Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Інноваційна діяльність педагога в процесі його професійного становлення

Лазарєва Є., керівник доц.. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Радикальні соціально-економічні перетворення в нашій країні спричинили необхідність перегляду якості системи освіти з боку держави й суспільства. Освіта є тією системою, через яку проходять, так чи інакше, усі члени суспільства (в якості учнів, батьків, членів колегіальних органів управління і т.п.). До педагога пред'являється вимога створювати новий спосіб життя, що, по суті, означає бути носієм культури майбутнього, й на цій основі готувати майбутнє покоління. Безперечно, професійне становлення педагога, його включення у процес безперервного самовдосконалення через інноваційну діяльність є на сьогоднішній день актуальною проблемою.

Тільки перетворюючи зміст освіти, форми й способи організації, створюючи принципово нове технологічне забезпечення процесу професійного становлення педагога можна відповісти на виклик часу й знайти ресурс для розвитку системи освіти в зазначеному вище напрямку. необхідно проаналізувати теоретичні дослідження в даній області, запропонувати нові моделі супроводу інноваційної діяльності в процесі професійного становлення педагога.

Процес становлення є однієї зі складових процесу розвитку. Разом із тим проблема становлення особистості у філософії тісно пов'язана з питанням про сутність людини.

Одним із пріоритетних завдань сучасної педагогічної освіти на всіх її етапах є активізація розробки нових технологій підготовки викладача, спрямованої на забезпечення готовності педагога до роботи в мінливих умовах на основі різноманіття освітніх програм, підручників і освітніх установ. Тому не дивно, що останнім часом стало актуальним питання підготовки педагога до інноваційної діяльності, тому що розвиток творчого потенціалу особистості викладача вищої школи - основна умова забезпечення готовності педагога до роботи в мінливих умовах, і як наслідок підвищення якості навчально-виховної роботи сучасної вищої школи.

Проблеми фахової підготовки педагога професійного навчання

Стипанець І., керівник доц. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Сучасна педагогічна освіта в Україні знаходиться на новому етапі свого розвитку – становленні як європейської системи освіти. Майбутнє педагогічної освіти зокрема, як і всієї ланки освіти, визначається процесами євроінтеграції та глобалізації. Це означає якісне оновлення змісту та форм організації навчання майбутніх фахівців, перегляд та переосмислення багатьох усталених традицій, внесення доповнень та коректив у систему вітчизняної педагогічної освіти шляхом запровадження сучасних технологій та інноваційних тенденцій. Разом із тим, національний характер освіти повинен бути збережений. Українська система педагогічної освіти не повинна асимілюватись, поступитися своїми національними пріоритетами.

Важливо узгодити національні особливості підготовки педагогічних кадрів зі світовими стандартами. Загалом, процес структурного реформування української педагогічної освіти, зміни освітніх програм та інституційних перетворень поступово здійснюється за такими головними напрямами: прийняття зручних та зрозумілих градацій дипломів, ступенів і кваліфікацій; запровадження двоступеневої системи освіти; впровадження єдиної системи кредитних одиниць; визнання та дотримання європейських стандартів як освітніх послуг; усунення перепон для більшої мобільності студентів, викладачів, дослідників, управлінців вищої школи.

Модернізація педагогічної освіти України вимагає вдосконалення принципів вузівської дидактики, наближення їх до вимог життя, адже спираючись на них, викладач забезпечує наукову організацію й ефективність навчального процесу, формування у студентів якостей всебічно розвиненої особистості сучасного вчителя.