Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Засоби впливу на аудиторію

Дієр А.І., керівник ст.викл. Решетілова О.М.

Національна металургійна академія України

Підготовленість оратора – перший фундаментальний крок до позитивного сприйняття інформації, що викладається. Обрана тема повинна бути цікавою не лише для оратора, але й для аудиторії. Вільне володіння темою – запорука успіху комуніканта. Виступ без плану можна порівняти з мандрівкою без карти: невідомо, куди можна прийти. Лаконізм – важлива умова успішного виступу.

Взаємодія з аудиторією – це спільність психологічного стану оратора і його слухачів. Зацікавленість аудиторії полегшує роботу оратора. Участь емоційно-чуттєвого апарату, як крок зацікавленості аудиторії, налагодження контакту «аудиторія-оратор».

Поняття «психологічне зараження». Прийоми впливу на аудиторію: композиційні, психологічні, мовні, інтонаційні. Яскравість викладу – один із засобів впливу на аудиторію

Поведінка, зовнішній вигляд, манери та відношення оратора до аудиторії – неабиякий засіб маніпуляції слухачами.

Мовленнєвий етикет

Карпяк Є.Я., керівник ст.викл. Решетілова О.М.

Національна металургійна академія України

Мовленнєвий етикет – це система правил мовленнєвої поведінки і стійких формул вічливого спілкування.

Володіння мовленнєвим етикетом сприяє надбанню авторитета, викликає довіру і повагу. Знання правил мовленнєвого етикету, його дотримання дозволяє людині відчувати себе впевнено і невимушено, не відчувати незручностей і труднощів у спілкуванні.

Правила етикету ми знаємо з дитинства, тому не усвідомлюємо їх умовності, вони нам здаються єдино можливими. Але ці норми не універсальні, те, що нормально в одному суспільстві, у іншому оцінюється негативно, одні й ті самі форми етикету можуть мати різний зміст у різних людських групах.

Мовленнєвий етикет має національну специфіку. Кожен народ створив свою власну систему правил мовленнєвої поведінки. В українському суспільстві особливо цінується тактовність, терпимість, доброзичливість, витриманість.

Етикет тісно пов’язаний з етикою. Етика диктує нам правила норовливої поведінки (включаючи спілкування), етикет передбачає окремо визначені манери поведінки і вимагає використання зовнішніх, виражених у конкретних мовленнєвих діях формул вічливості.

В усному спілкуванні необхідно дотримуватись ряду етичних і етикетних норм, тісно пов’язаних один з одним.

Голос як джерело інформації

Якименко А.Ю., керівник ст. викл. Решетілова О.М.

Національна металургійна академія України

Значний комунікативний потенціал має голос як інструмент спілкування, джерело інформації та засіб впливу. Він наділений унікальними можливостями щодо передавання інформації та сигналів, не обмежених словесним змістом.

Інтонація виражає думки і почуття, супроводжуючи слово, а іноді — всупереч йому.

Індивідуальними звичками людини, її характером, настроєм, темпераментом обумовлюється темп мовлення — швидкість вимови складів, слів і фраз.

Для вмілого використання темпу мовлення необхідно добре володіти артикуляцією. Якщо мовець затинається, ковтає слова або говорить надто швидко, аудиторії важко зрозуміти зміст сказаного.

Голос може залучити слухачів на бік мовця, переконати їх у чомусь, завоювати їхні голоси і довіру. Голосом можна розворушити людей чи приспати їх, зачарувати чи відштовхнути.

Голос – це своєрідна звукова візитна картка особистості. У діловому спілкуванні гучний голос недоречний: у громадських місцях голосно розмовляти не прийнято.

Голос розкриває багато психологічних особливостей особистості. Тому ділова людина, з метою підтримки свого позитивного іміджу, повинна навчитися слухати саму себе і з точки зору вимовлених слів, і з точки зору їх звучання.