Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Формування та обґрунтування фінансової стратегії розвитку дочірнього підприємства «Хлібокомбінат №10»

Гаспарян Е.В., керівник проф. Харитонова Г.Г.

Національна металургійна академія України

Актуальність теми обумовлена ​​тим, що ефективність діяльності економічних суб'єктів в значній мірі визначається їх фінансової стратегією. Питання формування фінансової стратегії актуальні як для великих, так і для малих організацій, як для державних підприємств, громадських організацій, так і для комерційних структур.

Фінансова стратегія - це генеральний план дій підприємства, що охоплює формування фінансів та їх планування для забезпечення фінансової стабільності підприємства і включає в себе наступне:

  • планування, облік, аналіз і контроль фінансового стану;

  • оптимізацію основних та обігових коштів, розподіл прибутку.

  • результатом перспективного фінансового планування є розробка трьох основних документів:

  • прогноз звіту про фінансові результати (про прибутки та збитки);

  • прогноз руху грошових коштів (баланс грошових потоків);

  • прогноз балансу активів та пасивів підприємства.

Розробка фінансової стратегії - це частина загальної стратегії економічного розвитку, в силу чого вона повинна узгоджуватися з її цілями і напрямками. У свою чергу, фінансова стратегія справляє суттєвий вплив на загальну економічну стратегію підприємства, оскільки зміна ситуації на макрорівні та на фінансовому ринку є причиною коригування не тільки фінансової, але і загальної стратегії розвитку підприємства.

Розрізняють генеральну фінансову стратегію, оперативну фінансову стратегію і стратегію виконання окремих стратегічних завдань, іншими словами - досягнення приватних стратегічних цілей.

Фінансовий контроль ефективності діяльності державних підприємств

Корченков Д.Ю., керівник доц. Сокиринська І.Г.

Національна металургійна академія України

Актуальність фінансового контролю державних підприємств є надзвичайно високою як в теоретичному, так і в практичному аспектах, оскільки держава, як власник, має здійснювати постійний моніторинг за ефективністю діяльності власних підприємницьких структур та постійним зростанням їх фінансових результатів. Фінансовий контроль – це, з одного боку, контроль за формуванням, використанням і відтворенням ресурсів, зосереджених у державній власності, а з іншого – фінансовий контроль є центральною функцією фінансового управління.

Серед усіх проблем, пов'язаних із здійсненням державного фінансового контролю, центральне місце займає проблема в забезпеченні прозорого і ефективного управління державними фінансовими ресурсами.

Здійснення державного фінансового контролю має охоплювати, щонайменше два основних аспекти: ефективність використання бюджетних коштів і ефективність самого державного фінансового контролю. Обидві ці складові у сукупності лежать в основі ефективності використання державних фінансів. Ефективність функціонування державного фінансового контролю дає можливість зосередити зусилля на головному напрямі – оцінці бюджетної політики в державі.

У сучасній практиці державного фінансового контролю чималі труднощі викликає перевірка саме ефективності управління державним підприємством, та удосконалення цієї ефективності, оскільки це найширший і, можна сказати, найбільш складний предмет аналізу. Він стосується економіко-психологічних аспектів діяльності будь-якого об'єкту перевірки.

Ефективна організація державного фінансового контролю в будь-якій країні – проблема багатопланова, а в її практичну реалізацію залучено немало відомств. В кожного з них свої повноваження і своя відповідальність. Але разом вони повинні складати цілісну систему державного фінансового контролю. Розвиток системи державного фінансового контролю, на наш погляд, є одним з найбільш важливих умов впорядкованого функціонування державного апарату в цілому, ефективного використання бюджетних коштів і державної власності, істотного поліпшення якості роботи у всіх галузях суспільного життя.

Узагальнюючи вищевикладене, а також на підставі аналізу практики здійснення державного фінансового контролю, можна зробити наступні висновки:

  • підвищення ефективності бюджетної політики держави та удосконалення її інструментарію викликають необхідність створити принципово нову систему державного фінансового контролю – одного з найважливіших інструментів побудови ефективної держави;

  • вирішення проблем організації єдиної системи державного фінансового контролю неможливе без залучення органів законодавчої влади, фахівців з органів центральної виконавчої влади та їх мотивованого бажання в реорганізації існуючої системи.