Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Удосконалення аналітичного обліку кредиторської заборгованості

Філоненко Г.В., керівник ст. викл. Ізвєкова І. М.

Національна металургійна академія України

Розрахунки з конкретним підприємством незалежно від того, виступає воно постачальником, підрядником або іншим кредитором, обліковуються на рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками”. На підставі інформації, яка групується на цьому рахунку, неможливо визначити розмір заборгованість за кожним договором та з’ясувати, чи ця заборгованість відноситься до поточної, тобто термін сплати якої ще не настав, чи до простроченої. Для полегшення ведення аналітичного обліку кредиторської заборгованості, запропоновано ввести до цього рахунку такі субрахунки другого порядку:

– 6311 “Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, термін сплати якої ще не настав з вітчизняними постачальниками”;

– 6312 “Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, прострочена з вітчизняними постачальниками”;

– 6321 “Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, термін сплати якої ще не настав з іноземними постачальниками”;

– 6322 “Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, прострочена з іноземними постачальниками”.

Ці субрахунки допоможуть стежити за кредиторською заборгованістю, контролювати терміни її сплати. Аналітичний облік розрахунків з постачальниками та підрядниками доцільно вести в розрізі запропонованих субрахунків, які будуть формуватися за конкретними постачальниками та підрядниками. За допомогою цих аналітичних рахунків полегшиться робота бухгалтерів, не потрібно буде аналізувати кожний договір та вибирати кредиторську заборгованість на 63 рахунку. Інформація щодо заборгованості буде накопичуватись на аналітичних рахунках – конкретно за кожним постачальникам або підрядником, що дає змогу підприємству більш правильно планувати свої розрахунки.

Удосконалення аналітичного обліку дебіторської заборгованості

Єфимова К.С., керівник ст. викл. Білова О.С.

Національна металургійна академія України

Проблема низької ліквідності дебіторської заборгованості зумовлює на підприємстві постійне вирішення низки питань, а саме:

- облік дебіторської заборгованості на кожну звітну дату по кожному дебітору;

- аналіз стану і причин, через які на підприємстві склалося негативне становище з ліквідністю дебіторської заборгованості; контроль за її поточним станом.

Вирішення цих проблем вимагає кваліфікованого управління дебіторською заборгованістю, що є одним з видів зміцнення фінансового становища підприємства. Повернення заборгованості в стислі терміни – реальна можливість поповнення дефіцитних оборотних коштів.

Інформація про стан дебіторської заборгованості підприємства міститься у регістрах аналітичного обліку розрахунків з дебіторами, але у більшості випадків вона носить узагальнюючий характер.

Пропонується створити «Відомість з обліку поточної дебіторської заборгованості по термінах її погашення», яка буде відображати наступну інформацію: контрагент (дебітор); дата виникнення заборгованості; ліквідна заборгованість, дата її погашення та сума; сумнівна заборгованість, дата її погашення та сума; безнадійна заборгованість, дата її погашення та сума; вжиті заходи зі стягнення заборгованості.

За допомогою запропонованої відомості можливо виділити дебіторів, які своєчасно сплачують свої борги, а також відстежувати постійних неплатників. Маючи такі дані, управлінці підприємства будуть вирішувати - продовжувати юридичні відносини підприємства з таким дебітором чи ні, яку форму розрахунків використовувати, щоб застрахуватися від ризику неплатежу. Також бухгалтер зможе своєчасно надавати інформацію керівникам підприємства про прострочену заборгованість для прийняття управлінських рішень та подання позову до суду по її стягненню. У такому випадку існує менша ймовірність виникнення заборгованості по якій пройшов термін позивної давності.