Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Розробка повітряних в’яжучих з покращеними експлуатаційними характеристиками

Харченко А.В., керівник доц. Кондратьєва Н.В.

ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Повітряні гіпсові в’яжучі та вироби з них є ефективними будівельними матеріалами завдяки їх простоті, економічності, низької енергоемкості, їм притаманні відсутність усадочних деформацій, швидкий набір міцності, добрі звуко- і теплоізолюючі властивості, вогнестійкість.

Але широке використання гіпсових в’яжучих обмежується їх недостатньою міцністю та водостійкістю: міцність гіпсових виробів при насичені водою зменшується, внаслідок чого не рекомендується використовувати гіпсові матеріали в конструкціях, що піддаються впливу вологи.

Наразі актуальною є задача створення гіпсових в’яжучих різного призначення, модифікованих раціонально підібраним комплексом хімічних добавок, конкурентоспроможних по якості.

В магістерській науково-дослідній роботі розглянута можливість покращення властивостей гіпсових в’яжучих за допомогою низки добавок, оскільки застосування добавок є одним із найбільш універсальних, доступних і гнучких способів регулювання властивостей.

Для модифікації властивостей гіпсових в’яжучих використовувалися добавки, які зазвичай застосовують для цементних в’яжучих: релаксол-супер ПЛ, суперпластифікатор С-3, кріопласт СП 15. В ході досліджень було визначено вплив добавок на водогіпсове відношення, терміни тужавлення, межу міцності на стиск та згин, встановлено оптимальну концентрацію добавки.

Повітряні в’яжучі матеріали для моделювання поверхонь та створення декору

Тригуб Р.А., керівник доц. Кондратьєва Н.В.

ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Гіпсові матеріали відповідають всім сучасним вимогам по екологічності, основним фізико-механічним характеристикам, вартості, мають широкий номенклатурний ряд та різноманітні функціональні призначення. На основі гіпсових в’яжучих виготовляють штукатурні розчини, сухі будівельні суміші, архітектурні деталі, гіпсокартонні листи, тощо.

Гіпсові матеріали дозволяють не тільки створювати прекрасний інтер’єр (гладкі або рельєфні поверхні стін та стель), але й надають покращені акустичні та теплофізичні якості конструкціям, що впливає на мікроклімат всього приміщення в цілому, тобто створюються комфортні умови для людини. Основні властивості гіпсових розчинів та виробів насамперед залежать від виду та властивостей гіпсового в’яжучого. Значно розширити області застосування гіпсових матеріалів в будівельній галузі можливо при вирішенні задач підвищення якості гіпсових в’яжучих, їх міцності, водостійкості.

При виконанні магістерської науково-дослідної роботи було розглянуто можливості покращення характеристик гіпсових в’яжучих шляхом введення модифікуючих добавок, досліджено вплив дисперсних волокон на властивості штукатурних розчинів. Встановлено, що рухливість розчину та властивості гіпсового в’яжучого залежать від параметрів армуючих компонентів: довжини, діаметру, кількісного вмісту волокон, їх виду. Введення волокон дозволяє підвищити міцність гіпсових виробів.