Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Удосконалення системи кредитної експертизи позичальника в умовах пат кб «приватбанк»

Кульпанова І.В., керівник ас. Приходченко О.Ю.

Національна металургійна академія України

Перед комерційними банками України на сучасному етапі розвитку стоїть важливе завдання розробки дієвої кредитної політики, так як в останні роки помітно збільшення обсягів кредитування в комерційних банках. Вдосконалення кредитної політики допоможе банкам мінімізувати різного роду ризики, що виникають у практиці. Кредитна політика базується на вмінні працівників банку правильно і обґрунтовано вибрати: сектор економіки, на якому доцільно проводити кредитні операції в даний момент часу; а також «свого клієнта», виходячи з його кредитоспроможності і інших факторів, що мають першочергове значення для банку при вирішенні питання про можливості надання позики. Кредитна експертиза необхідна для забезпечення послідовності дій, диверсифікації діяльності банку; розвитку загальної кредитної культури в банку.

Подальший розвиток Приватбанку у сфері оптимізації кредитної політики повинен базуватися на продуманій стратегії серед її основних напрямів має бути: перманентне вдосконалення системи оцінки кредитоспроможності позичальника; подальше поліпшення всіх аспектів кредитної діяльності і оптимізація організаційної структури з метою забезпечення якісно нової системи управління банком; використання комплексного програмно-цільового підходу до планування діяльності банківської установи; оптимізація кредитних вкладень за рівнем галузевого ризику з урахуванням потенційної ефективності; збільшення обсягу й видів кредитування з метою успішної реалізації концепції банку; поліпшення маркетингової діяльності. Отже, удосконалення кредитної політики повинно забезпечити оздоровлення фінансового сектору та відновлення темпів економічного зростання в Україні. Саме це є головним завданням в умовах необхідності якнайшвидшого подолання наслідків фінансової кризи.

Побудова системи фінансової діагностики діяльності підприємства в загальній системі управління за цілями в умовах пат «промвибух»

Садлоагдієвська Є.С., керівник ас. Приходченко О.Ю.

Національна металургійна академія України

Підприємство «Промвибух», яке досить довго проіснувало на українському ринку, переживає період застою. Маючи сталі зв'язки і постійних замовників, воно не розвивається, не збільшує прибутки, не використовує свій потенціал на повну потужність. Для пожвавлення роботи та підняття бізнесу необхідно переглянути стратегічні цілі, всебічно проаналізувати існуючу й майбутню діяльність. Сучасний ринок ставить компанію перед досить жорстким вибором - йти в ногу з часом, усвідомлюючи реалії ринкових відносин або йти до банкрутства.

Отримання оперативної інформації про діяльність компанії – потреба кожного керівника, оскільки необхідно відповісти на наступні ключові питання: наближається компанія до поставлених цілей чи ні, що (або хто) конкретно заважає компанії наближатися до мети. Для розуміння всіх цих питань необхідний обмежений (тобто оптимально скорочений) набір ключових показників ефективності, орієнтованих на вимірювання стратегічних параметрів. Їх мета - не замінити інші системи звітності, а грати роль індикатора діяльності компанії, попереджаючи про можливі проблеми як сьогодні, так і в довгостроковій перспективі.

Система KPI необхідна в компаніях для розуміння того, наскільки ключові показники діяльності в цьому співвідносяться з цілями і стратегічними ініціативами в довгостроковому періоді. Таким чином, KPI нерозривно пов'язані зі стратегією компанії. Це інструмент вимірювання та управління ефективністю компанії. Грамотне впровадження KPI і перші результати можуть значно перетворити образ компанії як в очах її працівників, так і інвесторів або акціонерів.