Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Дослідження впливу добавок техногенного походження на будівельно-технічні властивості гіпсових в’яжучих матеріалів

Кольвенко О.М., керівник ст. викл. Сиволоб Н.Б.

ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Виробництво ефективних будівельних матеріалів і виробів – важлива задача промисловості будівельних матеріалів. Обмеженість запасів якісної природної сировини стримує зростання виробництва будівельних матеріалів. При цьому актуальним є виготовлення будівельних матеріалів на основі вторинної сировини – побічних продуктів хімічних, теплоенергетичних, гірничодобувних та інших виробництв. Розвиток промисловості приводить до зростання об’єму відходів. Їх накопичення порушує екологічну рівновагу та забруднює навколишнє середовище. Широке застосування дисперсних техногенних продуктів в якості наповнювача також є одним з шляхів зниження собівартості будівельних матеріалів. До таких техногенних продуктів можна віднести золи ТЕС. Позитивна особливість золи – вона не потребує спеціальної підготовки. Переваги використання відходів полягають в їх високій дисперсності, агрегатному стані, наявності хімічно активних фаз.

В роботі в якості наповнювача для гіпсового в’яжучого використовували золу Курахівської ТЕС. Отримані гіпсово-зольні в¢яжучі матеріали характеризуються достатньою міцністю як на згин, так і на стискання. Нормальна густина гіпсово-зольного тіста незначно збільшилась з введенням золи, а терміни тужавлення сповільнились. Таким чином, експериментальні дослідження показали можливість використання золи Курахівської ТЕС в якості наповнювача гіпсових в’яжучих матеріалів. Додавання гідрофобізатора ГКЖ-94 дозволяє покращити якісні показники гіпсово-зольних сумішей.

Розробка технології отримання газогіпса

Щербинін ВО., Л.В. Захарова, керівник Т.В. Кравченко

ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет »

Виробництво неавтоклавних ніздрюватих бетонів найбільш динамічно розвинена галузь стінових матеріалів. Класична технологія таких бетонів базується головним чином на цементі і піску. Застосування будівельного гіпсу в якості в'яжучого в таких бетонах є актуальним, тому що гіпсові в'яжучі речовини відносяться до числа ефективних і перспективних видів будівельних матеріалів. Їх виробництво на сьогоднішній день вимагає розширення і оновлення з урахуванням останніх наукових досягнень. Розширення діапазону використання гіпсових в'яжучих і виробів на їх основі можливе за рахунок підвищення їх експлуатаційних властивостей.

В УДХТУ на кафедрі ХТВМ розроблена технологія отримання теплоізоляційного матеріалу (газогіпса), що забезпечує отримання матеріалу зі стабільно високими будівельно-технічними властивостями за технологією, яка не потребує пропарювання, помелу та інших складних і енергоємних заходів.

У виробництві газогіпса застосовуються різні газоутворювачі: тонкодисперсні порошки деяких металів, суміші кислот з карбонатами, окислювачі. Найбільш поширеним газоутворювачем є алюмінієва пудра, використання якої обмежується відсутністю в Україні заводів по її виготовляють, а також її високою вартістю. У зв'язку з цим виникла необхідність у пошуку газоутворювача, який здатний замінити алюмінієву пудру.

Проведено дослідження хімічних речовин, здатних виділяти газ, а також вивчено вплив температури суміші, складу газоуворювача на пороутворюючу здатність останнього, та фізико-механічні показники газогіпса. Розроблено технологію приготування газогіпсової суміші з використанням в якості основного компонента газоутворювача – металевого кремнію.

Комірчаста структура синтезованого газогіпса однорідна, пори рівномірно розподілені в об'ємі, відсутні контактні дірки і тріщини в перетинках, поверхня виробів гладка і щільна.