Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Сучасні інформаційні технології навчання

Горбенко Ю., керівник доцент Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

СІТ навчання – це методологія і технологія навчально-виховного процесу з використанням новітніх електронних засобів навчання в першу чергу ЕОМ.

СІТ відкривають учням доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищують ефективність самостійної роботи, дають цілком нові можливості для творчості, знаходження та закріплення професійних навичок.

Інформатизація освіти – це процес забезпечення сфери освіти теорією і практикою розробки і використання сучасних нових інформаційних технологій, орієнтованих на реалізацію психолого-педагогічної мети навчання та виховання. Поняття інформаційна технологія з’явилася із виникненням інформаційного суспільства, основою соціальної динаміки в якому є нетрадиційні, матеріальні, а інформаційні ресурси — знання, наука, організаційні чинники, інтелектуальні здібності людей.

Основною метою СІТ навчання є підготовка учнів до повноцінної життєдіяльності в умовах інформаційного суспільства. Педагогічні завдання: інтенсифікація всіх рівнів навчально-виховного процесу, підвищення його ефективності, побудова відкритої системи освіти, система інтеграції предметних галузей знань, розвиток творчого потенціалу учня, розвиток умінь експериментально-дослідницької діяльності, формування інформаційної культури учнів

Інформаційна технологія – сукупність методів та програмно-технічних засобів, об’єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збирання, оброблення, зберігання, поширення та відображення інформації, з метою зменшення трудомісткості процесів використання інформаційного ресурсу, а також підвищення їхньої надійності та оперативності.

Функціональна самостійність як інтегральна якість особистості студента

Долгова А., керівник доцент Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Під функціональною самостійністю ми розуміємо інтегральну якість особи як суб'єкта діяльності, що дозволяє визначати мету, вибирати оптимальні способи діяльності, здійснювати самоконтроль і оцінювати її результативність.

Поняття самостійності в педагогіці виступає як інтегральна якість особи в цілому, як одна з характеристик однієї з її сторін: волі; розумових процесів; здібності: здібності до пізнавального пошуку, здатності планувати, систематизувати, регулювати й активно здійснювати свою діяльність без стороннього керівництва та допомоги ззовні; уміння побачити і поставити нове питання, нову проблему і вирішити її своїми силами; учбово-пізнавальній активності, тісно пов'язаній з творчим мисленням та інші.

Ми виділили наступні види самостійності: пізнавальна, практична, організаційно-технічна, прикладна і навчальна, трудова.

Найбільш загальним поняттям, на нашу думку, є функціональна самостійність, яка може виявлятися в будь-якому виді діяльності. При цьому функціональна самостійність, з одного боку, інтегрує в собі елементи інших видів самостійності, з іншого – виявляється в цих видах самостійності. Функціональна самостійність студентів в основному виявляється в учбово-професійній діяльності і є інтегральною якістю особи студента, що характеризується здатністю самостійно ставити мету своїй учбово-професійною діяльності, актуалізувати необхідні знання і способи її досягнення, планувати і корегувати свої дії, співвідносити отриманий результат з поставленою метою.

Пiд функціональною самостійністю нами розуміється вмiння без систематичного контролю, допомоги та стимулу з боку викладача самостiйно працювати на заняттях, вдома, в бiблiотецi, вмiння органiзувати окремi форми роботи i всю навчальну дiяльнiсть у цiлому.