Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Розширення ресурсозберігаючих функцій агломераційного виробництва через ефективне управління процесом грудкування шихтових матеріалів

Корягін Д.В., керівник ас. Туріщев В.В.

Національна металургійна академія України

Щорік в Україні утворюється більше мільярда тонн відходів виробництва, з яких лише 10-15% використовується як вторинні матеріальні ресурси. Темпи накопичення шкідливих забрудників і рівень їх впливу на здоров'я людей і стан довкілля в Україні в десятки разів перевищують ті, які існують в розвинених країнах.

Із зростанням обсягів виробництва підприємства вимушені постійно шукати площі для розміщення значних об'ємів відходів, що приводить до порушення екологічної рівноваги конкретних регіонів і біосфери в цілому.

У Національній металургійній академії України розроблена концепція модульного синтезу екологічно чистих промислових об'єктів. Переробка і використання (утилізація) відходів є обов'язковим елементом екологічно чистого виробництва.

Одним із стратегічних напрямів, реалізації концепції екологізації що діють і знов створюваних екологічно чистих виробництв в структурі МПЦ може бути поетапна екологізація виробництв металургійної галузі, починаючи з агломераційного, за рахунок розширення його ресурсозберігаючих функцій і вдосконалення технологічних процесів поводження з сипкими відходами.

Сьогодні спостерігаються серйозні зміни в якості показників компонентів шихти, за рахунок внесення до неї великої кількості вторинної сировини і особливо шламів, до складу агломераційної шихти входять відходи основних металургійних переділів. Подальше розширення екологічних функцій агломераційного процесу привело до того, що в структуру аглошихти входять не лише внутрішньовиробничі відходи, але і тверді відходи сторонніх підприємств.

Отже, на даному етапі розвитку агломераційного виробництва, коли значно зросли його ресурсозберігаючі функції і корінним чином змінився зерновий склад шихтових матеріалів у бік підвищення вмісту тонкодисперсних фракцій, виникла необхідність сформулювати вимоги до процесу підготовки аглошихти до спікання на стадії грудкування.

В процесі грудкування шихти з високою долею тонко подрібнених фракцій, необхідно добитися здобуття окомкованной шихти високої міцності і заданої однорідності по гранулометричному складу шляхом селективного залучення до процесу гранулювання пилоподібних фракцій і роздільним пофракционним зволоженням шихти. Такий підхід дозволить істотно понизити пильовиделенія в процесі спікання і наблизить агломераційне виробництво до розряду екологічно чистих виробництв.

Аналіз теоретичних уявлень щодо проблеми запобігання ерозії грунтів та рекультивації земель

Пугач Я.В., керівники: ст. викл. Сухарева М.В., доц. Пустоварова Т.М.

Національна металургійна академія України

Захист ґрунтів від ерозії і їх раціональне використання - глобальна, загальнолюдська проблема. В епоху інтенсивного розвитку промисловості, транспорту, сільського господарства, зростання населення виключно важливого значення набуває проблема охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів, у тому числі проблема охорони ґрунтів та підвищення їх родючості. В роботі дана характеристика видів ерозії; проаналізовані основні заходи боротьби з водною та вітровою ерозією; обґрунтовано використання комплексного захисту ґрунтів від ерозії; охарактеризовано значення рекультивації земель.

Здійснення завдань охорони природи вимагає комплексного підходу, планування таких заходів впливу на оточуюче середовище, які по можливості забезпечували б природну рівновагу, що порушується діяльністю людини, сприяли б створенню найкращих умов для життя населення планети. У комплексі заходів охорони ґрунтів та відновлення їх родючості особливе місце належить боротьбі з різними видами ерозії та причинами, що їх породжують.