Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Внутрішній контроль стану розрахунків за кредитами банку

Крупка О.А., керівник ст. викл. Потрус Н.П.

Національна металургійна академія України

Діяльність будь-якого підприємства потребує залучення позикових коштів. Сьогодні в результаті кризового стану світової економіки в процесі отримання кредиту на заваді підприємству часто виникає низка перешкод. З метою їх уникнення майбутній позичальник повинен чітко знати критерії, що застосовуються фінансовими установами при прийнятті рішення щодо видачі кредитних коштів. Не менш важливим є правильне оподаткування та відображення кредитних операцій в обліку для відображення коректних даних в звітності підприємства.

Слід відзначити, що на багатьох підприємствах не складаються документи, за якими можливо було визначити строк та величину виплат за кредитом. Це зумовлює розробку робочого документу, за яким можна простежити строки виплат та суми за кредитом. Також на підприємствах гостро стоїть питання контролю строків погашення зобов’язань за отриманими кредитами. Тому доцільно впровадити в систему обліку підприємства, що має кредити, додаткові заходи, за допомогою яких можна контролювати не тільки суми виплати, а й строки погашення кредитів. Одним з таких заходів може стати використання контрольної відомості стану розрахунків з кредитами банків. Ця відомість повинна заповнюватись на кожен отриманий підприємством кредит на підставі кредитного договору та графіку погашення кредиту. За допомогою контрольної відомості керівництво буде мати повну інформацію щодо стану розрахунків за кредитами банків.

Проблеми обліку основних засобів та шляхи їх вирішення

Купрата В.Л., керівник доц. Зелікман В.Д.

Національна металургійна академія України

У теперішній час в Україні питання удосконалення бухгалтерського обліку, приведення його до відповідності міжнародним стандартам набувають особливого значення. При цьому важливе місце посідає оцінка сучасного стану основних засобів, які складають суттєву частину активів переважної більшості підприємств, забезпечення адекватної класифікації основних засобів, виходячи з чинних умов господарювання, проведення об'єктивного аналізу.

Так, платники податку всіх форм власності мають право проводити переоцінку об’єктів основних засобів, застосовуючи щорічну індексацію вартості, яка амортизується, і суми накопиченої амортизації на коефіцієнт індексації. Проте, ряд питань залишаються відкритими, зокрема, питання, пов’язані з переоцінкою та віднесенням витрат на ремонти основних засобів.

З іншого боку необхідно зазначити, що останнім часом облік і аналіз основних засобів в Україні дещо ускладнився. Це надає негативного впливу на процес управління виробництвом та, у свою чергу, знижує ефективність використання основних фондів на вітчизняних підприємствах. До серйозних проблем обліку основних засобів на вітчизняних підприємствах слід віднести різні підходи до термінології та визначення суті основних засобів у фінансовому та податковому обліку, до принципів оцінки основних засобів, а також певну недосконалість системи нарахування амортизації.

Для вирішення вказаних проблем уявляється доцільним здійснення комплексу дій, які включатимуть:

- удосконалення методики ведення обліку основних засобів в системі аналітичних рахунків, яка дозволить спростити систему бухгалтерських записів;

- створення бухгалтерської моделі економічного механізму амортизації, яка сприятиме вирішенню проблем фінансового та внутрішньогосподарського обліку амортизаційних процесів та їх податкового аспекту;

- поліпшення методики обліку витрат на ремонти основних засобів, що дозволить значно підвищити ефективність управління витратами.

Реалізація запропонованих заходів дозволить більш коректно враховувати в обліку економічну сутність основних засобів та їх визначальні характеристики, що сприятиме підвищенню ефективності їх використання та забезпеченню відновлення та відтворення основних засобів для розвитку виробництва.