Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Державний суверенітет як умова національного відродження

Товстик І., керівник доц. Курєвіна Т.В.

Національна металургійна академія України

Національне відродження (в західній літературі - етнічний ренесанс) - один із найголовніших чинників сучасного політичного життя багатонаціональних держав і міждержавних стосунків. Щодо сутності національного відродження, то йдеться про усвідомлення етносом себе як нації, як дійової особи історії та сучасного світу. При цьому, мабуть, треба враховувати його змістову неоднаковість - залежно від того, якого народу воно стосується. Одна річ, якщо йдеться про первинну стадію утворення націй в сучасному розумінні (як це, наприклад, нині відбувається в деяких країнах Африки - коли нація вперше виникає, йде на зміну племенній організації), і зовсім інша, коли об’єктом і суб’єктом процесу є народ, що має свою «національну» історію і прагне відродитися як нація. Саме таким є український народ.

Національний ренесанс не є простим відновленням усього історичного минулого народу.

Це не реставрація нації і аж ніяк не реанімація всього, що було в іі історії. Відродження – це модернізація нації, її оновлення в системі реалій сучасного життя, в поступі загальнолюдської цивілізації. Тобто мовиться про багатогранний процес засвоєння на основі критичного переосмислення традицій народу і водночас створення сучасних господарських, соціокультурних, політичних та інших структур, інститутів та цінностей, завдяки яким нація виступала б не просто етнічною спільністю, а стала б сувереном своєї долі. Це процес розкриття творчого потенціалу народу, його інститутів і цінностей в інтересах історичного поступу.

За своєю природою національне відродження є процесом глибоко демократичним, при якому людина, особистість, її свобода мають пріоритетне значення.

Українська національна ідея

Андрук А., керівник викл. Кравець А.Ю.

Національна металургійна академія України

Проблематика формування української національної ідеї вельми актуальна сьогодні, адже існує безліч визначень цього феномену, що значно ускладнює його розуміння. Необхідність існування єдиного визначення української національної ідеї не піддається сумнівам ані з боку української політичної еліти, ані з боку української інтелігенції.

Вважається, що до моменту досягнення Україною незалежності провідною ідеєю було створення єдиної, незалежної української держави. Сьогодні Україна вже 20 років як незалежна країна, а проблематика формування української національної ідеї не втратила своєї актуальності. Ми вважаємо, що створення єдиної національної ідеї сприятиме зміцненню української державності, єдності українського народу.

До поняття української національної ідеї має бути включено по-перше, проблематику єдності української держави, її народу. Адже існують висловлювання стосовно того, що менталітет мешканців західної частини нашої держави і менталітет східної її частини значно різняться і, відповідно, різниться й зміст української національної ідеї. Ми не погоджуємось з цією тезою і вважаємо, що Україна це цілісна держава, а українська нація – єдина нація. По-друге, актуальною проблемою є побудова розвиненої демократії та громадянського суспільства, що також має бути висвітлене в українській національній ідеї. По-третє, дискусійним й досі залишається питання зовнішньополітичного вектору нашої держави, адже сьогодні Україна йде шляхом поступової інтеграції до європейської спільноти.

Не можна не погодитись й з тезою про те, що питання української національної ідеї має бути винесене на загальнодержавний рівень. До процесу її формування має бути залучена як політична, так і наукова еліта нашої країни, щоб спільними зусиллями сформувати єдину загальноприйнятну українську національну ідею.

Отже, якщо об’єднати усі визначення й точки зору, можна спробувати дати своє визначення української національної ідеї. Українська національна ідея – це ідея формування сильної незалежної демократичної європейської держави з розвиненою економікою і розвиненим громадянським суспільством, яка має свою історію, свої етнічні особливості й гідна посідати гідне місце на міжнародній арені.