Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Дослідження спікливих властивостей вугілля, окисленого в штучних умовах

Тарташник О. М., керівник: ас. Коверя А. С.

Національна металургійна академія України

Окислення вугілля призводить до зміни його природних і технологічних властивостей. Відповідно, змінюється і спікливі властивості вугілля, що у свою чергу обумовлює зміну якісних і кількісних властивостей вугільної пластичної маси, що утворюється в процесі термічної деструкції, змінюється якість коксу і вихід хімічних продуктів коксування. Отже, визначення окисленості вугілля має важливе значення при складанні вугільних шихт для коксування.

В роботі встановлений вплив попереднього окислення вугілля на його спікливі властивості за допомогою експрес-методів, а також порівняльна оцінка методів оцінки спікливості з точки зору їх чутливості до зміни властивостей окисленого вугілля.

Дослідження спікливих властивостей неокисленого і окисленого в штучних умовах вугілля проводили за допомогою наступних методів: прискореного методу визначення динаміки тиску розпирання, методу Рога для визначення спікливої здатності вугілля, пластометричного методу Сапожнікова-Базилевич, методу ХПІ для визначення виходу продуктів термічної деструкції вугілля у відцентровому полі і модифікованого дилатометричного методу ІГК-ДМетІ.

Оцінка спікливих властивостей окисленого вугілля

Тарташник О. М., керівник: ас. Коверя А. С.

Національна металургійна академія України

В сучасних умовах, коли коксохімічні підприємства в своїй сировинній базі все частіше використовують вугілля з багатьох басейнів, що розташовуються на території країн далекого зарубіжжя, досить гостро виникає проблема встановлення рівня окисленості коксівного вугілля, що надходить на підприємства. Відомо, що окислення вугілля призводить до зміни його природних і технологічних властивостей. Відповідно, змінюється і спікливі властивості вугілля, що у свою чергу обумовлює зміну якісних і кількісних властивостей вугільної пластичної маси, що утворюється в процесі термічної деструкції окисленого вугілля, змінюється якість коксу і вихід хімічних продуктів коксування. Отже, визначення окисленості вугілля має важливе значення при складанні вугільних шихт для коксування.

Мета роботи – вивчення впливу попереднього окислення вугілля на їх спікливість за допомогою експрес-методів, а також порівняльна оцінка методів оцінки спікливості з точки зору їх чутливості до зміни властивостей окисленого вугілля.

Порівняльну оцінку спікливості окислених і неокислених вугільних концентратів проводили за допомогою наступних методів: прискореного методу визначення динаміки тиску розпирання, методу Рога для визначення спікливої здатності вугілля, пластометричного методу Сапожнікова-Базилевич, методу ХПІ для визначення виходу продуктів термічної деструкції вугілля у відцентровому полі і модифікованого дилатометричного методу ІГК-ДМетІ.

Підготовка вугільної шихти до коксування за технологією вибіркового подрібнення з пневматичною сепарацією

Колісник М.А., керівник ас. Коверя А.С.

Національна металургійна академія України

Технологічні схеми підготовки вугільних шихт до коксування, які в переважній більшості застосовуються на коксохімічних підприємствах, не дозволяють повною мірою використовувати спікливий потенціал вугілля. У той же час, в умовах, коли вугільні шихти все частіше складаються з вугілля різних родовищ, питання диференційного подрібнення шихти стає все більш актуальним. Найбільш ефективною схемою, що дозволяє отримувати вугільну шихту досить рівномірну за речовинним складом, і як наслідок – кокс покращеної механічної міцності, є вибіркове подрібнення вугілля з пневматичною сепарацією.

Був виконаний аналіз різних схем вибіркового подрібнення вугілля з пневматичною сепарацією. Зроблений аналіз дозволив розробити одноступеневу схему вибіркового подрібнення вугілля з пневматичною сепарацією в «киплячому» шарі, яка включає в себе віддільник з «киплячим» шаром, дробарку і вентилятор. Схема, у порівняні з іншими, характеризується компактністю, простотою, надійністю і є найменш економічно витратною.