Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Обгрунтування фінансової ефективності організації мережі торгівельних магазинів для малого підприємства

Пушко О.В., керівник проф. Харитонова Г.Г.

Національна металургійна академія України

Торгівельна мережа - сукупність торгівельних підприємств, які розташовані в межах конкретної території або знаходяться під загальним управлінням. Торгівельна мережа забезпечує можливість швидко, зручно з мінімальною витратою сил і часу набувати потрібних товарів і послуг в умовах вільного вибору з широким та глибоким асортиментом, недалеко від місця роботи і житла, в зручній кількості.

Роздрібна торгівельна мережа - сукупність роздрібних торгівельних підприємств і інших торгівельних одиниць, розміщених на певній території. Роздрібна торгівельна мережа виконує наступні функції: закупівля, транспортування, зберігання, підсортування, приведення до товарного вигляду, продаж товарів, прийняття рисків, фінансова діяльність, інформування ринку, здобуття інформації про ринок. Підприємство роздрібної торгівлі здійснює купівлю-продаж товарів з наданням необхідних послуг покупцям.

Підприємства роздрібної торгівельної мережі - магазини, у тому числі дрібнороздрібної - павільйони, кіоски і намети -- можуть об'єднуватися:

а) у торгівельне - добровільне договірне - об'єднання із збереженням господарської самостійності і прав юридичної особи кожного підприємства для координації підприємницької діяльності, надання і захист загальних майнових інтересів;

б) торгівельний комплекс - реалізовуючий універсальний асортимент товарів і надаючий широкий набір послуг, а також який централізує функції господарського обслуговування торгівельної діяльності;

в) торгівельний центр - реалізовуючий універсальний асортимент товарів і послуг, розташований на певній території, спланований, побудований і керований як єдине ціле і який надає у межах своєї території стоянку для автомашин;

г) торговий дім - багатопрофільне торгівельне підприємство, інтегроване у виробничу, фінансову і зовнішньоекономічну сфери.

Доцільність впровадження системи „Тотальне управління грошима” в фінансове управління підприємством

Курпіль А.М., керівник проф. Савчук В.П.

Національна металургійна академія України

Тотальне управління грошима (анг.- Total Cash Management, TCM ) -ціллю впровадження даної системи являється генерація грошових потоків у компанії, а також позитивне їх використання з ціллю генерації їх у наступні грошові потоки.

Суть TCM полягає у практичній реалізації таких двох принципових положень:

- всі аспекти діяльності підприємства повинні залучати наявні в розпорядженні грошові ресурси;

- кожен працівник підприємства може впливати на стан грошових ресурсів, застосовуючи деякі прості правила щодня.

У сучасній ситуації Total Cash Management являється дуже корисною управлінською концепцією і у виграші опиняться ті компанії, які зможуть максимально використовувати її переваги. Головна перевага полягає у тому, що ТСМ дає можливість за допомогою узгоджених та  послідовних процедур “тримати у руках” основний показник бізнесу – чистий грошовий потік, а також направляти усі дії на забезпечення його позитивного значення.