Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Визначення закономірностей зміни шорсткості поверхні сталевого дроту при його багаторазовому безфільєрному волочінні

Коталевська Т.М., керівник доц. Ломов І.М., асп. Жадан А.О.

Національна металургійна академія України

Проведено визначення закономірностей зміни шорсткості поверхні сталевого низьковуглецевого дроту при його багаторазовому деформуванні в роликовому деформуючому пристрої.

Для експериментів використовували спеціально розроблений стан з 8-роликовим деформуючим пристроєм. У якості заготовки використовували сталеву катанку діаметром 6,7 мм з початковою шорсткістю поверхні Ra=7 мкм. Безфільєрне волочіння робили крізь ролики діаметром 60 мм, відстань між роликами становила 90 мм. Опити повторювали по 15 разів. Деформування проводилося без використання технологічного мастила

Після першого протягування (ступінь деформації 40%) шорсткість поверхні зросла до Ra=8 мкм. Після другого протягування (ступінь деформації 25%) шорсткість знизилася з Ra=8 мкм до Ra=5,5 мкм.

Для порівняння ту ж саму катанку деформували у звичайних волоках з попереднім змащенням мастилом на основі натурального мила.

Експериментально визначено, що безфільєрне деформування дає у 2,5…4 рази більший рівень шорсткості поверхні дроту, ніж звичайне волочіння. Отримання цих даних є корисним для розробки технології отримання арматурного дроту з підвищеними споживчими характеристиками.

Використання процесного підходу при розробці систем управління якістю

Міщенко Ю.О., керівник доц. Ломов І.М.

Національна металургійна академія України

Стандарт ДСТУ ІSO 9001:2009 сприяє прийняттю процесного підходу в розробленні, впровадженні та поліпшенні результативності системи управління якістю для підвищення задоволеності замовника та виконання його вимог.

Для ефективного функціонування організація повинна визначити численні взаємопов’язані види діяльності і управляти ними. Діяльність, у якій використовують ресурси і якою можна управляти для перетворення «входів» на «виходи», може вважатися процесом. Часто вихід одного процесу безпосередньо становить вхід наступного.

Під «процесним підходом» розуміють застосування у межах організації системи процесів разом з їх визначенням та взаємодіями, а також управління ними.

Перевагою процесного підходу є забезпечуваний ним безперервний контроль над зв’язками окремих процесів у межах системи процесів, а також над їхніми сполученням та взаємодією.

Якщо цей підхід застосовують у межах системи управління якістю, він підкреслює важливість:

а) розуміння та виконання вимог;

б) необхідності розглядати процеси з погляду створення додаткових цінностей;

в) вимірювання результатів функціонування процесу та його ефективності;

г) постійного поліпшення процесів на основі об’єктивних вимірювань.

Застосування стандарту дсту іso 15161 для покращення якості продукції

Недвига К.Ю., керівник Мосьпан Н.М.

Національна металургійна академія України

Впровадження системи управління якістю слід вважати стратегічним рішенням організації. На розроблення і впровадження системи управління якістю в організації впливають зміна потреб, конкретні цілі, продукція, яку постачають, застосовувані процеси, а також розмір та структура організації. Цей державний стандарт ні в якому разі не передбачає однаковості структури систем управління якістю чи однаковості документації.

Вимоги до систем управління якістю, установлені в цьому державному стандарті, доповнюють вимоги до продукції. інформація, позначена як «Примітка», призначена для кращого розуміння чи уточнення відповідної вимоги.

Цей державний стандарт можуть застосовувати внутрішні та зовнішні сторони, у тому числі органи з сертифікації, для оцінювання здатності організації дотримуватися вимог замовника, регламентованих вимог і власних вимог організації.

Цей державний стандарт розроблено з урахуванням принципів управління якістю, сформульованих в ІSO 9000 та ІSO 9004.