Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Використання методології хассп для управління безпекою і якістю харчових продуктів

Марчева О.Д., керівник доц. Ломов І.М.

Національна металургійна академія України

Наразі системи управління безпечністю харчових продуктів застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію. Запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів вимагає законодавство Європейського Союзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу. В Україні застосування систем ХАССП (НАССР - Hazard Analysіs and Crіtіcal Control Poіnts) є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Цього вимагають Закони України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та «Про дитяче харчування».

Самоаналіз діяльності організації за методологією єфуя (європейський фонд управління якістю)

Касьянова Д.В., керівник проф. Должанський А.М.

Національна металургійна академія України

Модель ділової досконалості ЄФУЯ являє собою добровільно застосовувану організаціями схему оцінки своїх результатів у просуванні до ділової досконалості, засновану на використанні відомих дев'яти критеріїв («керівництво», «персонал», «політика і стратегія», «партнерство і ресурси», «процеси», «результат для персоналу, споживачів, суспільства та основні результати діяльності»).

Метою такого самоаналізу є безперервне покращення діяльності із забезпечення загальної якості та максимального задоволення всіх зацікавлених сторін, а також оцінка доцільності подання себе для участі в конкурсі за схемою Європейської моделі ділової досконалості.

Кінцевою ціллю такої схеми є: а) створення загальноєвропейської системи визнання досягнень організацій з числа тих, які ще не є загальновизнаними лідерами з ділової досконалості; б) максимізацію числа організацій, які застосовують принципи Моделі ділової досконалості ЄФУЯ; в) забезпечення організацій практичними знаннями і методиками, що допомагають їм у досягненні більш високих рівнів ділової досконалості.

При цьому, слід врахувати п’ять чинників успіху за схемою ЄФУЯ:

  1. Люди з їх знаннями, «ноу-хау» і творчими здібностями.

  2. Керівництво, яке має на увазі не тільки мотивацію і напрям діяльності персоналу, але й вибір оптимальних рішень з числа запропонованих.

  3. Культура інновацій, яка виявляється в комунікації, прозорості, толерантності до невдач, готовності ризикувати та постійно вчитися.

  4. Стратегія компанії повинна бути направлена на підтримку і захист процесу поліпшення і розвиток культури інновацій.

  5. Організація діяльності, при формуванні якої важливо приділяти увагу використанню джерел інновацій, таких як: ідеї співробітників, винаходи, технічні можливості, вимоги клієнтів.

Представлена діяльність є корисною не тільки для самої фірми, але й для суспільства, у цілому.

Визначення силових та деформаційних умов багаторазового безфільєрного волочіння сталевого дроту

Фоменко К.Д., керівник доц. Ломов І.М., асп. Жадан А.О.

Національна металургійна академія України

Проведено визначення силових та деформаційних умов багаторазового деформування дроту із сталі св08А в роликовому деформуючому пристрої.

Для експериментів використовували спеціально розроблений стан з 8-роликовим деформуючим пристроєм, який був оснащений силовимірювальним обладнанням. Безфільєрне волочіння робили крізь ролики діаметром 60 мм, відстань між роликами становила 90 мм. Проводили послідовні 2 протягування. Опити повторювали по 15 разів.

Для зіставлення провели деформування тієї ж катанки звичайним фільєрним волочінням у твердосплавних волоках.

Експериментально визначено, що безфільєрне деформування на 15…20% менш енергозатратне, ніж звичайне волочіння. Іншим значимим результатом стало отримання даних про можливість стабільного багаторазового процесу деформування на роликах.