Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Маркетингові стратегії розвитку підприємства

Меджидова Я.І., керівник доц. Синиціна Ю.П.

Національна металургійна академія України

Стратегії зростання – це стратегії, спрямовані на збільшення масштабів діяльності, а саме збільшення обсягів збуту, розширення географічної представленості, товарного набору. В ситуації, коли певні проблеми не можуть бути вирішені на нижчих рівнях управління (тобто в рамках сфери відповідальності малого і/або середнього циклу управління маркетинговою діяльністю) керівництво підприємства має здійснити вірний вибір. Перша альтернатива полягає у виборі між кардинальним рішенням (згортанням діяльності) і посиленням (оздоровленням) позицій підприємства. Друга альтернатива призводить до необхідності вибору інструменту посилення позицій. Саме на цьому етапі може бути застосована матриця стратегічних альтернатив, перевагою якої є вихід за рамки традиційного сприйняття сфери діяльності (базового ринку) підприємства.

Відома матриця стратегічних альтернатів Ансоффа (її первинна двовимірна версія, оскільки в пізніших редакціях матриця набула тривимірного вигляду шляхом введення осі «потреби») може бути розширена за рахунок введення додаткового виміру, який показує ще один напрям стратегічного зростання – інтеграцію. Матриця набуває вигляд кубу з 8 варіантами стратегій зростання.

Оцінка рівня соціального розвитку промислового підприємства

Халілова З.М, керівник доц. Лисенко Т.І.

Національна металургійна академія України

Однією з найважливіших систем виробничо-господарської організації є її соціальна підсистема – сукупність індивідів і соціальних груп, які утворюють трудовий колектив організації. В умовах жорстокої конкуренції, підвищення економічного і виробничого ризику необхідно підвищувати ефективність управління підприємством за рахунок активізації резервів розвитку його соціального потенціалу. Обов'язкова умова високої ефективності управління промисловим підприємством є високий рівень відповідальності і професіоналізму персоналу. Це вимушує керівництво промислових підприємств робити заходи по підвищенню ефективності управління на основі зміни пріоритетів в соціальній і кадровій політиці. Під соціальним потенціалом промислового підприємства мається на увазі можливість активізації соціальних резервів підвищення ефективності управління підприємством, які можна активувати створивши сприятливі умови праці, сприяючі розвитку інтелектуальних, адаптаційних, етичних завдатків працівників.

Для оцінки рівня розвитку соціального потенціалу НТЗ «ІНТЕРПАЙП» за звітний період пропонується використовувати метод експертних оцінок і регресійної моделі з використанням методу найменших квадратів. За допомогою такої моделі можна прогнозувати рівень розвитку соціального потенціалу підприємства і проводити оцінку прихованих соціальних резервів зростання ефективності управління. Під соціальними резервами можна розглядати існуючі соціальні можливості персоналу підприємства (здібності, кваліфікація, компетентність, корпоративна культура), придатні для підвищення його активності і поліпшення управлінської діяльності.