах.

В першу чергу, для удосконалення обліку грошових коштів доцільно скоротити кількість готівкових коштів в обігу, оскільки в Україні існує проблема несвоєчасності відображення в системі обліку їх руху – грошові кошти повністю та своєчасно не оприбутковуються, немає достатньо чіткого відображення їх наявності. За умов збільшення частки грошових коштів на рахунках у банках можна суттєво вдосконалити систему контролю за грошовими коштами, а, отже, й обмежити роль готівкового обігу як засобу обслуговування руху тіньового капіталу, приховування доходів та ухилення від сплати податків до бюджету.

Ще одним напрямом удосконалення обліку грошових коштів може стати створення на підприємствах фондів дрібних сум для здійснення дрібних витрат, наприклад канцелярських, поштових, представницьких, та ін., а також рахунку «Фонд дрібних сум» в плані рахунків, що призведе до спрощення та полегшення обліку невеликих витрат і, відповідно, до зменшення помилок у фінансовій звітності.

Таким чином, втілення запропонованих заходів призведе до підвищення ефективності організації обліку грошових коштів та забезпечить раціональний їх розподіл і використання, а, отже, успішну фінансову діяльність вітчизняних підприємств.

Вдосконалення обліку витрат в бюджетних установах

Пець А.Є., керівник проф. Шпанковська Н.Г.

Національна металургійна академія України

Професійні економісти та бухгалтери останніми роками приділяють значну увагу питанням удосконалення організації та ведення бухгалтерського обліку в установах, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів. Вітчизняний бухгалтерський облік у бюджетній сфері не є ідеальним і вимагає реформування, що зумовлює актуальність питання та вказує на необхідність подальших досліджень.

Реальна практика свідчить про чисельні порушення за цільовим використанням бюджетних коштів. Тому посилення контрольної функції за господарською діяльністю установи – основний шлях покращення дотримання фінансово-бюджетної дисципліни. Відображаючи всі операції, пов’язані з освоєнням кошторису витрат, бухгалтерський облік дозволяє систематично зіставляти їх з плановими показниками й виявляти відхилення фактичних витрат від планових, визначити найголовніші напрямки витрат, законність господарської операції та підвищувати рівень бюджетного кошторисного планування в цілому. Існує також проблема нестачі та обмеженості коштів державного бюджету, яку можна вирішити за допомогою посилення ведення власної господарської діяльності, за яку можна було б отримувати економічні вигоди для необхідних потреб та подальшого розвитку. Щоб отримати максимально об'єктивні показники щодо майбутніх видатків, адміністрація бюджетної установи має своєчасно доводить та розробляє граничні обсяги видатків із загального фонду бюджету; ретельно обґрунтовує проект кошторису. Зазначений вид робіт є завершальним у плануванні видатків бюджетних установ, але з огляду на значні обмеження та чітку регламентацію обсягів бюджетних асигнувань, вкрай відповідальним.