Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Методичне забезпечення навчально-виховного процесу у втнз

Волошина А., керівник доцент Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Проблема створення педагогічних умов для формування навичок самостійної роботи студентів є актуальною, значущою і нагальною, оскільки висвітлює необхідність: нових підходів до організації навчально-виховного процесу у вищій освіті, а саме під час вивчення технічних дисциплін; перегляду існуючих методів, форм і засобів навчання у технічному вузі; використання якісного методичного забезпечення у процесі викладання технічних дисциплін.

Найбільш сприятливими для методичного забезпечення модуля «Хімічна термодинаміка» є педагогічні умови: адаптація суб’єктів педагогічного процесу до навчання; продуктивна (творча) взаємодія викладачів і студентів при використанні засобів комп’ютерних технологій; урахування індивідуальних особливостей студентів; альтернативність видів, форм і методів методичного забезпечення навчання; дотримання викладачем принципу проблемності. Під педагогічними умовами розуміємо «сукупність обставин, засобів і заходів, котрі сприяють ефективності організації методичного забезпечення навчальної діяльності студентів у процесі навчання технічним дисциплінам»; «методичне забезпечення» - це забезпечення цілісного навчального процес у з певної дисципліни в єдності цілей навчання, змісту, дидактичного процесу й організаційних форм навчання.

У центрі процесу навчання знаходиться самостійна пізнавальна діяльність студента, і це є навчання, а не викладання. Самостійне придбання знань не може і не повинне носити пасивний характер, навпаки, учня-студента з самого початку треба залучити в активну пізнавальну діяльність, щоб не обмежувати оволодінням знаннями, та неодмінно передбачаючи їх застосування на практиці.

Формування навичок самостійної роботи є результативним, якщо систематично спонукати студентів працювати в зошитах для самостійної роботи та подавати лекційний матеріал у вигляді презентації. Експериментальна робота з формування навичок самостійної роботи, що сприяють ефективному засвоєнню студентами технічних дисциплін, а саме матеріалу розділу «Хімічна термодинаміка» при викладанні дисципліни «Фізична хімія», показала, що введення змінного фактора у навчальному процесі, а саме інтерактивних засобів навчання, та створення певних педагогічних умов сприяло підвищенню рівня сформованості навичок самостійної роботи студентів.

Моральні цінності та їх роль у формуванні особистості студента внз

Голубчікова А., керівник доцент Лучанінова О.П.

Національна металургійна академія України

Сьогодні актуальним є охарактеризувати виховні завдання вищих навчальних закладів, які мають готувати свідому національну інтелігенцію, сприяти оновленню і збагаченню інтелектуального генофонду нації.

Нашому суспільству сьогодні вкрай необхідно звернутися до духовних джерел існування людини у світі, до тих пластів культурної спадщини, що відродять прагнення людської душі до Вічного, світлого, досконалого, до ідеалів істини, добра і краси. Хоча в документах найбільшої в історії конференції з проблем вищої освіти, проведеної ЮНЕСКО в 1998 р., тема виховання відсутня. В пріоритетах європейської вищої освіти, в документах Болонського процесу мова також не йде про виховання, а йдеться про те, що організатори й керівники системи освіти мають йти назустріч студентам і викладачам, цінувати їх як активних учасників навчального процесу, взаємодіяти з ними на принципах рівності й поваги до здібностей і особистісних пріоритетів.

Одна з основних внутрішніх закономірностей виховання студентів – єдність навчання, виховання, розвитку та їх самовдосконалення як необхідної умови гармонійного формування особистості українських громадян. педагоги під час організації та здійснення навчально-виховного процесу мають: враховувати індивідуально-психічні якості студентів і намагатися їх усебічно розвивати; враховувати характер майбутньої діяльності студентів; намагатися активно взаємодіяти зі студентами; досягти свідомої участі студентів у навчально-виховній діяльності; науково визначати і формулювати її дидактичні та виховні цілі й намагатися їх реалізувати.

Сьогодні нова сучасна реальність перетворюється на нові установки та ціннісні орієнтації перш за все серед молодого покоління. Погляди молоді поступово змінюються від образу споживача та пасивного спостерігача в бік активної особи, яка не байдужа до своєї країни та її майбутнього.