Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Удосконалення обліку дебіторської заборгованості в умовах тов «жовтоводський втормет»

Зінченко В.М., керівник ст. викл. Котенко Н.О.

Національна металургійна академія України

В сучасних умовах ринкової економіки,в процесі діяльності більшість підприємств надають свої послуги контрагентам,з відстрочкою платежу. Внаслідок чого виникає дебіторська заборгованість. Враховуючи кризову ситуацію в Україні, яка є на даний час, деякі контрагенти не повертають вчасно заборгованість, або не повертають її взагалі.

На цей випадок, згідно з обліковою політикою підприємства, ТОВ «Жовтоводський Втормет» створює резерв сумнівних боргів, який згідно П(С)БО 16 обліковується на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів». На нашу думку доцільно до 38 рахунку, відкрити субрахунки за строками непогашення заборгованості, а саме:

- 38.1. «Резерв сумнівних боргів по заборгованості до 1 року»;

- 38.2. «Резерв сумнівних боргів по заборгованості до 2 років»;

- 38.3 «Резерв сумнівних боргів по заборгованості до 3 років».

За дебетом цих рахунків буде відображатися зменшення заборгованості, тобто її погашення, а за кредитом збільшення заборгованості. Також необхідно внести зміни, щодо списання заборгованості з балансу. На нашу думку необхідно списувати заборгованість з балансу лише тоді, коли вона перетворилась на безнадійну, оскільки за діючим планом рахунків на сьогодні ,призначено відображати за дебетом 38 рахунка списання не безнадійної, а сумнівної заборгованості, з чим підприємство не погоджується.

Введення субрахунків до рахунку 38 дасть змогу контролювати заборгованість та правильно її відносити до поточної чи довгострокової, що в майбутньому вплине на отримання об’єктивної оцінки та своєчасної інформації для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Удосконалення оперативного обліку витрат на прикладі зат «енегроресурси»

Кабиш А.В., керівник ст. викл. Акімова Т.В.

Національно металургійна академія України

Основним видом діяльності ЗАТ «ЕНЕГРОРЕСУРСИ» є надання послуг, пов’язаних з постачанням електроенергії населенню та підприємствам. Існуючий в умовах підприємства бухгалтерський облік не надає вичерпної оперативної інформації про витрати здійснювані при наданні послуг, тому що облікова інформація групується переважно в кінці місяця і відображає події, що минули. Окрім цього, формування інформаційної бази про витрати один раз на місяць не в достатній мірі задовольняє потреби процесу управління підприємством. Тому в системі оперативного обліку витрат підприємства необхідно передбачити можливість поетапної оцінки виконаних робіт при наданні відповідних послуг з терміном етапу один тиждень. З другого боку, потрібно визначити і термін готовності сформованих даних для тижневого звіту. Якщо облік здійснюється з тижневою періодичністю, то терміном готовності даних може бути понеділок, наступний за звітним тижнем.

Для реалізації даного методу оперативного обліку необхідно здійснити введення деяких додаткових документів, тижневих довідок та актів, що слугують документальною основою введення даних у систему оперативного обліку витрат. Розробка таких документів є напрямком подальших досліджень.