Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Шляхи удосконалення обліку доходів в україні

Денисенко О. М., керівник доц. Сокольська Р.Б.

Національна металургійна академія України

В економіці України постійно відбуваються зміни, пов’язані з ринковими трансформаціями, які суттєво впливають на систему обліку. Удосконалення процесу обліку доходів є об’єктивною необхідністю, оскільки управління доходами спрямоване на рентабельне розміщення власних і залучених коштів з метою збільшення чистого прибутку підприємства.

Проведений аналіз умов визнання доходу від реалізації товарів за національними та міжнародними стандартами бухгалтерського обліку дозволяє зробити висновок, що вони у значній мірі збігаються. Але, на відміну від П(С)БО 15 «Дохід» [1], аналогічним міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 18 «Дохід» [2] як критерій визнання доходу встановлено передачу покупцеві не всіх, а лише суттєвих ризиків і вигод, пов’язаних з правом власності.

Для відображення доходів у випадках, коли складно визначити їх величину або гарантувати оплату за продукцію, пропонується використовувати методи, прийняті світовою бухгалтерською практикою: метод продажів у розстрочку та метод відшкодування витрат. За першим методом дохід визнається у той період, коли надходять грошові кошти, а не тоді, коли має місце реалізація – так можна було б звести до одного періоду появу сум доходів та податкових зобов’язань з податку на прибуток і податку на додану вартість. Сутність другого методу полягає у тому, що на момент продажу відвантажені цінності відображаються за вартістю їх придбання, а не за вартістю вибуття, що дозволило б розкривати у балансі співвідношення активу та кредиторської заборгованості.

Дуже важливим є також запровадження єдиної методології формування доходів як у бухгалтерському, так і в податковому обліку, оскільки, через наявні розбіжності при визначенні доходів їх сума від різних видів діяльності в бухгалтерському обліку не співпадає з валовими доходами у податковому обліку. Найкращим варіантом вирішення цієї проблеми є метод реконсолідації, який полягає у прийнятті за основу для визначення податкової бази оподатковуваного прибутку, визначеного за даними бухгалтерського обліку з його подальшим коригуванням. Таким чином можна узгодити бухгалтерський та податковий облік доходів, що призведе до суттєвого спрощення ведення їх обліку та підвищить ефективність їх планування.

Література:

1. П(С)БО 15 «Дохід» // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0860-99

2. МСБО 18 «Дохід» // http://dipifr.info/lib_files/standards/ukr/standards_010109/IAS_18.pdf

Шляхи ліквідації збитків мквп «Дніпроводоканал»

Єрмізіна Д.В., керівник проф. Король Г. О.

Національна металургійна академія України

За звітами фінансових результатів з 2007-2009 рр. було виявлено збитки підприємства. Економічний аналіз показав, що кожного року з 2007-2009 рр. найбільші зміни відбувалися у витратах, вони збільшувались на 2,09%, збільшення дебіторської заборгованості на 1,08%, зменшення чистого доходу на 2,15%, а також збільшення кредиторської заборгованості на 2,05%, бо за ці роки підприємство брало довгостроковий кредит на термін 5 років, та короткостроковий кредит, який протягом 2008 року був погашений.

МКВП «Дніпроводоканал» може отримувати прибуток за допомогою: доходу від реалізації продукції та надання послуг, інших операційних доходів, фінансових доходів, знижати собівартість продукції та надання послуги, адміністративних витрат, витрат на збут.

Для отримання прибутку на підприємстві пропонується збільшити дохід та зменшити витрати. Дохід можливо збільшити завдяки підвищенню тариф на воду на 5% та на 10% підприємствам, які забруднюють воду. Витрати зменшити можливо завдяки зниженню собівартості продукції, а саме економне використання електроенергії на 15 % та переглянути договір по поставці електроенергії, який можливо зменшити на 5 %. А також можливо скоротити чисельність персоналу на 1,2%.

Отже, наявні шляхи ліквідації збитків на підприємстві, яке розглядається існують.