Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Сучасна мотивація праці в умовах пат «комінмет»

Твардовська О.Д., керівник доц. Павлова І.В.

Національна металургійна академія України

Нові економічні відносини України висувають і нові вимоги до персоналу, які поєднували б у собі традиційні ринкові особливості національного менталітету та економіко-соціальної структури суспільства. За цих умов значну роль відіграє мотиваційна система персоналу. Адже вона повинна поєднувати в собі таку систему важелів та стимулів, за якої покращувалися б і продуктивність праці персоналу, і її якість, і конкурентоспроможність підприємства взагалі. Тож виникає необхідність у створенні певного інструментарію мотиваційного механізму, здатного поєднати в єдиний вузол цілі і результати діяльності персоналу, щоб на практиці реалізувати цілеорієнтовану мотиваційну систему.

Значення чорної металургії для економіки України важко недооцінити й одним з основних підприємств металургійної галузі є саме ПАТ «Комінмет». Керівництво даного товариства, головним чином, робить ставку на стратегічну кадрову політику, професіоналізм і компетентність своїх фахівців. Теорія ж менеджменту стверджує, що для того, щоб мотиваційний процес був керованим, необхідно створити для цього певні передумови: по-перше, треба мати повну й достовірну інформацію про об'єкти управління; по-друге, постійно мати уявлення про стан і динаміку мотиваційної спрямованості персоналу; по-третє, ретельно стежити за соціально-економічними наслідками управлінських рішень і вміти їх прогнозувати. З цією метою доцільно впровадити на ПАТ «Комінмет» мотиваційний моніторинг, який передбачав би проведення регулярних опитувань працівників на аналіз наявної економічної, соціологічної та психологічної інформації. Мотиваційний моніторинг виконував би роль системи постійного спостереження і контролю за станом мотивації. А його головною метою слугувала б оперативна діагностика й оцінка системи мотивації в динаміці, прийняття кваліфікованих управлінських рішень в інтересах підвищення ефективності виробництва.

Дослідження та удосконалення системи розвитку персоналу в умовах пат «дніпропетровський металургійний завод ім. Комінтерна»

Комісар Ю.А., керівник доц. Павлова І.В

Національна металургійна академія України

Розвиток персоналу є важливою умовою успішної діяльності будь-якої організації. Це особливо справедливо на сучасному етапі, коли прискорення науково-технічного прогресу веде до швидких змін і вимог до професійних знань, умінь і навиків.

Питання навчання, адаптації, атестації та кар`єрного росту працівників займає важливе місце в управлінні персоналом та взагалі в діяльності підприємства.

В зв`язку з цим в роботі пропонується приділити особливу увагу саме працівнику, його кваліфікації, рівню освіти, інтелектуальним та психофізіологічним якостям, прагненням, стану здоров’я, рівню дисциплінованості та організованості.

Пропозиції щодо вдосконалення системи розвитку персоналу ПАТ «Комінмет» наступні:

- анкетування для виявлення психофізіологічних якостей працівників та проблем соціально-психологічного характеру;

- проведення тренінгів (курсів) для особистісного розвитку персоналу на основі виявлених проблем та побажань працівників (духовний розвиток);

- фізичний розвиток працівників: спартакіади та оренда приміщень для занять;

- проведення конкурсів з профмайстерності;

- введення елементів системи «Упорядкування/5S»;

- застосування комп’ютерної програми для професійної та психофізіологічної атестації працівників.

Втілення розроблених заходів забезпечить ПАТ «Комінмет» висококваліфікованим персоналом, який в свою чергу допоможе підприємству пройти через кризову ситуацію з найменшими втратами та зберегти за собою обрану конкурентну позицію.