Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Розробка документації системи управління безпекою харчових продуктів згідно стандарту дсту іso 22000 в умовах виноробного підприємства

Корягіна Є.І., керівник доц. Ломова О.Б.

Національна металургійна академія України

Поєднання підходів до менеджменту безпеки харчової продукції, закладене в стандарті ДСТУ ІSO 22000, дозволяє динамічно комбінувати впровадження принципів НАССР, що гарантує управління ризиками шляхом різних заходів контролю у тому числі і в умовах виноробного підприємства.

При розробці документації системи безпеки продукції відповідно до ДСТУ ІSO 22000 зокрема розглядаються такі питання як:

1) Інтерактивне інформування. Стандарт вимагає від організації заздалегідь організувати обмін інформацією із зацікавленими сторонами про ключових питаннях харчової безпеки з метою розуміння їх потреб і попередження ризиків.

2) Управління системою. Стандарт ІSO 22000 заснований на підходах ІSO 9001:2000, що забезпечує ефективність функціонування системи менеджменту харчової безпеки. Розробка, впровадження та актуалізація системи харчової безпеки відбувається в рамках структурованої системи загального менеджменту організації.

Завдання стандартизації у галузі виробництва харчової продукції

Малтиз М.М., керівник доц. Ломов І. М.

Національна металургійна академія України

Державне регулювання належної якості і безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини здійснюється з метою забезпечення гарантій, відповідно:

  • безпеці для життя і здоров'я людини у разі їх вживання і використання;

  • їх виробництва в умовах, які відповідають встановленим вимогам технології, санітарних норм і правил, безпеки і збереження навколишнього природного середовища;

  • їх виробництва із застосуванням дозволених до використання продовольчої сировини і супутніх матеріалів;

  • повноти і достовірності інформації про їх властивості;

  • їх відповідності вимогам нормативних документів щодо якості і безпеки;

  • їх реалізації відповідно з правилами торгівлі.

Основними завданнями стандартизації є встановлення вимог до якості готової продукції, а також сировини, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів, необхідних для її виготовлення з високими показниками якості і ефективної експлуатації.

Діагностичний аудит та розробка настанов з якості для метизного підприємства відповідно до дсту іso 9001

Моня Д. В., керівник доц. Янішевський О. Е.

Національна металургійна академія України

Стандарт ДСТУ ІSO 9001 виносить вимоги до систем управління якістю, який включає в себе діагностичний аудит та розробку настанов з якості.

Організація повинна проводити внутрішні аудити у заплановані інтервали часу для встановлення:

а) чи відповідає система управління якістю запланованим заходам, вимогам цього державного стандарту і вимогам до системи управління якістю, установленим організацією;

б) чи ефективно вона впроваджена та підтримується.

Програму аудиту слід розробляти з урахуванням статусу та важливості процесів та ділянок, ще підлягають аудиту, а також результатів попередніх аудитів. Повинні бути визначені критерії, сфера охоплення, періодичність та методи проведення аудиту. Вибір аудиторів і проведення аудитів повинні забезпечувати об’єктивність та неупередженість процесу аудиту. Аудитори не повинні здійснювати аудит своєї роботи.

Відповідальність і вимоги щодо планування та проведення аудитів, звітування про результати і ведення протоколів повинні бути визначені в задокументованій методиці.