Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Особливості відновлення життевого циклу об’ектів права промислової власності в умовах підприємства

Концевий Д.І., керівник проф. Петренко В.А

Національна металургійна академія України

Зупинка енергоблоків ЕС, підвищення витрат на енергоносії викликають зростання собівартості в металургійному підприємстві, що, призводить до розбалансування всієї економіки держави. Тому зниження енергомісткості за рахунок оптимізації параметрів роботи металургійного обладнання є пріоритетним напрямком для інтелектуальної діяльності. Відсутність цієї проблеми при проектуванні металургійних підприємств минулого століття відобразилось на постановах задач науковців та винахідників минулого. Тому, в цей час, зміщення акцентів на користь винахідницької діяльності в цьому напрямку повинно відобразитись на новизні для даної галузі промисловості.

В сучасних металургійних технологіях давно використовуються індивідуальні циркуляційні системи рідкого змащування. Такі системи використовують для змащування двохвалкових дробарок, деяких комбінованих клітей, редукторів шлеперів прокатних станів та інших окремо розташованих механізмів, котрим потребується значна кількість мастила не тільки для змащування, але і для охолодження. Так як дане устаткування розраховувалось і впроваджувалось ще у першій половині минулого століття, то на витрати енергії для безперервної роботи електродвигунів необхідно дивитись з нового кута зору, згоджуючи з сучасними нормами та умовами виробництва. Для раціонального використання електроенергії потребується новий комплексний підхід не тільки енергетиків, але й механіків, які впроваджують подібні системи без змін і по цей час. Тому потребується відновлення способів не тільки генерування і розподілу, але перетворення активної електроенергії в корисну механічну і гідравлічну, для її мінімальних витрат.

Суть способу, який пропонується полягає у тому, що функції електродвигуна традиційного у складі циркуляційної системи переносяться на двигун, який приводиться передаточний механізм (редуктор або кліть). Повторно-короткочасний режим роботи, цього приводу, перетворюється в більш довший, за рахунок використання сил інерції. Подовжений, таким чином, час обертання приводного валу насоса збільшеної потужності, використовується для заповнення гідроакумулятора, допоміжно-встановленого в напірний трубопровід.

Оновлення систем сучасними механічними та гідравлічними розробками дозволяють одержати необхідні чинники без впровадження складної автоматики. Методика впровадження цих розробок із суміжних до металургії галузей промисловості стимулює оновлення життєвих циклів об’єктів права інтелектуальної власності.

Вдосконалення комплексної охорони результатів науково-технічних розробок

Павлишина Т.В., керівник проф. Трегубенко Г.М.

Національна металургійна академія України

Показано, що вже на стадії виникнення ідеї науково-технічної розробки необхідно вирішувати питання і проблеми її охорони і розвитку. У міру розвитку та здійснення ідеї постають додаткові питання охорони, реалізації та просування науково-технічної розробки. Зазвичай, при охороні технічних об'єктів використовують патентування винаходів, корисних моделей та промислових зразків, а для художніх творів - формують достатню сукупність доказів авторського права. Однак найбільш повну охорону інтелектуальної власності можна досягти тільки із застосуванням комплексних заходів на основі використання положень як промислової власності, так і авторського права. До цих можливостей треба також додавати захист відомостей, як секретів виробництва (ноу-хау).

Встановлено, що для успішної комплексної охорони і використання науково-технічних розробок необхідна розробка стратегії їх просування і розвитку. Для цього необхідно використовувати сучасні маркетингові дослідження і методи. Тому системна охорона інтелектуальної власності можлива тільки за допомогою узгодження динаміки розвитку науково-технічних розробок з бізнес-стратегіями фірми. При цьому для здійснення комплексної охорони необхідне об'єднання фахівців різних галузей - інтелектуальної власності, маркетингу, науковців, винахідників та бізнесменів.