Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Використання методології кайдзен для покращення менеджменту організації

Гах А.С., керівник доц. Полякова Н.В.

Національна металургійна академія України

Кайдзе́н (японський термін "безперервне вдосконалення" ,"поліпшення" або "зміна на краще") — японська філософія або практика, яка фокусується на безперервному вдосконаленні процесів виробництва, розробки, допоміжних бізнес-процесів і управління, а також всіх аспектів життя організації.

У філософії Кайдзен організації безперервно покращують усі функції бізнесу, в чому задіяні всі працівники - від директора до звичайного робітника. Покращуючи стандартизовані дії та процеси, Кайдзен має на меті усунути всі втрати. Реалізація цієї методології потребує відносно невеликих матеріальних витрат.

Ключові компоненти Кайдзен:

  • Постійне і акцентоване скорочення всіх видів втрат, спрямоване на безперервне підвищення ефективності роботи і скорочення витрат.

  • Раціональна організація робочих місць за допомогою системи 5S, що дозволяє досягти максимально можливого порядку, ефективності і продуктивності.

  • Контроль якості в масштабі всієї компанії, причому поняття якості включає не лише якість продукції, а ширше поняття якості самої роботи.

  • Стандартизація – діяльність по стабілізації і підтримці досягнутих результатів покращення за рахунок навчання і дисципліни, забезпеченню стабільно високих результатів роботи.

Побудова системи управління соціальною відповідальністю відповідно до дсту iso 26000

Гопка Д.І., керівник доц. Ломов І.М.

Національна металургійна академія України

Стандарт ДСТУ ISO 26000, що розповсюджується на системи управління соціальною відповідальністю призначений для забезпечення організації елементами результативної системи управління соціальною відповідальністю, що можуть бути інтегровані з іншими вимогами до управління організації з метою сприяння організації в досягненні цілей що стосуються належного соціального, екологічного та економічного розвитку.

Виконуючи вимоги цього стандарту організація бере на себе зобов’язання відповідати обов'язковим законодавчим вимогам та в залежності від обрання варіанту сертифікації, дотримуватися основних принципів соціальної відповідальності, та основних аспектів соціальної відповідальності. Організація має відповідати міжнародним нормам поведінки, що визнані національним законодавством.

Організація повинна постійно поліпшувати результативність системи управління соціальною відповідальністю, застосовуючи політику в сфері соціальної відповідальності та визначаючи цілі у сфері соціально відповідальності, використовуючи результати аудитів, аналізування даних, виконуючи коригувальні запобіжні дії, а також критичне аналізування з боку керівництва.

Використання діаграми парето для аналізу якості продукції

Гунченко Я.С., керівник доц. Полякова Н.В.

Національна металургійна академія України

При здійсненні діяльності з контролю та керування якістю виробництва постійно виникають різноманітні проблеми, пов'язані, наприклад, з появою браку, неполадками устаткування, наявністю на складі нереалізованої продукції. У якості одного з варіантів вирішення даної проблеми сучасні економісти пропонують використовувати діаграму Парето.

Діаграма Парето (Pareto dіagram) опирається на гіпотезу про те, що в реальності нерідко 20% елементів забезпечують близько 80% результату. Тобто, метою цього аналізу являється виявлення нечисленних, але істотних чинників.

Проблемами, що вирішують за допомогою діаграми Парето є:

  • Управління якістю продукції;

  • Скорочення частоти тривалих простоїв виробництва;

  • Визначення ступеня ефективності проведених заходів;

  • Вибір найбільш сприятливої з можливих альтернатив.

Проблеми управління якості обертаються втратами для виробництва (поява дефектних виробів та витрат, пов'язаних із їхнім виготовленням). За допомогою діаграми можна оцінити ефективність вжитих заходів та висвітлити картину розподілу втрат, більшість з яких буде обумовлена виникненням незначної кількості видів основних дефектів, що викликані головними причинами їх утворення. Таким чином, з'ясувавши причини появи основних істотно важливих дефектів, можна усунути майже всі втрати, зосередивши зусилля на ліквідації саме цих причин.

Перевагами побудови діаграми є її простота й наочність. Це уможливлює використання даного методу фахівцями, що не мають спеціальної підготовки. Згідно з цим фактом, недоліком методу «Діаграми Парето» можна вважати те, що при побудові складної, не завжди чітко структурованої діаграми, можливі неправильні висновки, що роблять, зазвичай, ті ж фахівці.