Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Засоби підвищення ефективності засвоєння студентами матеріалу

Сєдова О., керівник доц. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Підвищення ефективності засвоєння студентами матеріалу в першу чергу сприяють професійно компетентні викладачі, які здатні передавати свої знання і володіють необхідними засобами для їхнього вдосконалення за допомогою досліджень та інновацій, ефективних засобів навчання.

Сучасне суспільство потребує спеціалістів високого рівня, всебічно підготовлених, із високорозвиненими дослідницькими вміннями. Основа таких якостей закладається на перших кроках вищої освіти. Сформовані на ранніх етапах пізнавальний інтерес, творчі здібності, дослідницькі вміння й навички у студентів у процесі проблемного навчання – міцний фундамент становлення майбутніх кваліфікованих спеціалістів.

Аналіз стану досліджень і публікацій переконливо свідчить про актуальність зазначеної проблеми, про активний пошук засобів і технологій, що сприяють ефективному засвоєнню навчального матеріалу студентами. Можна послатися, зокрема, на наукові праці та практичну діяльність таких авторитетних педагогів, психологів, філософів, технологів, як Безпалько В.П., Житник Б.С., Капітула І. П., Ковальчук Г.О, Лернер І.Я., Скаткин М.М. та ін.

Головне завдання вищої професійної освіти — сприяння професійній самореалізації студента, навчаючи його професійно спрямованій взаємодії з навколишнім соціальним та природним середовищем. Виникає об’єктивна необхідність переведення освітнього процесу на технологічний рівень. Це зумовлює появу освітніх інновацій.

Основна увага у вищих навчальних закладах повинна приділятись розвитку особистості студента, його комунікативній підготовленості, формуванню професійних компетенцій, здатності здобувати і розвивати знання, мислити і працювати по-новому. У процесі навчання викладач використовує оптимальні для даного заняття засоби навчання, які будуть сприяти ефективності засвоєння навчального матеріалу студентами.

Використання інтерактивних методів навчання студентів у процесі навчання

Хачатрян М., керівник доц. Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Концепція сучасного постіндустріального суспільства розглядається як якісно новий ступінь розвитку людства. Розвиток постіндустріального суспільства пов’язується, в першу чергу, з сучасними засобами та методами обробки інформації, інноваційними методами і формами навчання у ВНЗ.

Якість інженерно-технічної освіти і підготовки інноваційних науково-педагогічних кадрів відносяться до пріоритетів державної політики України. Ознайомлення та використання кращих дослідно-експериментальних форм педагогічної діяльності, таких, як найбільш ефективні методи інтегрованого навчання за сучасними дидактичними принципами, є новий підхід в системно організованому навчальному процесі сьогодні, який зможе дати імпульс до розвитку суспільства на основі нових знань.

Пошук ефективних шляхів підвищення рівня професіоналізму майбутнього фахівця з вищою технічною освітою в умовах вищого навчального закладу викликає потребу в розв’язанні ряду протиріч: між абстрактним предметом навчально-пізнавальної діяльності (тексти, знакові системи, програми дій) та реальним предметом засвоюваної професійної діяльності, де знання не подаються в чистому вигляді, а в загальному контексті виробничих процесів та ситуацій; між цілісністю змісту професійної діяльності та опануванням її студентом через велику кількість предметних галузей (наук, навчальних предметів); між засобом існування професійної діяльності як процесу та її представленістю в навчанні у вигляді статичних систем готових знань та алгоритмів дій, що підлягають запам’ятовуванню, відтворюванню і застосуванню.