Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Формування комунікативної компетентності студентів у процесі навчання

Сладнєва О., керівник доц. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

У сучасному світі цінується вища освіта, що забезпечує підготовку конкурентоспроможного фахівця. Тому процес освіти повинен бути спрямований на формування професійних компетенцій.

Комунікативна компетентність є найважливішою складовою професійної компетентності випускника ВТНЗ, що дозволяє здійснювати ефективне спілкування та сприяє реалізації толерантної поведінки, особистісної самореалізації та групового єдності в цілому і у сфері професійної діяльності. Але загальний рівень комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей не цілком відповідає вимогам до рівня підготовленості випускників ВТНЗ, адже в умовах формалізованого характеру викладання студенти не здатні повною мірою використовувати свій комунікативний потенціал, що припускає знання культурно-історичних і морально-етичних норм і цінностей спілкування, власне лінгвістичних засобів, що надаються системою мови тощо.

Формування комунікативної компетентності студентів доцільно реалізувати наступними шляхами: залучення студентів до навчальної дискусії на заняттях; залучення студентів до позааудиторних заходів комунікативного характеру; оцінка і самооцінка рівня розвитку знань, навичок і вмінь, які студент отримує завдяки власному досвіду і в процесі навчання.

Рефлексія і компетентнісний підхід і є тими самими формуючими джерелами у вищій школі. Рефлексія як звернення студента до себе, до своїх здібностей, інтересів, емоцій, вчинків. Компетентнісний підхід полягає у забезпеченні викладачем організаційно-педагогічних умов розвитку в студентів комунікабельності (забезпечення атмосфери співпраці та активності, ліквідація бар’єрів між студентами і викладачем, навчальними матеріалом, між самими студентами; застосування інтерактивних методів навчання; забезпечення компетентнісного підходу у навчанні).

Формування навчальної мотивації студентів у процесі вивчення технічних дисциплін

Сталь І., керівник доц.. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

У практичній педагогіці вся багатогранність мотивів навчальної діяльності студентів об'єднана у три взаємопов'язані групи: безпосередньо-спонукальні мотиви; перспективно-спонукальні мотиви; інтелектуально-спонукальні мотиви, які базуються на одержанні задоволення від самого процесу пізнання, інтерес до знань, допитливість, намагання розширити свій культурний рівень; оволодіти певними уміннями та навичками.

Людина залучається до діяльності тільки за наявності мотиву до участі в ній. Як правило, кожен студент під час заняття розвиває декілька видів діяльності. Активні методи навчання - така система методів, що спрямована головним чином не на виклад викладачем готових знань і їхнє відтворення, а на самостійне оволодіння студентами знань у процесі активної пізнавальної діяльності.

Методи активного навчання залежно від формування системи знань, умінь і навичок поділяють на дві групи: неімітаційні; імітаційні. Зміст методів активного навчання, спрямованих на формування вмінь і навичок, полягає в тому, щоб забезпечити виконання студентами таких завдань, у процесі виконання яких вони опановували б способи діяльності. Активні методи навчання спрямовані на заохочення студентів до самостійного здобуття знань, оволодіння вміннями та навичками в процесі активної пізнавальної та практичної діяльності. Найпоширенішими є: метод створення ситуації новизни навчального матеріалу; метод опори на життєвий досвід учнів або студентів; метод пізнавальних ігор.

Отже, мотивація навчальної діяльності студентів неможлива без застосування активних методів навчання, оскільки знання, дійсно, потрібно вміти здобувати. Знання - це скарб, а вміння вчитися - ключ до нього. Якщо викладачі навчать своїх студентів самостійно здобувати знання, аналізувати набутий досвід, результативно ним користуватися, то в результаті суспільство отримає висококваліфікованих спеціалістів.